+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 13. péntek, 15:29
„Más influenzákban még többen halnak meg, mint ebben” – mondta Jair Bolsonaro, majd pár nap múlva már neki is pozitív lett a koronavírus-tesztje.

FRISSÍTÉS: Bár az interneten szépen körbement a hír, Bolsonaro tesztje valójában negatív lett a Time szerint. Elnézést kérünk, amiért mi is felültünk az álhírnek, és egyúttal mindenkit kérünk, figyeljen oda ő is ezekre.

 

Pozitív lett Jair Bolsonaro, Brazília elnökének koronavírus-tesztje – számolt be a Jornal O Dia brazil újság pénteken az elnöki hivatal közvetlen forrásaiból.

 

A hír már egy ideje a levegőben lógott: Bolsonaro csütörtök este Facebook-oldalán is maszkban mutatkozott és arra szólította fel a brazilokat, hogy ne vonuljanak utcára. Ekkor azonban még nem volt nyilvánvaló koronavírus-tesztjének eredménye:

 

ez végül pénteken szivárgott ki brazil kormányzati körökből, amely kimutatta: maga az elnök is fertőzött lett.

 

 

Az elnök pozitív tesztjének még különösebb vetületet ad, hogy Fabio Wajngarten, Jair Bolsonaro sajtótitkára a múlt hétvégén az Egyesült Államokban tartózkodott, méghozzá Donald Trump társaságában – ezt követően neki is pozitív lett a koronavírus-tesztje. Trump sajtósai próbálták bagatellizálni a hír jelentőségét, azt mondták, mind az elnök, mind Mike Pence alelnök „szinte nem is lépett kapcsolatba” Wajngartennel, így nekik nincs is szükségük tesztre.

 

Ez még lehet, hogy így is van, ugyanakkor Trump Mar-a-Lago-i rezidenciáján együtt vacsorázott múlt szombaton a most pozitívra tesztelt Bolsonaróval. Vagyis felmerül a kérdés:

 

ha Bolsonaro beteg, akkor vajon mi a helyzet Donald Trumppal, aki idős kora miatt szintén a veszélyeztetettek csoportjába tartozik.

 

Trump azonban magabiztos, csütörtök este azt nyilatkozta, hogy „nem aggódik”, hogy elkapta volna a vírust. Bolsonaro fia, a szintén politizáló Eduardo mindenesetre tagadta, hogy apja beteg lenne, Twitterén azt írta, az elnök „nem mutatja a járvány bármilyen jelét”.

 

A brazil elnök megbetegedése már csak azért is érdekes, mert ő maga korábban igyekezte kisebbíteni a világjárvány hatásait: szerdán még úgy nyilatkozott, „más influenzák ennél több embert ölnek meg”, és az emiatti aggodalom „túlzott”.

 

FOTÓ: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás