+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Szabó Sára & Bukovics Martin
2020. március 10. kedd, 20:21
Nem viccnek szánta, a volt román államelnök bevallottan jó barátja Orbánnak.

Noha az Európai Parlament szinte kong az ürességtől a héten a koronavírus-járvány miatt, az Azonnali azért talált számos, nem csupán odahaza ismert EP-képviselőt, hogy meginterjúvolja őket. Ilyen politikus például a Romániát 2004 és 2014 között elnöklő, majd a konzervatív Népi Mozgalom Pártot (PMP) megalapító, és annak színeiben 2019-ben EP-képviselői mandátumot nyert Traian Băsescu.

 

Őt is a koronavírusról kérdeztük, és elmondta, hogy a helyzet szerinte is súlyos, és arra kéri az Olaszországban tartózkodó romániaiakat, hogy ne menjenek haza, hanem vonuljanak karanténban ott, majd üzent egyet a magyar olvasóközönségnek is:

 

reméli, hogy személyes jó barátja, Orbán Viktor ugyanolyan hatékonyan állítja majd meg a koronavírust is, ahogy a migrációt tette.

 

 

(A migráció megállítását a horvát-magyar és a szerb-magyar határra kerítést építő Orbán mellett magának vindikálja egyébként a balkáni menekültútvonalat Nikola Gruevszki akkori macedón kormányfővel lezárató Sebastian Kurz osztrák kancellár, és a Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel való, a menekülteket Törökországban tartó EU-Törökország dealt tető alá hozó Angela Merkel német kancellár is.)

 

Romániában eddig 28 embernél mutatták ki a koronavírust a legfrissebb adatok szerint, Magyarországon a kedd délutáni adatok szerint 12-nél – keleti szomszédunknál, ahol többszázezren kényszerülnek Olaszországban vendégmunkáskodni, már egy héttel előbb megjelent a Kínából elindult világjárvány, mint nálunk. Romániában több, mint ötvenen kórházi karanténban, több, mint 11 ezren pedig otthoni karanténban vannak, március 22-ig pedig bezárják az összes óvodát és iskolát.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Megyénkénti lebontásban lehet követni, hogy hol mennyire fegyelmezetten maradtak otthon az emberek a koroanvírus-járvány alatt. Mutatjuk.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás