+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Szabó Sára & Bukovics Martin
2020. március 10. kedd, 20:21
Nem viccnek szánta, a volt román államelnök bevallottan jó barátja Orbánnak.

Noha az Európai Parlament szinte kong az ürességtől a héten a koronavírus-járvány miatt, az Azonnali azért talált számos, nem csupán odahaza ismert EP-képviselőt, hogy meginterjúvolja őket. Ilyen politikus például a Romániát 2004 és 2014 között elnöklő, majd a konzervatív Népi Mozgalom Pártot (PMP) megalapító, és annak színeiben 2019-ben EP-képviselői mandátumot nyert Traian Băsescu.

 

Őt is a koronavírusról kérdeztük, és elmondta, hogy a helyzet szerinte is súlyos, és arra kéri az Olaszországban tartózkodó romániaiakat, hogy ne menjenek haza, hanem vonuljanak karanténban ott, majd üzent egyet a magyar olvasóközönségnek is:

 

reméli, hogy személyes jó barátja, Orbán Viktor ugyanolyan hatékonyan állítja majd meg a koronavírust is, ahogy a migrációt tette.

 

 

(A migráció megállítását a horvát-magyar és a szerb-magyar határra kerítést építő Orbán mellett magának vindikálja egyébként a balkáni menekültútvonalat Nikola Gruevszki akkori macedón kormányfővel lezárató Sebastian Kurz osztrák kancellár, és a Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel való, a menekülteket Törökországban tartó EU-Törökország dealt tető alá hozó Angela Merkel német kancellár is.)

 

Romániában eddig 28 embernél mutatták ki a koronavírust a legfrissebb adatok szerint, Magyarországon a kedd délutáni adatok szerint 12-nél – keleti szomszédunknál, ahol többszázezren kényszerülnek Olaszországban vendégmunkáskodni, már egy héttel előbb megjelent a Kínából elindult világjárvány, mint nálunk. Romániában több, mint ötvenen kórházi karanténban, több, mint 11 ezren pedig otthoni karanténban vannak, március 22-ig pedig bezárják az összes óvodát és iskolát.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A belarusz ellenzéki vezető úgy látja: Belaruszban eszkalálódik a helyzet, ezért az országoknak gyorsan kellene cselekedni. Cihanouszkaja nem látja értelmét a hazatérésnek.

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás