+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 13. péntek, 10:00
Bajorország mellett a nyugatnémet Saar-vidék tartomány döntött még csak így Németországban, Berlinben fokozatos lesz a bezárás, de a német fővárosban már most lekapcsolták teljesen a kulturális életet.

Amint a Süddeutsche Zeitung értesült müncheni kormánykörökből: megszületett a döntés, miszerint a 13 milliós lakosságú

 

Bajorországban hétfőtől öt hétre minden bölcsöde, óvoda és középfokú iskola bezár.

 

Ez azt jelenti, hogy április 3-ig kényszerszünet lesz – ezt pedig április 19-ig a rendes húsvéti szünet követi eleve is.

 

Németországban az oktatás alapvetően tartományi hatáskör, ezért várható volt, hogy nem lesz (legalábbis azonnal) egységes szabályozás az egész országban. Markus Söder keresztényszociális bajor miniszterelnök hétfőn folytatott megbeszélést a többi tartományi vezetővel, és már ott jelezte: pártja, a CSU ki szeretne dolgozni egy tervet arra, hogy miként lehet az otthon maradó gyerekekről gondoskodni, elvégre szüleik vélhetően még munkába járnak.

 

Bajorországban jelenleg több, mint félezer koronavírus megbetegedésről lehet tudni, ezzel a déli tartomány az északnyugati, 18 millió fős Észak-Rajna-Vesztfália és a szomszédos, 11 millió lakosú Baden-Württemberg mellett a leginkább érintett a járványban.

 

Eddig azonban a bajorokon kívül – őket is megelőzve – csak a kicsi, francia határ melletti, 1 milliós lakosságú Saar-vidék tartomány jelentette be szintén, hogy teljesen bezárják az iskolákat. Szintén péntek reggel közölte azonban Michael Müller, a 3,8 milliós Berlin szociáldemokrata tartományfőnöke, hogy a német fővárosban is „fokozatosan” a jövő héttől elkezdik bezárni az iskolákat, ezzel Berlin a harmadik ilyen tartomány lenne a tizenhatból.

 

Németországban, noha Angela Merkel azzal számol, hogy akár hatvanmilliónyian is megfertőződhetnek, a környező államokhoz képest nincsenek még jelentős megszorítások. Jens Spahn kereszténydemokrata egészségügyi miniszter a héten csak javaslatként fogalmazta meg egyelőre, hogy legyenek lemondva az ezer főnél látogatottabb rendezvények – már eleve az ezerfős korlát is elég magas, tekintve, hogy például Ausztriában beltéren már száz főnél többen se jöhetnek össze.

 

Különösen Berlinben hoztak már azonban most is drasztikus intézkedéseket a kulturális rendezvények kapcsán, amelyeket teljes mértékben le kellett mondani:

 

ma a német főváros esténként kulturálisan kihalt, nincsenek színházi előadások, koncertek, a mozik nagyrésze is bezárt, ahogy a múzeumok és a könyvtárak se nyitnak ki.

 

Berlinben jelenleg majdnem 150 fertőzöttről tudni, de azok száma, akik potenciálisan vírushordozók, a szakértők szerint már ezer feletti.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A miniszter a kormányinfón azt is elmondta, hogy majd akkor hozza meg a kormány a határozatot a Lánchíd felújítására adott kormányzati forrásról, ha már egy „kapavágás” történik végre.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

Az iskolák nagy részében meg bevezetik a távoktatást.

A McKinsey kutatása azt is kimutatta, hogy a kis- és közepes vállalkozások egytizede arra számít, fél éven belül csődbe fog menni.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás