Mi fontosabb a székelyeknek: a magyar állampolgárság vagy az autonómia?

Szerző: Bakó Bea
2020.03.11. 18:07

Hogyan magyaráznák meg a székelyek egy románnak, hogy miért kell nekik autonómia? És mennyi esélyt látnak rá, hogy autonómiát kapnak most, hogy már magyar állampolgárok is lettek? Egyáltalán melyik a fontosabb: az autonómia, vagy az állampolgárság? Megkérdeztük a Székely Szabadság Napján.

„Én személy szerint nehezen magyaráznám el, mert nem tudok románul”

– mondta a Székely Szabadság Napjának egyik székely résztvevője, mikor arról kérdeztük, hogyan győzne meg egy románt a székely autonómiáról. Voltak viszont, akik szerint a románoknak is érdekük lenne, hogy Erdély és Székelyföld fejlődjön.

A budapesti Hősök Terén tartott rendezvényen arról is kérdeztük a résztvevőket, hogy az elnyert magyar állampolgárság, vagy az autonómia fontosabb nekik. A legtöbben egyértelműen az autonómiát mondták, az állsmpolgárságot többnyire csak szimbolikusnak gondolják,

volt azonban olyan is, aki szívesen fizetne adót Magyarországra is, ha már a magyar kormány támogatja pénzügyileg Székelyföldet.

A rendezvényen feltűnt Schiffer András volt országgyűlési képviselő, Keresztes László Lóránt LMP-frakcióvezető, és a fideszes Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke is. Németh Zsolt úgy vélte, hogy egyre inkább szimbolikus ma Európában az állampolgárság jelentősége, így az legfeljebb az ürügye lehet az autonómia megtagadásának, de oka nem.

És hogy mi miatt dicsérte meg az LMP frakcióvezetője az egykori kommunista Romániát? Nézd meg a videót, és kiderül!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek