Miközben mindenki a koronavírussal van elfoglalva, kigyógyítottak még egy embert a HIV-ből

Szerző: Varsányi Bence
2020.03.11. 11:12

A második páciens már harminc hónapja gyógyult, és valószínűleg az is marad.

Miközben mindenki a koronavírussal van elfoglalva, kigyógyítottak még egy embert a HIV-ből

Az emberi immunhiány vírusa (HIV) által okozott AIDS, azaz a szerzett immunhiányos tünetegyüttes a modern világ egyik legmagasabb halálozási arányú betegsége, a fertőzéseknek gyakorlatilag száz százaléka végződik halállal.

A közhiedelem szerint gyógymód nem létezik, azonban

a modern gyógyszeres kezeléseknek köszönhetően kordában tartható a vírus és a legtöbb HIV-es beteg hosszú életet élhet fertőzötten, gyógyulás nélkül is.

A leghíresebb példa erre Magic Johnson, a Los Angeles Lakers legendás kosárlabdázójának története, aki 1991 novemberében jelentette be, hogy HIV-pozitív és azóta már túl van a hatvanadik életévén is.

A közhiedelem viszont téves, ugyanis míg korábban egy embernek már sikerült kigyógyulnia a betegségből, most egy másodikat is gyógyulttá nyilvánítottak. Az első beteget, akire csak „berlini betegként” hivatkoznak, még 2008-ban gyógyítottak meg funkcionálisan és most a második, „londoni beteget” is hasonló módszerrel gyógyították:

őssejt-transzplantációval, olyan donoroktól, akik HIV-rezisztens génnel rendelkeznek.

A funkcionális gyógyultság azt jelenti, hogy a vírus DNS-ének maradványai ugyan továbbra is megtalálhatóak a páciensek szövetmintáiban, viszont ezek a kutatók szerint alapvetően ártalmatlan „kövületek”, nem képesek a vírus reprodukálására.

A „berlini beteg” gyógyulásakor a kutatóknak még rendkívül nehéz volt megismételniük a sikert, de a „londoni beteg” már harminc hónapja gyógyult és a matematikai modelljük szerint

rendkívül valószínű, hogy ez egész életében így is marad.

A második, „londoni beteg” eredményeiről egyébként először 2019-ben érkezett hír, de a kutatók akkor figyelmeztettek, hogy még korai lenne a HIV ellenszeréről beszélni. Hétfőn a jelen ismereteink szerint már gyógyult beteg úgy döntött, hogy fel is fedi személyazonosságát és elmeséli történetét a The New York Timesnak.

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek