+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Brigi
2020. március 12. csütörtök, 08:48
A katolikus egyház egyelőre semmilyen korlátozásban nem gondolkozik a misézés terén a koronavírus miatt, a protestánsok viszont igyekeznek betartani a százfős létszámkorlátot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán délután hivatalosan is bejelentette, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdet a koronavírus miatt, és ennek egyik intézkedéseként szerda éjféltől tilos lesz száz fősnél nagyobb beltéri rendezvényeket tartani. 

 

Az Azonnali már a szerdai „koronainfón” is kérdezte a minisztert arról, hogy a korlátozás érvényes-e a szentmisékre is, annál is inkább, hiszen azokra nagyobb számban épp idős emberek járnak, akikre a legnagyobb veszélyt jelenti a koronavírus. Gulyás Gergely akkor még azt közölte, hogy erről egyelőre nem született döntés, de Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már tárgyal az egyházakkal ezzel kapcsolatosan.

 

Nem sokkal később Semjén az MTI-nek már arról beszélt:

 

„A magyar állam a szentmisék és istentiszteletek tekintetében nem ír elő semmit az egyházaknak, tiszteletben tartva az egyházak szabadságát.”

 

Hozzátette ugyanakkor, hogy azt javasolják: a nagyobb templomokban lehetőleg tartsanak gyakrabban szentmisét és istentiszteletet, hiszen így arányosabban oszlanak meg a hívők.

 

Körbekérdeztük azért a legnagyobb magyarországi egyházakat, hogy elmaradnak-e az istentiszteletek a korlátozás miatt, és ha igen, akkor az összes, vagy csak a száz főnél nagyobbak? 

 

A korlátozástól a leginkább a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia zárkózott el, akik jelezték: nem zárják be a templomokat, hiszen mint írták:

 

„jelen nehéz helyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak”,

 

ráadásul Semjén Zsolt kijelentésére ráerősítve közölték: „A kormánydöntésben szereplő száz főnél nagyobb beltéri rendezvények megtartásának tilalmára vonatkozóan a Miniszterelnökség arról tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát, hogy a kivételek közé tartoznak a templomi liturgikus események is.”

 

A katolikus egyház tehát a létszámbeli korlátozást sem tartja magára kötelező érvényűnek. Ettől függetlenül azt már korábban közölték, hogy az áldoztatást csak kézbe fogják végezni a miséken, és a Miatyánk utáni kézfogást is elhagyják, valamint kiürítik a szenteltvíztartókat is a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. 

 

A többi egyház, bár szintén nem szünteti be az istentiszteleteket, de legalább a létszámkorlátra igyekszik figyelni.

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház is azt javasolja, illetve kéri, hogy azokban a gyülekezetekben, ahol az istentiszteleten résztvevők száma általában több, mint száz  fő, ott több, kisebb létszámú vasárnapi istentiszteletet tartsanak, illetve sűrítsék a hétközi istentiszteleteket is. A reformátusok ezen túl még azt is kérik, hogy az istentiszteletek között legalább fél órát szellőztessék a templomokat.

 

Hasonló lépéseket jelentett be a Hit Gyülekezete is: ők a budapesti Hit Parkban megtartott nagy létszámú istentiszteleteket határozatlan időre felfüggesztik, helyette online lesz majd igerhirdetés. Az ország más településein pedig csak olyan istentiszteletek tarthatók, ahol egyszerre száz főnél kevesebben vannak. A nagyobb létszámú gyülekezetek esetén ők is a több egymást követő istentiszteletet javasolják.

 

A Hit Gyülekezete emellett kéri azt is, hogy istentiszteleteiken csak 60 év alattiak vegyenek részt, az ennél idősebbeknek pedig azt javasolják, hogy minden közösségi eseményt kerüljenek, a nem hitéleti célúakat is, illetve kérik az egyház tagjait, hogy mondják le vagy halasszák el külföldi útjaikat a következő időszakban.

 

Kerestük a Mazsihiszt is, akik eddig nem válaszoltak kérdéseinkre, és egyelőre hivatalos iránymutatást sem tettek közzé a szerdán bejelentett új rendkívüli intézkedések kapcsán. 

 

NYITÓKÉP: Evangélikus templombelső. Fotó: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

És az egész EU-ban mi tartunk a legjobban a választási csalásoktól és a közösségi médiától is egy nemzetközi közvélemény-kutatás szerint.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás