A Forma 1-et is elérte a koronavírus: szinte biztos, hogy nem lesz ausztrál nagydíj

Szerző: Illés Gergő
2020.03.12. 18:38

A Forma 1 hetvenedik szezonja így késve kezdődhet: az egyik csapat egy alkalmazottjának pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A Forma 1-et is elérte a koronavírus: szinte biztos, hogy nem lesz ausztrál nagydíj

Gyászolhatnak a Forma 1 rajongói, ugyanis a száguldó cirkusz ünnepi, hetvenedik szezonja minden bizonnyal nem az eredeti naptár szerint indul: az Autosport szaklap magas rangú, a sportsorozat szervezésében is részt vevő forrásokra hivatkozva úgy tudja, a csapatvezetők tanácskozásukat követően csütörtök éjjel azt a döntést hozták, hogy

csupán pár órával az első szabadedzés kezdete előtt lefújják a március 13-tól 15-ig tartó nagydíjhétvégét az ausztráliai Melbourne-ben.

Ennek előzménye, hogy a brit McLaren csütörtökön egy közleményt jelentetett meg, melyben kijelentették: nem állnak rajthoz a vasárnap tartandó futamon, miután a csapat egyik tagjának pozitív lett a koronavírus-tesztje. Az érintett csapattagot elkülönítették, amint a vírus tüneteit mutatta, most pedig már az ausztrál egészségügyi hatóságok kezelik, ugyanakkor a vírusveszély folyamatosan ott lebegett a nagydíj fölött.

Több versenyző már korábban is hevesen kritizálta, hogy az évadnyitót a járványhelyzet ellenére megtartották volna: a szezon toronymagas esélyesének tartott hatszoros világbajnok Lewis Hamilton például kijelentette, „nagyon meg van lepve”, hogy Ausztráliában vannak a helyzet ellenére mindazok ellenére, hogy az észak-amerikai kosárlabdaliga, az NBA szezonját is felfüggesztették, a Forma 1-et azonban mindeddig még nem. „A pénz az úr, de őszintén nem tudom. Nem tudok ennél többet mondani” – nyilatkozott a világbajnok.

A sportág veteránja a 2007-es világbajnok Kimi Raikkönen pedig úgy nyilatkozott,

„nem tudom, helyes dolog-e az, hogy most itt vagyunk, valószínűleg nem az. Viszont ez nem rajtunk múlik, nem a mi döntésünk”.

Már a szezonnyitó előtt is több csapattagot el kellett különíteni, mivel a koronavírus tüneteit produkálták, mindeddig viszont nem volt arra utaló jel, hogy a versenyt lefújnák.

A Forma 1 idén hetvenedik szezonját kezdené meg, vagyis fontos év ez a sportág történetében. Mégis, a világjárvány terjedése komolyan keresztbe tesz az eredeti tervek szerint rekordhosszú, 22 futamos naptárnak: az első, ausztrál nagydíjat immár szinte biztos, hogy törlik a járvány miatt, a második, egy hét múlva esedékes bahreini nagydíjat pedig,

ha meg is tartják, akkor is nézők nélkül, „zárt kapuk mögött” teszik.

Ilyenre még nem volt példa a sportág történetében, de még ez is szerencsésebb, mint a tervek szerint idén debütáló vietnámi nagydíj esete, amelyet a járvány miatt valószínűleg meg sem tartanak.

BORÍTÓKÉP: A 2019-es ausztrál nagydíj rajtja / F1 Youtube

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek