Bezárják az osztrák szövetségi múzeumokat a koronavírus miatt

Szerző: Illés Gergő
2020.03.11. 11:47

Emellett nincs áldozás és szenteltvíz a Stephansdomban, elhalasztják a focimeccseket és tilos a belépés Olaszországból: így készül Ausztria a koronavírusra.

Bezárják az osztrák szövetségi múzeumokat a koronavírus miatt

Bezárnak az osztrák szövetségi múzeumok a koronavírus miatt: erről döntöttek szerda éjjel tanácskozásukon a múzeumigazgatók, miután előző nap Sebastian Kurz kancellár hivatala erre vonatkozó ajánlást adott át nekik – számol be Bécs város hivatalos honlapja.

Az intézkedés legalább március végéig él, és az összes osztrák szövetségi tulajdon alatti múzeumra kiterjed.

Az intézmények bíznak abban, hogy áprilisban már újra megkezdhetik működésüket, különösen reménykedhet ebben Bécs legújabb múzeuma, az Albertina modern, melynek megnyitóját eredetileg pénteken tartották volna meg.

Így viszont az Albertina a héten nem nyit ki, sőt, a többi állami múzeum sem. Igaz, szövetségi tiltás nincsen arra, hogy a múzeumok nyitva tartsanak, így a magánkézben lévő kiállítások elvileg akár nyitva is maradhatnak.

Nemcsak a múzeumokban áll le ugyanakkor az élet Ausztriában: az Osztrák Nemzeti Könyvtár is bezárja olvasótermeit a járvány miatt – jelentette be a Szövetségi Múzeumigazgatók Konferenciájának jelenlegi elnöke, Johanna Rachinger. Az elmúlt pár napban ugyanis jelentősen megcsappant az általában turistáktól zsúfolt múzeumok látogatottsága.

Ez az intézmények számára komoly gazdasági gondokat is jelenthet, Rachinger szerint „nehéz lesz tartani magukat a költségvetéshez”.

Bécs fő turistalátványossága, a Szent István-székesegyház is bezárta kapuit kedden a turisták előtt. Minderre az osztrák kormány 100 főnél nagyobb beltéri tömegrendezvények tiltására vonatkozó döntése miatt volt szükség. 100 főig ugyanakkor a hívek bemehetnek a székesegyházba, igaz, a templomban az áldozás, a kézfogás, valamint a szenteltvíz használatától is tartózkodnak majd.

Emellett Ausztriában kültéren sem szabad 500 főnél nagyobb tömegrendezvényeket tartani a koronavírus miatt. Ez vonatkozik például a tüntetésekre is, a focimeccseket pedig zárt kapuk mögött tartják meg.

Már ha megtartják: az osztrák Bundesliga az első- és másodosztály következő két fordulóját is felfüggesztette.

A felsőoktatás is érintett: további jelzésig beszüntették az oktatást az osztrák egyetemeken, ehelyett a diákok online tanulhatnak. A közoktatásban is készülnek az intézmények bezárására.

A hatóságok emellett megtiltották az Olaszországból való beutazást Ausztriába, a külügy minden osztrák állampolgárt felszólított, hogy onnan térjenek vissza mihamarabb Ausztriába.

A járványnak jelenleg az ország méretéhez képest meglehetősen sok, 206 osztrák fertőzöttje van.

BORÍTÓKÉP: A Belvedere-kastély épülete Bécsben / Illés Gergő (Azonnali)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek