Hétfőtől Bajorország és Berlin is bezárja az iskolákat

Szerző: Techet Péter
2020.03.13. 10:00

Bajorország mellett a nyugatnémet Saar-vidék tartomány döntött még csak így Németországban, Berlinben fokozatos lesz a bezárás, de a német fővárosban már most lekapcsolták teljesen a kulturális életet.

Hétfőtől Bajorország és Berlin is bezárja az iskolákat

Amint a Süddeutsche Zeitung értesült müncheni kormánykörökből: megszületett a döntés, miszerint a 13 milliós lakosságú

Bajorországban hétfőtől öt hétre minden bölcsöde, óvoda és középfokú iskola bezár.

Ez azt jelenti, hogy április 3-ig kényszerszünet lesz – ezt pedig április 19-ig a rendes húsvéti szünet követi eleve is.

Németországban az oktatás alapvetően tartományi hatáskör, ezért várható volt, hogy nem lesz (legalábbis azonnal) egységes szabályozás az egész országban. Markus Söder keresztényszociális bajor miniszterelnök hétfőn folytatott megbeszélést a többi tartományi vezetővel, és már ott jelezte: pártja, a CSU ki szeretne dolgozni egy tervet arra, hogy miként lehet az otthon maradó gyerekekről gondoskodni, elvégre szüleik vélhetően még munkába járnak.

Bajorországban jelenleg több, mint félezer koronavírus megbetegedésről lehet tudni, ezzel a déli tartomány az északnyugati, 18 millió fős Észak-Rajna-Vesztfália és a szomszédos, 11 millió lakosú Baden-Württemberg mellett a leginkább érintett a járványban.

Eddig azonban a bajorokon kívül – őket is megelőzve – csak a kicsi, francia határ melletti, 1 milliós lakosságú Saar-vidék tartomány jelentette be szintén, hogy teljesen bezárják az iskolákat. Szintén péntek reggel közölte azonban Michael Müller, a 3,8 milliós Berlin szociáldemokrata tartományfőnöke, hogy a német fővárosban is „fokozatosan” a jövő héttől elkezdik bezárni az iskolákat, ezzel Berlin a harmadik ilyen tartomány lenne a tizenhatból.

Németországban, noha Angela Merkel azzal számol, hogy akár hatvanmilliónyian is megfertőződhetnek, a környező államokhoz képest nincsenek még jelentős megszorítások. Jens Spahn kereszténydemokrata egészségügyi miniszter a héten csak javaslatként fogalmazta meg egyelőre, hogy legyenek lemondva az ezer főnél látogatottabb rendezvények – már eleve az ezerfős korlát is elég magas, tekintve, hogy például Ausztriában beltéren már száz főnél többen se jöhetnek össze.

Különösen Berlinben hoztak már azonban most is drasztikus intézkedéseket a kulturális rendezvények kapcsán, amelyeket teljes mértékben le kellett mondani:

ma a német főváros esténként kulturálisan kihalt, nincsenek színházi előadások, koncertek, a mozik nagyrésze is bezárt, ahogy a múzeumok és a könyvtárak se nyitnak ki.

Berlinben jelenleg majdnem 150 fertőzöttről tudni, de azok száma, akik potenciálisan vírushordozók, a szakértők szerint már ezer feletti.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek