+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 12. csütörtök, 09:56
A skandináv állam kormányfője olyan drasztikus intézkedéseket, bezárásokat jelentett be, amik még szerinte is vállalkozások tönkremeneteléhez és a munkanélküliség növekedéséhez vezethetnek.

Noha Skandináviában – a jó egészségügy és az idős emberek általában jó egészségi állapota miatt – kevéssé számítanak jelentős járványra, őket is elérte a koronavírus: Dániában például csak szerdán délutánra 30 százalékos növekedés volt a reggeli fertőzöttek számához képest. Szerda este az északi országban 442 koronavírus-fertőzöttet tartottak számon, és 1303 ember van karanténban megfigyelés miatt. A dániai német kisebbségi napilap, a Der Nordschleswiger már félezer feletti megfertőződésről tud.

 

Emiatt Mette Frederiksen, szociáldemokrata kormányfő szerdán radikális intézkedéseket jelentett be:

 

nem csak bezárnak az iskolák és az állami hivatalok, de a magánszektort is arra kérik: küldjék haza alkalmazottaikat.

 

Ez egyelőre nem kötelező előírás – mint Olaszországban –, de Frederiksen abban bízik: az emberek többsége otthonról tudja végezni a munkáját. Frederiksen is elismerte, hogy az intézkedések keményen érinthetik a gazdaságot:

 

„A vállalkozásoknak veszteségeket kell elviselniük, az alkalmazottak elvesztik a munkájukat”

 

idézte a kormányfőt a Der Nordschleswiger.

 

Két másik intézkedést is bejelentett Frederiksen, amelyekhez azonban még törvénymódosítás kell: egyrészt a száz fősnél nagyobb rendezvényeket kívánják betiltani – jelenleg csak ajánlást fogalmazhat meg e téren a kormány. Másrészt változhatnak az egészségügyben az ellátási garanciák is annak érdekében, hogy máshonnan is lehessen a koronavírus miatt orvosokat átrendelni. Ugyanakkor ez a többi beteg számára azt eredményezhetné, hogy lassabban juthatnak hozzá az eddigi kezelésekhez – ennek megelőzése érdekében lenne szükség törvénymódosításra.

 

NYITÓKÉP: Koppenhága / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás