+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 9. hétfő, 12:00
Több, mint tizenötmillió ember kerülhetett vesztegzár alá Olaszországban a koronavírus miatt, de ez azért nem jelent teljes zárlatot: munkaügyben és családi okokból továbbra is szabad utazni. Az Azonnalinak két padovai mondja el, hogyan érinti őket a zárlat. Közben nem csak Veneto legás tartományfőnöke lázad, de a börtönben a rabok is.

Szombatról vasárnapra virradóan írta alá Giuseppe Conte olasz kormányfő azt a szigorú rendeletet, amely a koronavírustól már sújtott olasz közéletet is meglepte: több mint tizenöt millió ember kerülhet vesztegzár alá.

 

Instagramon járjatok múzeumba!

 

A több, mint tízmilliós Lombardia régió mellett (amelynek fővárosa az olasz gazdaság szíve, Milánó) tizennégy további tartományt érint Veneto és Emilia-Romagna régókon belül a rendelkezés, amely többek között minden köz- és magáncélú sport-, kulturális vagy egyéb rendezvényt betilt, az iskolai tanítást (az egyetemeken is) felfüggeszti, a lakosságot otthonmaradásra buzdítja (azaz ez nem előírás, csak kérés), valamint

 

a ki- és beutazás csak munkavégzés miatt, vagy indokolt családi ügyben lehetséges. Tehát nincs teljes zárlat, ki lehet jutni, be lehet menni.

 

Inkább a városokon belüli élet lett kihalt: iskolák, múzeumok zárva, az olasz Kulturális Örökség Minisztériuma #iorestoacasa (azaz #otthonmaradok) hashtag alatt azt kéri az emberektől, hogy most az Instagramon nézegessék az olasz kulturális örökséget.

 

Azonban a munka nem állt meg, a boltok nagy része is – már ha a a tulajdonos nem dönt másképp – nyitva van. „Nincs mit tenni, otthon kell maradni“ – mondja az Azonnalinak a telefonban Nicola, aki a padovai egyetemen kutat. A héten a szüleihez ment volna haza Nápolyba, de önmaga mondta le, „a rendelet nem tiltotta volna meg“. Szerinte ugyanis a mostani zárlat legfőbb értelme az, hogy a vírus különösen a déli tartományokba ne terjedjék el:

 

„Padovában kiváló az egészségügy, itt nincs ok aggodalomra, de Nápoly környékén már összeomlás lenne, ha ennyi esetet kéne ellátni, mint most itt”

 

– mondja Nicola.

 

#OTTHONMARADOK NÉVEN INDÍTOTT KAMPÁNYT AZ OLASZ KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA A MÚZEUMLÁTOGATÁSOK ELLEN. KÉP FORRÁSA: MiBAC

 

A déli egészségügy nem bírna el egy ilyen vírust

 

A déli régiók vezetői is aggódnak, hogy nehogy bejöjjön hozzájuk a vírus, mert messze nem tudnának olyan jó ellátást biztosítani, mint Lombardia vagy Veneto. Appulia régiófőnöke, Michele Emiliano már vasárnap hajnalban, amikor megjelent a Conte-rendelet, azt kérte a Facebookon az appuliaiaktól, hogy ne induljanak sehova:

 

„Úgy szólok hozzátok, mintha a gyermekeim, testvéreim, unokáim lennétek, kérlek, álljatok meg, gyertek vissza.”

 

A felhíváshoz hét további délolasz tartomány is csatlakozott, több, északról Nápolyba tartó vonatot is a rendőrség megállított, az utasokat átvizsgálták. Appuliában mindenkit arra kérnek, aki északról érkezik, hogy kéthétes önkéntes karantént vállaljon.

 

Nicola eleve lemondta volna az útját Nápolyba a szüleihez, mert idősek, nem akarja veszélybe sodorni őket. A Párizsban élő, padovai származású Federicának, akivel szintén telefonon beszéltünk, nincsen rokonsága délen, ő ki is tudott nyugodtan utazni a vörös zónának nevezett lezárt padovai tartományból – de őt meg Párizsban várja karantén. Az egyetem, ahol tanít, arra kérte, ne menjen be, de ugyanúgy kapott a munkavégzés alól felmentést a párizsi lakótársa, akinek meg az UNESCO-nál közölték: aki olasszal került kapcsolatba az elmúlt időszakban, az otthonról dolgozzon.

 

Veneto ellenáll

 

Sokan valóban meglepődtek a Conte-rendelet szigora miatt, de annak tényleg az az értelme: amennyire lehet, Olaszországon belül meg kell akadályozni a virus terjedését, mert az északi és déli részek között jelentős fejlettségi különbség van, amely az egészségügyben is érezhető.

 

Északon azonban nem mindenkinek tetszenek a tiltások: Luca Zaia, Veneto legás tartományfőnöke szerint „nincs értelme” a Conte-rendeletnek, és a venetói gazdaságot félti a kiesések miatt. Zaia már vasárnap kora hajnalban levelet írt „Professzor Giuseppe Conte ügyvéd úrnak” címezve, és a sajtóban is megüzente:

 

őt nem érdekli a rendelet, „Veneto nem lesz izolálva, Veneto nem Lombardia, itt mindent kontroll alatt tartunk”.

 

Ez amúgy kicsit beszólás a szintén a Lega Nord vezette Lombardiának, ami inkább a két tartomány közötti rivalizálással, valamint a venetóiak híres beképzeltségével függhet össze.

 

Nicola azonban Padovában úgy gondolja, ez csak Zaia magánakciója, „a kiskereskedők a Lega szavazói, nekik akar tetszeni, de egy minisztertanácsi rendeletet ő sem írhat felül”, főleg, hogy – amint írtuk – a boltok most sincsenek mind zárva, és a ki- és beutazás tilalma csak egy javaslat. Zaia amúgy ennek kapcsán – és itt igaza van – kifogásolta, hogy a Conte-rendeletet eleve nem is lehet érteni, mert túl széles értelmezési keretet hagy.

 

Federica gunyorosan hozzáteszi a telefonban:

 

Zaia ne aggódjon, Venetóban baloldali városokat, mint Padovát és Velencét érint csak a zárlat.

 

Tény ugyanis, hogy a Padovával és Velencével ellentétben keményen jobbos Verona, a tartományi főváros nem került a zárlat hatálya alá.

 

VENETO LEGANORDOS TARTOMÁNYFŐNÖKE, ZAIA AZONNAL LEVÉLBEN KÉRTE CONTÉT, HOGY VONJA VISSZA A RENDELETET VENETO VONATKOZÁSÁBAN. FORRÁS: VENETO TARTOMÁNY

 

A rabok otthon izolálódnának inkább, nem a börtönben

 

Nem csak Zaia dühös, de elégedetlenek több börtönben is a fogvatartottak:

 

eddig három halálos áldozatot követeltek a börtönlázadások, amelyek az akadozó ellátás, valamint a látogatási tilalom miatt törtek ki.

 

Az első lázadás a délolasz Salerno börtönében tört ki, amikor közölték a rabokkal: mostantól csak Skype-on tarthatnak kapcsolatot a szeretteikkel. A frosinoi, a nápolyi és a modenai börtönben is lázongások törtek ki, Paviában pedig vasárnap két őrt összevertek a rabok. Itt a helyzet odáig fajult, hogy ma hajnalban tudta csak a rendőrség az erőszakot megfékezni, a börtönből lövések voltak hallhatóak, és az épület több része is lángolt.

 

Paviában a rabok megszerezték a kulcsokat, két őrt pedig bezártak, majd összevertek.

 

Modenában halálos áldozatot is követelt a lázadás: három rab halt meg, kettő pedig életveszélyes állapotban került kórházba. A rendőrség közlése szerint a rabok vasárnap kizavarták az őröket, ezután gyújtogatás kezdődött. Mire a rendőrség vissza tudta foglalni a börtönt, már a három rabot holtan találták – azaz vagy a társaik végeztek velük, vagy a lázadásban sérültek meg.

 

Jogvédő szervezetek viszont azt hangsúlyozzák: ahelyett, hogy a börtönben korlátozza a kormány a kommunikációt, inkább akként kéne a vírus megjelenését  a börtönben megakadályozni, hogy többeket is amnesztiában kéne részesíteni, valamint eleve el kéne halasztani minden új szabadságvesztési ítélet végrehajtását. Az Antigone jogvédő szervezet szerint „az olasz börtönökben hírhedten rossz a higiénia“, azaz

 

a vírust éppen nem a börtönök izolálásával, hanem a szabadságvesztések lerövidítésével, megkezdésük felfüggesztésével lehetne elkerülni.

 

Salvini dühös, Renzi korlátozná az északolaszok autonómiáját

 

A jobboldali ellenzék is a kormány ellenében használja fel a vírust. Matteo Salvini, a Lega vezetője szerint igenis a parlamentnek kéne szavaznia a Conte-rendeletről, nem lehet az ország egy jelentős részét rendeletileg lezárni. Ezen nyilatkozatában Antonio Tajani, az Európai Parlament volt elnöke, a berlusconista Forza Italia politikusa is támogatja.

 

A Berlusconi-család napilapja, az Il Giornale is a kormány ellen támad a vírus kapcsán. Hétfői számának címlapján a Conte-rendeletre utalva, amely bezár több tartományt, azt írja nagy betűkkel:

 

„Most már ezt a kormányt is zárjuk be”.

 

Matteo Salvini azt kéri Contétól, hogy ezen a héten fogadja a jobboldali pártokat, amelyek egy 30 milliárd eurós segély- és megelőzési programot dolgoztak ki, ennek anyagi hátterét hajlandóak megszavazni a római parlamentben.

 

Matteo Renzi volt kormányfő, aki már idén kormányválságot robbantott ki, amikor a kabinetből való kilépéssel fenyegetőzött, szintén hallatott magáról. A balliberális Italia Viva párt elnöke szerint „a mostani helyzetben egy valaki kell, aki parancsol”, és éppen ezért ő úgy látja – az északolasz, legás vezette tartományok akadékoskodásai miatt is –, hogy

 

meg kéne fontolni a válság idejére a régiók autonómiájának feloldását.

 

Olaszországban, ugyanis néhány régió – többek között Veneto is – a többinél szélesebb autonómiával rendelkezik.

 

Vasárnap estig Olaszországban 7375 fertőzöttet tartottak számon, ennek több mint ötödét a megelőző huszonnégy órában regisztrálták. Ezzel Olaszország lett Kína után a második legérintettebb ország (eddig Dél-Korea volt a második). Hatszázan gyógyultak meg eddig, valamint 366-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Csak vasárnap 133 ember halt meg a koronavírusban, ennek túlnyomó többsége (113 ember) Lombardiában.

 

NYITÓKÉP: Padova egyik központi tere tavaly májusban. Az utcák tehát még nem a koronavírus miatt üresek, hanem mert reggel van. Fotó: Techet Péter / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás