+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Brigi
2020. március 12. csütörtök, 08:48
A katolikus egyház egyelőre semmilyen korlátozásban nem gondolkozik a misézés terén a koronavírus miatt, a protestánsok viszont igyekeznek betartani a százfős létszámkorlátot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán délután hivatalosan is bejelentette, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdet a koronavírus miatt, és ennek egyik intézkedéseként szerda éjféltől tilos lesz száz fősnél nagyobb beltéri rendezvényeket tartani. 

 

Az Azonnali már a szerdai „koronainfón” is kérdezte a minisztert arról, hogy a korlátozás érvényes-e a szentmisékre is, annál is inkább, hiszen azokra nagyobb számban épp idős emberek járnak, akikre a legnagyobb veszélyt jelenti a koronavírus. Gulyás Gergely akkor még azt közölte, hogy erről egyelőre nem született döntés, de Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már tárgyal az egyházakkal ezzel kapcsolatosan.

 

Nem sokkal később Semjén az MTI-nek már arról beszélt:

 

„A magyar állam a szentmisék és istentiszteletek tekintetében nem ír elő semmit az egyházaknak, tiszteletben tartva az egyházak szabadságát.”

 

Hozzátette ugyanakkor, hogy azt javasolják: a nagyobb templomokban lehetőleg tartsanak gyakrabban szentmisét és istentiszteletet, hiszen így arányosabban oszlanak meg a hívők.

 

Körbekérdeztük azért a legnagyobb magyarországi egyházakat, hogy elmaradnak-e az istentiszteletek a korlátozás miatt, és ha igen, akkor az összes, vagy csak a száz főnél nagyobbak? 

 

A korlátozástól a leginkább a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia zárkózott el, akik jelezték: nem zárják be a templomokat, hiszen mint írták:

 

„jelen nehéz helyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak”,

 

ráadásul Semjén Zsolt kijelentésére ráerősítve közölték: „A kormánydöntésben szereplő száz főnél nagyobb beltéri rendezvények megtartásának tilalmára vonatkozóan a Miniszterelnökség arról tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát, hogy a kivételek közé tartoznak a templomi liturgikus események is.”

 

A katolikus egyház tehát a létszámbeli korlátozást sem tartja magára kötelező érvényűnek. Ettől függetlenül azt már korábban közölték, hogy az áldoztatást csak kézbe fogják végezni a miséken, és a Miatyánk utáni kézfogást is elhagyják, valamint kiürítik a szenteltvíztartókat is a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. 

 

A többi egyház, bár szintén nem szünteti be az istentiszteleteket, de legalább a létszámkorlátra igyekszik figyelni.

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház is azt javasolja, illetve kéri, hogy azokban a gyülekezetekben, ahol az istentiszteleten résztvevők száma általában több, mint száz  fő, ott több, kisebb létszámú vasárnapi istentiszteletet tartsanak, illetve sűrítsék a hétközi istentiszteleteket is. A reformátusok ezen túl még azt is kérik, hogy az istentiszteletek között legalább fél órát szellőztessék a templomokat.

 

Hasonló lépéseket jelentett be a Hit Gyülekezete is: ők a budapesti Hit Parkban megtartott nagy létszámú istentiszteleteket határozatlan időre felfüggesztik, helyette online lesz majd igerhirdetés. Az ország más településein pedig csak olyan istentiszteletek tarthatók, ahol egyszerre száz főnél kevesebben vannak. A nagyobb létszámú gyülekezetek esetén ők is a több egymást követő istentiszteletet javasolják.

 

A Hit Gyülekezete emellett kéri azt is, hogy istentiszteleteiken csak 60 év alattiak vegyenek részt, az ennél idősebbeknek pedig azt javasolják, hogy minden közösségi eseményt kerüljenek, a nem hitéleti célúakat is, illetve kérik az egyház tagjait, hogy mondják le vagy halasszák el külföldi útjaikat a következő időszakban.

 

Kerestük a Mazsihiszt is, akik eddig nem válaszoltak kérdéseinkre, és egyelőre hivatalos iránymutatást sem tettek közzé a szerdán bejelentett új rendkívüli intézkedések kapcsán. 

 

NYITÓKÉP: Evangélikus templombelső. Fotó: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

Ha munkaeszközökről van szó, mindenkinek mások a preferenciái. Egy valami azonban mindenkiben közös: a tökéletes választásra való törekvés.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás