+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Brigi
2020. március 12. csütörtök, 08:48
A katolikus egyház egyelőre semmilyen korlátozásban nem gondolkozik a misézés terén a koronavírus miatt, a protestánsok viszont igyekeznek betartani a százfős létszámkorlátot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán délután hivatalosan is bejelentette, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdet a koronavírus miatt, és ennek egyik intézkedéseként szerda éjféltől tilos lesz száz fősnél nagyobb beltéri rendezvényeket tartani. 

 

Az Azonnali már a szerdai „koronainfón” is kérdezte a minisztert arról, hogy a korlátozás érvényes-e a szentmisékre is, annál is inkább, hiszen azokra nagyobb számban épp idős emberek járnak, akikre a legnagyobb veszélyt jelenti a koronavírus. Gulyás Gergely akkor még azt közölte, hogy erről egyelőre nem született döntés, de Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már tárgyal az egyházakkal ezzel kapcsolatosan.

 

Nem sokkal később Semjén az MTI-nek már arról beszélt:

 

„A magyar állam a szentmisék és istentiszteletek tekintetében nem ír elő semmit az egyházaknak, tiszteletben tartva az egyházak szabadságát.”

 

Hozzátette ugyanakkor, hogy azt javasolják: a nagyobb templomokban lehetőleg tartsanak gyakrabban szentmisét és istentiszteletet, hiszen így arányosabban oszlanak meg a hívők.

 

Körbekérdeztük azért a legnagyobb magyarországi egyházakat, hogy elmaradnak-e az istentiszteletek a korlátozás miatt, és ha igen, akkor az összes, vagy csak a száz főnél nagyobbak? 

 

A korlátozástól a leginkább a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia zárkózott el, akik jelezték: nem zárják be a templomokat, hiszen mint írták:

 

„jelen nehéz helyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak”,

 

ráadásul Semjén Zsolt kijelentésére ráerősítve közölték: „A kormánydöntésben szereplő száz főnél nagyobb beltéri rendezvények megtartásának tilalmára vonatkozóan a Miniszterelnökség arról tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát, hogy a kivételek közé tartoznak a templomi liturgikus események is.”

 

A katolikus egyház tehát a létszámbeli korlátozást sem tartja magára kötelező érvényűnek. Ettől függetlenül azt már korábban közölték, hogy az áldoztatást csak kézbe fogják végezni a miséken, és a Miatyánk utáni kézfogást is elhagyják, valamint kiürítik a szenteltvíztartókat is a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. 

 

A többi egyház, bár szintén nem szünteti be az istentiszteleteket, de legalább a létszámkorlátra igyekszik figyelni.

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház is azt javasolja, illetve kéri, hogy azokban a gyülekezetekben, ahol az istentiszteleten résztvevők száma általában több, mint száz  fő, ott több, kisebb létszámú vasárnapi istentiszteletet tartsanak, illetve sűrítsék a hétközi istentiszteleteket is. A reformátusok ezen túl még azt is kérik, hogy az istentiszteletek között legalább fél órát szellőztessék a templomokat.

 

Hasonló lépéseket jelentett be a Hit Gyülekezete is: ők a budapesti Hit Parkban megtartott nagy létszámú istentiszteleteket határozatlan időre felfüggesztik, helyette online lesz majd igerhirdetés. Az ország más településein pedig csak olyan istentiszteletek tarthatók, ahol egyszerre száz főnél kevesebben vannak. A nagyobb létszámú gyülekezetek esetén ők is a több egymást követő istentiszteletet javasolják.

 

A Hit Gyülekezete emellett kéri azt is, hogy istentiszteleteiken csak 60 év alattiak vegyenek részt, az ennél idősebbeknek pedig azt javasolják, hogy minden közösségi eseményt kerüljenek, a nem hitéleti célúakat is, illetve kérik az egyház tagjait, hogy mondják le vagy halasszák el külföldi útjaikat a következő időszakban.

 

Kerestük a Mazsihiszt is, akik eddig nem válaszoltak kérdéseinkre, és egyelőre hivatalos iránymutatást sem tettek közzé a szerdán bejelentett új rendkívüli intézkedések kapcsán. 

 

NYITÓKÉP: Evangélikus templombelső. Fotó: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Megyénkénti lebontásban lehet követni, hogy hol mennyire fegyelmezetten maradtak otthon az emberek a koroanvírus-járvány alatt. Mutatjuk.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás