+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. március 12. csütörtök, 16:46
Újabb három koronavírus-fertőzött jelent meg Magyarországon, de az operatív törzs sajtótájékoztatóján bejelentették: a közoktatási intézmények továbbra sem zárnak be, mivel a gyerekek nem kiemelten veszélyeztetettek a járvány által. Ugyanakkor elmondták: szükség esetén készek az iskolák bezárására is. Pontokba szedtük, mi újság itthon a koronavírussal.

Hárommal nőtt a Magyarországon koronavírussal fertőzött betegek száma,

 

jelenleg már tizenhat fertőzöttje van a szerdai napon a WHO által már világjárványnak minősített, Wuhanból indult koronavírusnak

 

– tájékoztatta a közvéleményt Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján.

 

Mi történt az éjjel?

 

Lakatos elmondta, a kormány megtette a szükséges intézkedéseket a járvány megelőzésére, ennek részletei pedig a 41/2020-as kormányrendeletben találhatók meg:

 

A legfontosabb: bevezetik a határellenőrzést a magyar-szlovén és magyar-osztrák határon. A szlovén határ ellenőrzésére már csak azért is szükség volt, mert sok Olaszországból hazafelé induló magyar, illetve román állampolgár a magyar-szlovén határon keresztül utazna haza;

 

Öt ilyen határátkelőhelyen folyik az ellenőrzés;

 

Az éjféltől bevezetett intézkedés négy magyar állampolgárt is érintett, ők Olaszországból érkeztek haza, így két hétre házi karanténba kellett vonulniuk;

 

Reggel 8 óráig két román állampolgártól tagadták meg az országba való belépést, ugyanis Olaszországból csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország;

 

Volt két dél-koreai állampolgár, akiket a Győr-Hegyeshalom vasútvonalon ellenőriztek, őket azonban visszaküldték Ausztriába;

 

Éjféltől beutazási tilalom van érvényben a dél-koreaiak mellett a kínai, iráni és olasz állampolgárokkal szemben is;

 

Már a tiltás után egy Alitalia gép szállt le a budapesti repülőtéren, az Olaszországba szállította haza az itt rekedt olaszokat. Hasonló intézkedésre magyar részről nem kell számítani, vagyis a magyar kormány nem küld gépet az Olaszországban rekedt magyarokért, mert nem akarják behozni a járványt az országba.

 

Kik az új fertőzöttek?

 

Egy már korábban is karanténban lévő iráni diák, akinek a tesztje a szerdai napon lett pozitív. Ő a kormányzati szervek által „rendbontónak” nevezett iráni diákok egyike.

 

Egy, az UPC-nél dolgozó 27 éves magyar állampolgár, aki nemrégiben Izraelben járt, majd ezt követően kapcsolatba került kollégáival, akik síelni voltak Ausztriában. Őket karanténba helyezték.

 

Egy 49 éves magyar nő, aki március 7-én hajnalban már járt a Dél-Pesti Centrumkórházban. Ő nem járt külföldön, nem találkozott igazoltan fertőzött beteggel, mégis pozitív lett a tesztje.

 

Ugyanakkor megvan az első gyógyult beteg is: egy iráni diák, akinek már több tesztje is negatív lett, ő maga pedig tünetmentes, így elhagyhatta a kórházat.

 

Mit jelent a házi karantén?

 

Ezen most bevezetett intézkedés lényegéről Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt:

 

Az a magyar állampolgár, aki például Olaszországból hazatér, úgynevezett házikaranténba köteles vonulni két hétre. Ez azt jelenti, hogy 14 napon át kell lakcímén vagy tartózkodási helyén maradnia, ha ezt nem teszi meg, bűncselekményt követ el.

 

A házikaranténba kerültek nem feltétlenül beteg emberek, hanem mindazok, akik a négy különösen érintett országból hazatértek. Ők nem hagyhatják el lakhelyüket vagy tartózkodási helyüket 14 napig, ennek betartását pedig a hatóságok fogják ellenőrizni.

 

Aki házikaranténba kerül, azt még rokonainak és közeli hozzátartózinak is tilos meglátogatnia.

 

Hogyan informál a kormány?

 

Dömötör Csaba államtitkár a sajtótájékoztatón arról beszélt: időseknek szóló tájékoztató kampány indul csütörtök reggeltől a televíziókban, rádiókban, a nyomtatott sajtóban, valamint az interneten. A kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy a járványveszélynek különösen kitett idősek kerüljék el azokat a helyeket, ahol sokan vannak: a zárt helyeket, a tömegközlekedési eszközöket is beleértve. Amennyiben valakinek tünetei vannak, az ne személyesen, hanem telefonon jelentkezzen a háziorvosnál, mondta Dömötör. Emellett

 

akinek valamilyen okmánya lejárt, az a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig érvényes marad. Ugyanakkor ez nem terjed ki például a külföldiek vízumaira.

 

A felsőoktatási intézményekben beszüntették az oktatást, ugyanakkor a közoktatásban továbbra is meg lesznek tartva az órák.

 

Az iskolások számára szervezett külföldi nyelvoktatási kurzusokat is törlik, valamint az összes iskolai kirándulás szervezését is megtiltották. A lefoglalt kirándulásokat viszont le kell mondani.

 

Bizonyos ágazatokban, például az egészségügyben dolgozók csak miniszteri engedéllyel utazhatnak külföldre.

 

Azon külföldi állampolgárokat viszont, akik a karantén szabályait megszegik, kiutasítják az országból.

 

Egyelőre maradnak az iskolai órák és a szentmisék is

 

Sajtókérdésekre válaszolva Lakatos Tibor azt is elmondta:

 

az arányosság elvét követve nyitva maradnak az iskolák, vagyis nem lesz tanítási szünet a közoktatásban.

 

 

Ezt azzal indokolta az operatív törzs vezetője, hogy a korosztály kevésbé kitett a járványnak, ráadásul itt osztálytermekben nem is zsúfolódik össze száznál több diák. Lakatos hozzátette: a járványügyi szakemberek javaslatát vették figyelembe, mikor az iskolák nyitva tartása mellett döntöttek, de ha szükséges, akkor készek a bezárásukra.

 

Lakatos az Azonnali kérdésére válaszolva azt is elmondta: folyamatban van az egyházakkal való egyeztetés arról, hogy mi is legyen a misékkel, istentiszteletekkel, tehát egyelőre erről még nincsen végleges döntés.

 

Kapnak-e jutalmat az egészségügyi dolgozók?

 

Ezt immár Dömötör Csabától kérdezte meg az Azonnali, az államtitkár azonban nem adott egyenes választ:

 

szerinte a sorrendiség a fontos: először az emberélet védelmére kell fókuszálni, és csak azután lehet beszélni különböző gazdasági és pénzügyi szempontokról.

 

Ugyanezt mondta el Dömötör az önkormányzatoknak nyújtandó segítségről is: szerinte ha az emberélet védelméről van szó, akkor a kormány minden segítséget meg fog adni.

 

Müller Cecília országos tisztifőorvost az Azonnali arról is megkérdezte: terjedhet-e a koronavírus légkondicionáló berendezéseken keresztül?

 

A tisztifőorvos szerint viszont ennek kicsi a valószínűsége, mivel a vírus a környezetben csak rövid ideig tud megmaradni.

 

Ennél sokkal veszélyesebb az úgynevezett legionella-baktérium, amit a légkondicionáló nedves környezetben nem megfelelő karbantartás mellett terjeszteni tud.

 

A levegőben lóg még az is, hogy mi lesz a május 9-én Budapestről induló Giro d'Italia kerékpárversennyel is: itt a tisztifőorvos szerint szintén a rendezők és a szervezők felelőssége lesz a lebonyolítás, az érintettekkel való egyeztetés pedig már folyamatban van. 

 

BORÍTÓKÉP: Hutter Marianna / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás