Készen állnak a koronavírus miatti leállásra a budapesti mozik, színházak, múzeumok

Szerző: Bukovics Martin
2020.03.11. 14:57

Megszűnik az elsőajtós felszállás a BKV-nál, gyakrabban fertőtlenítik a járműveket, felkészítették az önkormányzati fenntartású intézményeket arra, hogy bezárjanak.

Készen állnak a koronavírus miatti leállásra a budapesti mozik, színházak, múzeumok

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármesterének sajtóosztálya az Azonnalinak elküldte, hogy a főváros milyen járványvédelmi lépéseket vezetett be szerda délelőtt:

1. A BKV járatain az eddigi fokozott fertőtlenítés gyakoriságát tovább növelik.

2. A dolgozóikat rendszeresen tájékoztatják az óvintézkedésekről.

3. A BKK határozatlan időre felfüggeszti az első ajtós felszállásra vonatkozó szabályokat, vagyis a járműveken minden ajtón fel lehet szállni az utasoknak, elkerülve így az esetleges tumultusokat.

4. A fővárosi önkormányzat a már utcán lévő tájékoztató kampányának az angol nyelvű változatát is elkészíti, a Budapestre – egyre fogyatkozó számban – érkező turistákat a szabályok, előírások betartására szólítják fel. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ az állami turisztikai ügynökséggel folyamatos kapcsolatban teszi meg a szükséges lépéseket.

5. A hajléktalanellátó intézményeink számára külön protokollt dolgoznak ki az ott dolgozók és a hajléktalan emberek egészségének védelme érdekében.

6. A fővárosi önkormányzati intézményeiket felkészítették arra, hogy a kormány döntése esetén azonnali hatállyal felfüggesszék működésüket, rendezvényeiket. Ez érinti mindenekelőtt a budapesti színházakat, a mozihálózatot, a múzeumokat, egyéb intézményeket.

7. Karácsonyék arra kérik a kormányt, hogy a Budapestre tervezett nagylétszámú rendezvények esetén kellő időben adjon világos iránymutatást a szervezőknek, fenntartóknak. Ennek keretében a szervezőknél szorgalmazzák, hogy mielőbb szülessen végleges döntés a Giro d’Italia kerékpárosverseny két hónap múlvára tervezett magyarországi és budapesti szakaszának elhalasztásáról.

8. Az otthoni munkavégzésre vonatkozó iránymutatást eljuttatják az intézményeinknek. A már kialakult helyzet, és a várhatóan elkerülhetetlen intézkedések jelentős terhet rónak a városra és az intézményekre, szükségesnek látszik a fővárosi és kerületi költségvetések áttekintése is, erről a kerületekkel egyeztettek. Szükségesnek látják a soron kívüli egyeztetéseket a kormánnyal is.

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek