+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 13. péntek, 10:00
Bajorország mellett a nyugatnémet Saar-vidék tartomány döntött még csak így Németországban, Berlinben fokozatos lesz a bezárás, de a német fővárosban már most lekapcsolták teljesen a kulturális életet.

Amint a Süddeutsche Zeitung értesült müncheni kormánykörökből: megszületett a döntés, miszerint a 13 milliós lakosságú

 

Bajorországban hétfőtől öt hétre minden bölcsöde, óvoda és középfokú iskola bezár.

 

Ez azt jelenti, hogy április 3-ig kényszerszünet lesz – ezt pedig április 19-ig a rendes húsvéti szünet követi eleve is.

 

Németországban az oktatás alapvetően tartományi hatáskör, ezért várható volt, hogy nem lesz (legalábbis azonnal) egységes szabályozás az egész országban. Markus Söder keresztényszociális bajor miniszterelnök hétfőn folytatott megbeszélést a többi tartományi vezetővel, és már ott jelezte: pártja, a CSU ki szeretne dolgozni egy tervet arra, hogy miként lehet az otthon maradó gyerekekről gondoskodni, elvégre szüleik vélhetően még munkába járnak.

 

Bajorországban jelenleg több, mint félezer koronavírus megbetegedésről lehet tudni, ezzel a déli tartomány az északnyugati, 18 millió fős Észak-Rajna-Vesztfália és a szomszédos, 11 millió lakosú Baden-Württemberg mellett a leginkább érintett a járványban.

 

Eddig azonban a bajorokon kívül – őket is megelőzve – csak a kicsi, francia határ melletti, 1 milliós lakosságú Saar-vidék tartomány jelentette be szintén, hogy teljesen bezárják az iskolákat. Szintén péntek reggel közölte azonban Michael Müller, a 3,8 milliós Berlin szociáldemokrata tartományfőnöke, hogy a német fővárosban is „fokozatosan” a jövő héttől elkezdik bezárni az iskolákat, ezzel Berlin a harmadik ilyen tartomány lenne a tizenhatból.

 

Németországban, noha Angela Merkel azzal számol, hogy akár hatvanmilliónyian is megfertőződhetnek, a környező államokhoz képest nincsenek még jelentős megszorítások. Jens Spahn kereszténydemokrata egészségügyi miniszter a héten csak javaslatként fogalmazta meg egyelőre, hogy legyenek lemondva az ezer főnél látogatottabb rendezvények – már eleve az ezerfős korlát is elég magas, tekintve, hogy például Ausztriában beltéren már száz főnél többen se jöhetnek össze.

 

Különösen Berlinben hoztak már azonban most is drasztikus intézkedéseket a kulturális rendezvények kapcsán, amelyeket teljes mértékben le kellett mondani:

 

ma a német főváros esténként kulturálisan kihalt, nincsenek színházi előadások, koncertek, a mozik nagyrésze is bezárt, ahogy a múzeumok és a könyvtárak se nyitnak ki.

 

Berlinben jelenleg majdnem 150 fertőzöttről tudni, de azok száma, akik potenciálisan vírushordozók, a szakértők szerint már ezer feletti.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz külügyminiszter június közepétől megnyitná az összes belső európai határt. Június 3-tól az olaszokhoz már eleve lehet utazni, de ez nehézkes, mert az osztrák határszakaszon a beutazást Bécs nem engedi.

Montenegróban már május 5-e óta nem rögzítettek új megbetegedést, az aktív fertőzöttek száma pedig nulla: jövő hétfőtől a magyarok is beutazhatnak.

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás