Kipróbálták, lehet-e bort kóstolni szájmaszkkal

Szerző: Bukovics Martin
2020.03.10. 12:02

Nem, sajnos nem lehet. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Kipróbálták, lehet-e bort kóstolni szájmaszkkal

Rengetegen olvasták az Azonnalin a borszakíró Ercsey Dániel cikke arról, hogyan nem tudta kideríteni, hogy koronavírusos lett-e, miután egy párizsi borversenyen egy északolasz nőt is tartalmazó, a rendezvény végére nagyokat köhögő asztaltársaságban ült (mint kiderült: nem lett). Most David Cobbold, egy brit borszakértő a Loire-völgyi Concours Mondial du Sauvignon borversenyen a koronavírus-pánikot parodizálandó elkészítette a videót arról, hogyan lehet a koronavírus alatt szájmaszk segítségével bírálni egy borversenyen:

A videó alapján a szájmaszkba tett szívószál egyrészt jó arra, hogy felszívja a pohárban lévő sauvignon blanc-t, ahogy arra is, hogy visszaköpje a köpőcsészébe azt. (Egy borversenyen egy bírának simán lehet, hogy akár 80-100 tételt is meg kell kóstolnia, így a rendszeres szünetek és az ízeket a szájban semlegesítő vízivás mellett érdemes végig kiköpnie a bort, nehogy gyorsan a hatása alá kerüljön.)

Van viszont egy csomó gond vele.

A közép-európai borokra szakosodott angolnyelvű WineSofa főszerkesztője, Ercsey Dániel az Azonnalinak elmondta, mik is ezek:

„A videón látható technikával az orr kiesésén kívül is bőven van probléma. Mondjuk az orr eleve 70 százalék, de utána sem mindegy, hogyan jut a szájba a bor, hogyan terül szét, hogyan tudok még oxigént szívni a kortyra (a legendás szürcsölés!), a kiköpésről nem is beszélve.”

Mint mondja, a videó amúgy teljesen irónia, hamarabb fújnak le borversenyeket – ez már el is kezdődött, kedden fel is hívták őt egy felvidéki verseny kapcsán, hogy lefújták – minthogy így bíráljon valaki. Amúgy a tömegrendezvények betiltásával (a románoknál 1000, a cseheknél már 100 főtől) a legtöbb nagy nemzetközi borverseny a maga 150-300 bírálójával máris be van tiltva.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek