+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. március 10. kedd, 12:02
Nem, sajnos nem lehet. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Rengetegen olvasták az Azonnalin a borszakíró Ercsey Dániel cikke arról, hogyan nem tudta kideríteni, hogy koronavírusos lett-e, miután egy párizsi borversenyen egy északolasz nőt is tartalmazó, a rendezvény végére nagyokat köhögő asztaltársaságban ült (mint kiderült: nem lett). Most David Cobbold, egy brit borszakértő a Loire-völgyi Concours Mondial du Sauvignon borversenyen a koronavírus-pánikot parodizálandó elkészítette a videót arról, hogyan lehet a koronavírus alatt szájmaszk segítségével bírálni egy borversenyen:

 

 

A videó alapján a szájmaszkba tett szívószál egyrészt jó arra, hogy felszívja a pohárban lévő sauvignon blanc-t, ahogy arra is, hogy visszaköpje a köpőcsészébe azt. (Egy borversenyen egy bírának simán lehet, hogy akár 80-100 tételt is meg kell kóstolnia, így a rendszeres szünetek és az ízeket a szájban semlegesítő vízivás mellett érdemes végig kiköpnie a bort, nehogy gyorsan a hatása alá kerüljön.)

 

Van viszont egy csomó gond vele.

 

A közép-európai borokra szakosodott angolnyelvű WineSofa főszerkesztője, Ercsey Dániel az Azonnalinak elmondta, mik is ezek:

 

„A videón látható technikával az orr kiesésén kívül is bőven van probléma. Mondjuk az orr eleve 70 százalék, de utána sem mindegy, hogyan jut a szájba a bor, hogyan terül szét, hogyan tudok még oxigént szívni a kortyra (a legendás szürcsölés!), a kiköpésről nem is beszélve.”

 

Mint mondja, a videó amúgy teljesen irónia, hamarabb fújnak le borversenyeket – ez már el is kezdődött, kedden fel is hívták őt egy felvidéki verseny kapcsán, hogy lefújták – minthogy így bíráljon valaki. Amúgy a tömegrendezvények betiltásával (a románoknál 1000, a cseheknél már 100 főtől) a legtöbb nagy nemzetközi borverseny a maga 150-300 bírálójával máris be van tiltva.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás