+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 10. kedd, 15:14
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülését a koronavírus miatt áthelyezték Brüsszelbe, de így is sokan otthon maradtak. Akik eljöttek, olyan okos dolgokról vitáznak, minthogy „jó lenne, ha jönne a vakcina”, de egy képviselőt az zavart, hogy gyerekének iskolája még nem zárt be Brüsszelben. Az Európai Parlament feleslegessége rendkívüli helyzetekben mutatkozik meg leginkább.

Ahhoz, hogy bejussak a brüsszeli Európai Parlamentbe, kedd reggelig hétszer írtam alá, hogy nem jártam az elmúlt időszakban Olaszországban. A nyilatkozatot különösen komollyá tette, hogy

 

előttem az olasz közszolgálati adó, a RAI olaszul beszélő munkatársai írták szintén alá a papírt.

 

Ezen a héten azért ülésezik Brüsszelben az Európai Parlament, mert az elvileg ilyenkor Strasbourgba tervezett plenáris ülést áthelyezték ide. Ez megint a tipikus európai út: amikor lenne két jó megoldás, akkor válasszuk a harmadik félmegoldást. Ha úgyis megtartják az ülést itt Brüsszelben, meg lehetett volna tartani Strasbourgban is. Ha viszont ott lemondták, le lehetett volna mondani Brüsszelben is.

 

HIGIÉNIAI ÓVINTÉZKEDÉSEK

 

Ehelyett mi történt? Strasbourgot lemondták, hogy Brüsszelben hívják össze a politikusokat, akik kedd reggel – a női egyenjogúság témáját le is söpörve a napirendről – arról vitáztak, mit kéne csinálni a vírus ellen.

 

Ha egy orvosi kongresszuson lennénk, még érdekelnének is a felszólalások

 

– de talán egy vírus esetén az európai parlamenti képviselők lennének az utolsók, akiknek véleménye érdekelne.

 

Manfred Weber szerint azonban ez a legjobb megoldás. Az Európai Néppárt frakcióvezetője az Azonnalinak elmondta: „ő a középmegoldások híve”, azaz a szavazások és a sajtótájékoztatók lemondása rendben van, de a plenárist már nem kell lemondani.

 

AMÚGY SINCS MINDIG TELE AZ ÜLÉSTEREM, MOST MINDEZ MÉG LÁTVÁNYOSABB

 

Így senki nem maradt le olyan bölcsességekről, mint például a fideszes Tóth Edina felszólalása, aki szerint „jó lenne, ha jönne a vakcina”. Hát igen, jó lenne. Lucia Ďuriš Nicholsonová, a szlovák neoliberális SaS képviselője pedig azon sajnálkozott, hogy

 

miközben Szlovákiában bezártak az iskolák, az ő gyerekének a brüsszeli Európa-iskolája még mindig nyitva.

 

Ďuriš Nicholsonová felszólalását azért is hallgattam nagy érdeklődéssel, mert még két napja azt írta nekem e-mailben az interjúkérelmemre, hogy a pozsonyi koalíciós tárgyalások és a koronavírus miatt nem lesz Brüsszelben. Miroslav Kolakušić horvát radikális jobboldali politikus, aki az év elejei államfőválasztásokon is indult, azt osztotta meg a teremben ülő alig két tucat képviselőtársával, hogy „nem kell pánikolni”, mert szerinte ez az egész vírus nem olyan súlyos dolog. 

 

Patryk Jaki, a PiS-szel szövetséges, EU-kritikus Szolidáris Lengyelország képviselője arról beszélt, hogy „most először nem ideológiáról van szó, hanem tényleg egy biztonsági kérdésről”. Eszerint akkor a menekültkérdés is eddig csak ideológia. Jaki felszólította az EU-t, hogy segítsen többet – ami nagyon sajátosan hangzik egy politikus szájából, akit az erős nemzetállam és a gyengébb EU programjával választottak meg a szavazói.

 

Massimiliano Salini, aki a jobbközép Forza Italiát képviseli az Európai Parlamentben, és vélhetően maga is aláírta, hogy nem volt kapcsolatban az elmúlt időben olaszokkal, azt mondta, hogy

 

a koronavírus legfontosabb üzenete, hogy „gondolkozzunk végre a pénzről”.

 

Azaz ne vegye Brüsszel szigorúan az olasz költségvetési hiányt, adjon több pénzt. Emellett a berlusconista politikus azt szorgalmazta, hogy – amint a brexit esetében – egy külön EU-s főtárgyaló foglalkozzék ezentúl a vírus kérdésével. A megoldás bizonyosan tényleg még egy EU-s hivatal lenne, igen, igen.

 

Talán egyedül Roman Haidernek, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselőjének volt igaza, aki egyrészről elmondta, hogy esetleg hagyjuk a vitát a szakértőkre, azaz ő ebben nem is akarna résztvenni, másrészről felhívta arra a figyelmet, hogy miközben számos témát lemondott a parlament, a klímaválság ügye a napirenden maradt – azaz

 

a klímaválságról koronavírus idején is beszélni kell, nehogy valaki lemondja a brüsszeli repülőútját.

 

Nicolae Ștefănuță, a Mentsük meg Romániát (USR) Renew-frakcióbeli képviselője Olaszországot mentené meg, ezért még Románia nevében is megígérte, hogy „minden segítséget megadnak” – jelentsen ez bármit is. Egy ír képviselő meg megnyugtatott mindenkit: van még whiskey. Az egyetlen felszólalás volt, aminek volt értelme.

 

ÜRES FOLYOSÓK

 

A frakciók eközben az összes kedd reggeli sajtótájékoztatójukat lemondták, Manfred Weber a Néppárt és Dacian Cioloș a liberális Renew részéről nem jelentek meg, egyedül Ska Keller beszélt végül a Zöldek részéről – velem együtt még három újságírónak. Ska Keller elmondta: a koronavírus is azt mutatná, hogy egységesebb Európa kell, amely éppen ilyen helyzetekben összetart.

 

Jörg Meuthen, a szélsőjobboldali AfD társelnöke az Azonnalinak azonban „összeomlásként” emlegette, hogy az Európai Parlament megtartja az ülését.

 

A köhögő AfD-s politikus szerint a vírus kezelésének ügyében Izraelről, Tajvanról és Svájcról kéne példát venni.

 

Meuthen szerint felelőtlen volt David Sassoli olasz EP-elnök részéről úgy összehívni az EP plenáris ülését, hogy ő kedden aztán be is jelentette: tizennégy napos önkéntes karanténba vonul brüsszeli lakásában.

 

Megértőbbnek mutatkozott Sassolival szemben Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, szerinte ugyanis hiába „egy vírusgóc” az Európai Parlament épülete, nem könnyű azonnal megtalálni a jó megoldást. A jobbikos politikus amúgy személyesen nem tart attól, hogy megfertőződik – mondta az Azonnalinak

 

A koronavírus miatt az egész Európai Parlament épülete sokkal nyugodtabb, kihaltabb, a sajtószobában is alig vannak, az újságíróknak fenntartott kávézó ki se nyitott.

 

 

Az Európai Parlament amúgy a keddi üléseit még megtartja, de se szerdán, se csütörtökön nem lesz már munkavégzés, sokan, akik a hétfői jelenléti ívet aláírni jöttek (ekkor jár ugyanis a napidíj az egész ülésszakra), már hétfő este haza is utaztak. A kedd délutáni plenáris ülés és frakciótalálkozók után tehát bezár az EP plenáris munkája, több irodába azonban már most sem lehetett bemenni az ott dolgozónak.

 

FOTÓK: Szabó Sára / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás