Dánia is leáll a koronavírus miatt

Szerző: Techet Péter
2020.03.12. 09:56

A skandináv állam kormányfője olyan drasztikus intézkedéseket, bezárásokat jelentett be, amik még szerinte is vállalkozások tönkremeneteléhez és a munkanélküliség növekedéséhez vezethetnek.

Dánia is leáll a koronavírus miatt

Noha Skandináviában – a jó egészségügy és az idős emberek általában jó egészségi állapota miatt – kevéssé számítanak jelentős járványra, őket is elérte a koronavírus: Dániában például csak szerdán délutánra 30 százalékos növekedés volt a reggeli fertőzöttek számához képest. Szerda este az északi országban 442 koronavírus-fertőzöttet tartottak számon, és 1303 ember van karanténban megfigyelés miatt. A dániai német kisebbségi napilap, a Der Nordschleswiger már félezer feletti megfertőződésről tud.

Emiatt Mette Frederiksen, szociáldemokrata kormányfő szerdán radikális intézkedéseket jelentett be:

nem csak bezárnak az iskolák és az állami hivatalok, de a magánszektort is arra kérik: küldjék haza alkalmazottaikat.

Ez egyelőre nem kötelező előírás – mint Olaszországban –, de Frederiksen abban bízik: az emberek többsége otthonról tudja végezni a munkáját. Frederiksen is elismerte, hogy az intézkedések keményen érinthetik a gazdaságot:

„A vállalkozásoknak veszteségeket kell elviselniük, az alkalmazottak elvesztik a munkájukat”

idézte a kormányfőt a Der Nordschleswiger.

Két másik intézkedést is bejelentett Frederiksen, amelyekhez azonban még törvénymódosítás kell: egyrészt a száz fősnél nagyobb rendezvényeket kívánják betiltani – jelenleg csak ajánlást fogalmazhat meg e téren a kormány. Másrészt változhatnak az egészségügyben az ellátási garanciák is annak érdekében, hogy máshonnan is lehessen a koronavírus miatt orvosokat átrendelni. Ugyanakkor ez a többi beteg számára azt eredményezhetné, hogy lassabban juthatnak hozzá az eddigi kezelésekhez – ennek megelőzése érdekében lenne szükség törvénymódosításra.

NYITÓKÉP: Koppenhága / Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek