+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Szabó Sára & Bukovics Martin
2020. március 10. kedd, 20:21
Nem viccnek szánta, a volt román államelnök bevallottan jó barátja Orbánnak.

Noha az Európai Parlament szinte kong az ürességtől a héten a koronavírus-járvány miatt, az Azonnali azért talált számos, nem csupán odahaza ismert EP-képviselőt, hogy meginterjúvolja őket. Ilyen politikus például a Romániát 2004 és 2014 között elnöklő, majd a konzervatív Népi Mozgalom Pártot (PMP) megalapító, és annak színeiben 2019-ben EP-képviselői mandátumot nyert Traian Băsescu.

 

Őt is a koronavírusról kérdeztük, és elmondta, hogy a helyzet szerinte is súlyos, és arra kéri az Olaszországban tartózkodó romániaiakat, hogy ne menjenek haza, hanem vonuljanak karanténban ott, majd üzent egyet a magyar olvasóközönségnek is:

 

reméli, hogy személyes jó barátja, Orbán Viktor ugyanolyan hatékonyan állítja majd meg a koronavírust is, ahogy a migrációt tette.

 

 

(A migráció megállítását a horvát-magyar és a szerb-magyar határra kerítést építő Orbán mellett magának vindikálja egyébként a balkáni menekültútvonalat Nikola Gruevszki akkori macedón kormányfővel lezárató Sebastian Kurz osztrák kancellár, és a Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel való, a menekülteket Törökországban tartó EU-Törökország dealt tető alá hozó Angela Merkel német kancellár is.)

 

Romániában eddig 28 embernél mutatták ki a koronavírust a legfrissebb adatok szerint, Magyarországon a kedd délutáni adatok szerint 12-nél – keleti szomszédunknál, ahol többszázezren kényszerülnek Olaszországban vendégmunkáskodni, már egy héttel előbb megjelent a Kínából elindult világjárvány, mint nálunk. Romániában több, mint ötvenen kórházi karanténban, több, mint 11 ezren pedig otthoni karanténban vannak, március 22-ig pedig bezárják az összes óvodát és iskolát.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

Ha munkaeszközökről van szó, mindenkinek mások a preferenciái. Egy valami azonban mindenkiben közös: a tökéletes választásra való törekvés.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás