+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. március 13. péntek, 21:41
Péntek késő este Orbán Viktor bejelentette, hogy az általános- és középiskolák átállnak az ún. tantermen kívüli digitális munkarendre, illetve Izraelre is kiterjesztette a beutazási tilalmat.

Orbán Viktor péntek este Facebookon jelentette be a kormány újabb intézkedéseit, amelyek közül a legfontosabb, hogy március 16-tól, hétfőtől új oktatási munkarend, az ún. tantermen kívüli digitális munkarend lép életbe, azaz

 

az egyetemek után az általános- és középiskolák is bezárják a kapuikat.

 

A bejelentés alapján az idei tanrend változatlan: Orbán reményét fejezte ki, hogy lehetőleg a szokott rendben és időben lesznek megtartva az érettségik, amikre online oktatásban készítik fel a tanulókat a tanárok.

 

Az óvodák bezárásáról Orbán nem beszélt, viszont kéréssel fordult a szülőkhöz a kormányfő: lehetőleg ne a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre, hanem valaki más, hiszen „a gyerekeket és a magamkorúakat nem veszélyezteti, akkor egy átlagos influenza megpróbáltatását kell elszenvednünk”, addig a nagyszülők tekintetében már életveszélyes is lehet a vírus. Amennyiben a szülők nem tudják megoldani a gyerekek őrzését, akkor a kormány biztosít egy kiscsoportos megőrzést az iskolákba járó gyerekek számára, de „jobb lenne, ha a gyerekek otthon maradnának.” 

 

A védekezési eszközök száma elegendő

 

A miniszterelnök Facebook videójában reagált arról is beszélt, hogy szerinte elegendő eszköz áll rendelkezésre a hatékony védekezésre: Orbán szerint kesztyűből 22 millió pár, maszkból 1,2 millió (igaz, ez sebészi maszk, ami nem véd teljesen), de ezenkívül 1 millió műtéti-sebészi maszk is érkezik még. Lélegeztető- és altatógépből két-kétezer áll rendelkezésre, ami Orbán szerint sok tízezer megbetegedés esetén is elegendő ellátást nyújtanak.

 

Orbán ezenkívül bejelentette, hogy a kormány új eszközök és gépek beszerzéséről is döntött.

 

Magyarország jelenlegi laborkapacitása több ezer mintavételre alkalmas. Arról, hogy kitől vesznek mintát, a WHO protokollját követik, tette hozzá a kormányfő.

 

Izrael is felkerült a tiltott országok listájára

 

Emellett Orbán Viktor még arról is beszélt, 

 

hogy a kormány Izraelre is kiterjesztette a beutazási tilalmat, mivel az egyik magyar koronavírussal fertőzött beteg Izraelből érkezett be.

 

Ezalól csak a magyar állampolgárok jelentenek kivételt, de hazaérésük után őket is „önkéntes kéthetes automatikus vesztegzárra” kötelezik.

 

10 új akciócsoport a hatékonyabb védekezés érdekében

 

Ezenkívül a kormányfő bejelentette, hogy a hatékonyabb védekezés miatt a kormány 10 akciócsoportot hozott létre:

 

+ oktatásért felelős akciócsoport, vezetője: Maruzsa Zoltán,

 

+ járványügyi mobil-konténerkórház felépítéséért felelős akciócsoport, vezetője: Tóth Tamás vezérőrnagy,

 

+ létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős, vezetője: Benkő Tibor tábornok,

 

+ nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport, vezetője: Menczer Tamás,

 

+ kommunikációs akciócsoport, vezetője: Kovács Zoltán,

 

+ rendkívüli jogrendért felelős akciócsoport, vezetője: Gulyás Gergely,

 

+ pénzügyi akciócsoport, vezetője: Varga Mihály,

 

+ gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport, vezetője: Bártfai-Mager Andrea,

 

+ orvosi kutatócsoport, vezetője: Jakab Ferenc professzor,

 

+ határellenőrzésért felelős akciócsoport, vezetője Balog János altábornagy.

 

 

Az ezekről szóló rendeleteket a következő két napra ígérte a kormányfő.

 

 

FOTÓ: Magyarország kormánya (Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás