+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 13. péntek, 15:29
„Más influenzákban még többen halnak meg, mint ebben” – mondta Jair Bolsonaro, majd pár nap múlva már neki is pozitív lett a koronavírus-tesztje.

FRISSÍTÉS: Bár az interneten szépen körbement a hír, Bolsonaro tesztje valójában negatív lett a Time szerint. Elnézést kérünk, amiért mi is felültünk az álhírnek, és egyúttal mindenkit kérünk, figyeljen oda ő is ezekre.

 

Pozitív lett Jair Bolsonaro, Brazília elnökének koronavírus-tesztje – számolt be a Jornal O Dia brazil újság pénteken az elnöki hivatal közvetlen forrásaiból.

 

A hír már egy ideje a levegőben lógott: Bolsonaro csütörtök este Facebook-oldalán is maszkban mutatkozott és arra szólította fel a brazilokat, hogy ne vonuljanak utcára. Ekkor azonban még nem volt nyilvánvaló koronavírus-tesztjének eredménye:

 

ez végül pénteken szivárgott ki brazil kormányzati körökből, amely kimutatta: maga az elnök is fertőzött lett.

 

 

Az elnök pozitív tesztjének még különösebb vetületet ad, hogy Fabio Wajngarten, Jair Bolsonaro sajtótitkára a múlt hétvégén az Egyesült Államokban tartózkodott, méghozzá Donald Trump társaságában – ezt követően neki is pozitív lett a koronavírus-tesztje. Trump sajtósai próbálták bagatellizálni a hír jelentőségét, azt mondták, mind az elnök, mind Mike Pence alelnök „szinte nem is lépett kapcsolatba” Wajngartennel, így nekik nincs is szükségük tesztre.

 

Ez még lehet, hogy így is van, ugyanakkor Trump Mar-a-Lago-i rezidenciáján együtt vacsorázott múlt szombaton a most pozitívra tesztelt Bolsonaróval. Vagyis felmerül a kérdés:

 

ha Bolsonaro beteg, akkor vajon mi a helyzet Donald Trumppal, aki idős kora miatt szintén a veszélyeztetettek csoportjába tartozik.

 

Trump azonban magabiztos, csütörtök este azt nyilatkozta, hogy „nem aggódik”, hogy elkapta volna a vírust. Bolsonaro fia, a szintén politizáló Eduardo mindenesetre tagadta, hogy apja beteg lenne, Twitterén azt írta, az elnök „nem mutatja a járvány bármilyen jelét”.

 

A brazil elnök megbetegedése már csak azért is érdekes, mert ő maga korábban igyekezte kisebbíteni a világjárvány hatásait: szerdán még úgy nyilatkozott, „más influenzák ennél több embert ölnek meg”, és az emiatti aggodalom „túlzott”.

 

FOTÓ: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás