Orbán beleköszörülte a torkát a tenyerébe, majd kezet fogott a moldovai kormányfővel

Szerző: Illés Gergő
2020.03.12. 21:52

Ezt követően már Magyarországról pedig feltöltött egy videót azzal az üzenettel, hogy „vigyázzunk egymásra”.

Orbán beleköszörülte a torkát a tenyerébe, majd kezet fogott a moldovai kormányfővel

Bejárta a moldovai médiát is, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő csütörtökön Kisinyovban találkozott Ion Chicu moldovai miniszterelnökkel, ám a híradások nem egészen csak arról szólnak, mint Orbán szeretné – a helyi média amiatt kritizálja a magyar kormányfőt, mert az közvetlenül a miniszterelnökkel való kézfogása előtt megköszörülte a torkát.

A jeles eseményről a Jurnal.md fotóriportja számol be (a képekért katt a linkre): ezen az látható, ahogy a miniszterelnök

a torkát megköszörülve a szája elé tartja a kezét, majd a közös sajtótájékoztató végeztével kezet szorít Ion Chicuval,

az ország tavaly novemberben kinevezett miniszterelnökével. Igaz, Orbán a bal kezébe köhögött, míg kézfogásra már természetesen a jobbot használta, de egy ilyen bakira természetesen lecsapnak a gonosz újságírók ilyen, koronavírussal terhelt időkben.

Kisinyovból hazatérve Orbán viszont már jobban odafigyelt a koronavírus elleni küzdelemre: feleségével együtt rögtön át is esett egy gyors lázmérésen,

amit Facebook-oldalán meg is osztott azzal az üzenettel, hogy „vigyázzunk egymásra”:

Moldovában egyébként is komolyan veszik a WHO által szerdán már világjárvánnyá minősített COVID-19 koronavírust: Kisinyov kedden tiltotta meg a belépést azon nem moldovai állampolgárok számára Moldovába, akik a koronavírus által érintett területekről érkeztek. Elméletben tehát a korlátozás hatálya alá esne Orbán Viktor is, hiszen Magyarországon immár tizenhat koronavírusos megbetegedést is regisztráltak, ám nyilvánvalóan a kormányfői vizitek esetén a hatóságok eltekintenek a tiltástól.

Mi lesz, ha hazajönnek a vendégmunkások?

Moldovának persze nagyobb gondja is van a koronavírusnál: ott van például a keleti határán az oroszbarát de facto-állam Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaság, amely már február óta nem engedi át a területén a koronavírus által érintett területekről érkező külföldieket. Moldova ráadásul Európa egyik (ha nem a) legszegényebb országa,

így az egyébként is gyenge gazdaságnak csak tovább árthat a koronavírus-járvány elterjedése.

A helyzetet pedig súlyosbítja, hogy miután Románia a moldovaiaknak kettős (így uniós) állampolgárságot biztosít, rengeteg moldovai külföldön, az EU-n belül vállal munkát. Amennyiben ők a vírus által jobban érintett nyugat-európai területekről hazaérkezve rászabadulnak a moldovai egészségügyi rendszerre, az szintén nagy kihívást jelenthet majd.

Hogy milyen is pontosan a politikai helyzet Moldovában, arról korábban is írtunk már nektek az Azonnalin, ráadásul interjút készítettünk Maia Sanduval, az ország előző, nyugatbarát miniszterelnökével és Andrei Popov politikai elemzővel is.

Orbán persze nem ezért érkezett a kicsiny posztszovjet államba,

hanem az EU-val való stratégiai partnerségről diskurált Ion Chicuval.

Elmondta, Magyarország érti Moldova helyzetét és politikáját, mert szerinte „egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a házszámát”, tehát olyan politikára van szükség, ami a földrajzi elhelyezkedésből logikusan következik. Egyúttal Orbán amellett advokált, hogy Moldova mélyítse el az Európai Unióval való viszonyát.

BORÍTÓKÉP: MTI / Miniszterelnöki sajtóiroda (Orbán mellett jobbra Ion Chicu moldovai miniszterelnök)

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek