Koronavírus: nem maradnak el az istentiszteletek, nem zárják be a templomokat

Szerző: Kiss Brigi
2020.03.12. 08:48

A katolikus egyház egyelőre semmilyen korlátozásban nem gondolkozik a misézés terén a koronavírus miatt, a protestánsok viszont igyekeznek betartani a százfős létszámkorlátot.

Koronavírus: nem maradnak el az istentiszteletek, nem zárják be a templomokat

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán délután hivatalosan is bejelentette, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdet a koronavírus miatt, és ennek egyik intézkedéseként szerda éjféltől tilos lesz száz fősnél nagyobb beltéri rendezvényeket tartani. 

Az Azonnali már a szerdai „koronainfón” is kérdezte a minisztert arról, hogy a korlátozás érvényes-e a szentmisékre is, annál is inkább, hiszen azokra nagyobb számban épp idős emberek járnak, akikre a legnagyobb veszélyt jelenti a koronavírus. Gulyás Gergely akkor még azt közölte, hogy erről egyelőre nem született döntés, de Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már tárgyal az egyházakkal ezzel kapcsolatosan.

Nem sokkal később Semjén az MTI-nek már arról beszélt:

„A magyar állam a szentmisék és istentiszteletek tekintetében nem ír elő semmit az egyházaknak, tiszteletben tartva az egyházak szabadságát.”

Hozzátette ugyanakkor, hogy azt javasolják: a nagyobb templomokban lehetőleg tartsanak gyakrabban szentmisét és istentiszteletet, hiszen így arányosabban oszlanak meg a hívők.

Körbekérdeztük azért a legnagyobb magyarországi egyházakat, hogy elmaradnak-e az istentiszteletek a korlátozás miatt, és ha igen, akkor az összes, vagy csak a száz főnél nagyobbak? 

A korlátozástól a leginkább a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia zárkózott el, akik jelezték: nem zárják be a templomokat, hiszen mint írták:

„jelen nehéz helyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak”,

ráadásul Semjén Zsolt kijelentésére ráerősítve közölték: „A kormánydöntésben szereplő száz főnél nagyobb beltéri rendezvények megtartásának tilalmára vonatkozóan a Miniszterelnökség arról tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát, hogy a kivételek közé tartoznak a templomi liturgikus események is.”

A katolikus egyház tehát a létszámbeli korlátozást sem tartja magára kötelező érvényűnek. Ettől függetlenül azt már korábban közölték, hogy az áldoztatást csak kézbe fogják végezni a miséken, és a Miatyánk utáni kézfogást is elhagyják, valamint kiürítik a szenteltvíztartókat is a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. 

A többi egyház, bár szintén nem szünteti be az istentiszteleteket, de legalább a létszámkorlátra igyekszik figyelni.

A Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház is azt javasolja, illetve kéri, hogy azokban a gyülekezetekben, ahol az istentiszteleten résztvevők száma általában több, mint száz  fő, ott több, kisebb létszámú vasárnapi istentiszteletet tartsanak, illetve sűrítsék a hétközi istentiszteleteket is. A reformátusok ezen túl még azt is kérik, hogy az istentiszteletek között legalább fél órát szellőztessék a templomokat.

Hasonló lépéseket jelentett be a Hit Gyülekezete is: ők a budapesti Hit Parkban megtartott nagy létszámú istentiszteleteket határozatlan időre felfüggesztik, helyette online lesz majd igerhirdetés. Az ország más településein pedig csak olyan istentiszteletek tarthatók, ahol egyszerre száz főnél kevesebben vannak. A nagyobb létszámú gyülekezetek esetén ők is a több egymást követő istentiszteletet javasolják.

A Hit Gyülekezete emellett kéri azt is, hogy istentiszteleteiken csak 60 év alattiak vegyenek részt, az ennél idősebbeknek pedig azt javasolják, hogy minden közösségi eseményt kerüljenek, a nem hitéleti célúakat is, illetve kérik az egyház tagjait, hogy mondják le vagy halasszák el külföldi útjaikat a következő időszakban.

Kerestük a Mazsihiszt is, akik eddig nem válaszoltak kérdéseinkre, és egyelőre hivatalos iránymutatást sem tettek közzé a szerdán bejelentett új rendkívüli intézkedések kapcsán. 

NYITÓKÉP: Evangélikus templombelső. Fotó: Wikipédia

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek