Ki a kedvenced a magyar politika sikeres női közül? Szavazz!

2020.03.08. 08:20

Ha már nőnap van, említsük meg, hogy a magyar politika is egyre jobban áll a nőkkel. De ki most a legjobb arc? Szavazz!

Ki a kedvenced a magyar politika sikeres női közül? Szavazz!

Donáth Anna (Momentum)

FÜSTBOMBA NÉLKÜL (FORRÁS: DONÁTH ANNA / FACEBOOK)

Valószínűleg maga a Momentum is meglepődött 2019-ben, hogy Cseh Katalin mellett Donáth Anna is kijutott az EP-be, viszont ha már ott van, akkor látszólag dolgozik is. Persze már korábban is ismert arc lett, főleg miután füsgránátozásával és az utána történő rendőrségi eljárással kicsit a 2018-as rabszolgatörvény-ellenes tüntetések arcává vált.

Közben azért nem mindig nyomja fullba az összellenzéki kánont, például a nyári, melegekkel kampányolós Coca-Cola sztoriban is kicsit nagyobb képet ragadott meg, mint a többiek. Ezt érdemes kiegészíteni azzal, hogy ő is bevallottan szeretne kukásautó hátulján utazni egyszer, illetve érdemes kiemelni a magyar politikusoktól ritkán látható jó stílussal megírt reakcióját az Origo róla szóló kamuhírére, amivel kapcsolatban később pert is nyert.

Rácz Zsófia (EMMI)

HA VALAKI FEJMIKROFONT IS KAP, AZ TUTI FONTOS EMBER! (FORRÁS: RÁCZ ZSÓFIA FIATALOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR / FACEBOOK)

A 21. században a figyelem már önmagában is produkció, a 22 évesen helyettes államtitkárrá vált Rácz Zsófiára pedig nagyon figyelnek az emberek. Nyilván mindenki mindent meg is tett ezért a figyelemért, hiszen csak az ő kedvéért módosítottak törvényt, hogy még a diplomájának megszerzése előtt megkaphassa a pozíciót, a közösségi médiában mutatott jelenléte alapján pedig úgy tűnik, tényleg komolyan gondolja az emberekkel való találkozást. 


Egy igazán komoly influenszernek persze ellentábora is van: a koronavírus miatt az egész eheti közbeszédbe csak az tudott igazán bekerülni, ahogy harcolt a tőle interjút kérő Indexszel. Ennyire rövid idő alatt ilyen sok embert feldühíteni azért szép teljesítmény!

Kunhalmi Ágnes (MSZP)

VAJON MELYIK ÁSVÁNYVIZET VÁLASZTJA? (FORRÁS: KUNHALMI ÁGNES / FACEBOOK)

Azt igazán nem állítanánk, hogy az MSZP a legszebb napjait éli, de azért így is komoly teljesítmény, hogy akár a szocialisták társelnökévé is válhat Kunhalmi Ágnes. Mindezt úgy, hogy egyelőre még az sem merült fel, hogy ő is átmenne a DK-ba. Bár szeret 50 körüli tanárnőnek öltözni, Kunhalmi még mindig csak 37 éves, és mivel a 2010-es MSZP-t is túl tudta élni, azt gyanítjuk, hogy még jópár év benne van politikusként, akár MSZP nélkül is. 

Varga Judit (Fidesz)

EHHEZ NEM MERÜNK SEMMI VICCESET ÍRNI (FORRÁS: VARGA JUDIT / FACEBOOK)

Varga Judittal nagyon úgy tűnik, vége tértek azok az évek a Fidesznél, amikor csak és kizárólag pocakos öreg férfiak közvetíthették Orbán Viktor gondolatait a világról a maguk esetlen módján: Magyarország igazságügyi minisztere már magabiztosan és keményen áll bele mindenkibe, aki szerint akár egyetlen menekültet is be kéne engedni Magyarországra, meg aki szerint nem volt jó ötlet lezülleszteni az Alkotmánybíróságot és elüldözni a CEU-t.

A hangsúlyozttan macsós imidzset mutató Fideszben jelenleg Varga Judit a legnagyobb macsó: háromgyerekes anyaként miniszterkedve sem lehet kizökkenteni a jogállamiság ő értelmezése szerinti védelméből például, arról meg már nem is beszélünk, hogy dekázási képességei magát a miniszterelnököt is annyira lenyűgözték, hogy szerepelhetett a Puskás Aréna avatóvideójában.

Cseh Katalin (Momentum)

CSEH KATALIN ÁLLÁST NYERT. FOTÓ: CSEH KATALIN / FACEBOOK

Cseh Katalin már a NER első éveitől jelen volt főleg az akkor még párt nélküli liberális ellenzékben, ifjúsági szubkultúrában – de részt vett Bajnai Gordon Együttjének kampányaiban is. Azaz mondhatni: politikusnak készült, noha orvosnak, egészségügyi közgazdásznak tanult. Komolyan vehető politikai keretet azonban csak a Momentummal kapott, amelynek elnökével eleve egy gimnáziumba járt, ami sohasem hátrány. E keretet Cseh Katalin – talán nem is vártan – jól kitöltötte. Nem kétséges, hogy volt szerepe abban, hogy az EP-választáson áttört a pártja.

Szorgalmas, kitartó politikus, aki mostanra karrierszempontból bizonyosan célba is ért sok tekintetben. Hogy liberalizmusa mennyire tudja majd formálni a még ideológiáját sokszor kereső Momentumot, kérdéses. Bár miután nemrég eleve Bernie Sanders-t endorszolta meg, lehet, hogy ő is még keresi a sajátját. Egy biztos: a Momentum fiatal, cool, trendi imázsához jól jön, hogy két fiatal lány ül a nevükben az Európai Parlamentben.

Szél Bernadett (független)

SZÉL BERNADETT AZ EURÓPAI ÜGYEK BIZOTTSÁGÁBAN PRÓBÁL KLÍMAÜGYBEN SZIGORÚ LENNI. FOTÓ: SZÉL BERNADETT / FACEBOOK

Szélt Schiffer András vitte be az LMP frakciójába, hogy erősítse az ő vonalát. Ezt annyira megtette, hogy végül át is vette a Schiffer által függetlenségében megőrzött zöldpártot.

Noha nem egy jó szónok, sokszor ma is a tudományos, értelmiségi szlenget hadaró stilusa miatt inkább gondolná az ember egy törtető egyetemi kutatónak, mégis neki sikerült az LMP-t történelme legjobb eredményéhez segíteni. Volt tehát Berni-hatás Magyarországon is.

Pártjából aztán kisodródott, és most függetlenként vállal fel ügyeket, nem csatlakozva egyik párthoz sem – de kérdéses, hogy a függetlenségével növeli-e keresleti értékét a politikai piacon, vagy mások (például a momentumos „csajok”) egyszer csak, hopp, érdekességben és népszerűségben lekörözik.

Ha tényleg lesz egy egységes, új zöldpárt, ő jó integratív személy lehet: stílusa és világlátása „párbeszédes”, miközben megmaradt a schifferi LMP mellett.

Dobrev Klára (DK)

DOBREV KLÁRÁNAK MEGÍZLETT A POLITIKA. FOTÓ: FACEBOOK / DOBREV KLÁRA

A szélsőjobboldali propaganda gyurcsánynézni szokta. Ez persze tényszerűen se igaz, elvégre nem ez a neve, nagyon helyesen nem vette fel a férje nevét (lányok, asszonyok, ne vegyétek fel férjeitek nevét!).

De Dobrev Klára tényleg nem csupán azért merül fel még miniszterelnök-jelöltként is, mert Gyurcsány feleségeként biztos van némi protekciója Gyurcsány pártjában. Dobrev Klára jogot és közgazdaságot végzett, jól beszél, és alig lépett be a politikába hivatalosan, nem csak hogy sikeres lett (a DK listája Gyurcsánnyal bizonyosan nem kapott volna ennyi szavazatot tavaly májusban), de nagyon hamar felvette a politikusi nyelvezetet.

Ez persze azzal is jár, hogy – amint Lebanov Barbara a botrányt robbantotta – mást mond Magyarországon, mint ahogy szavaz az EP-ben. Dobrevvel azonban mindenképp nyert az ellenzék egy olyan politikust, aki esetében Gyurcsány tényleg csak hátrány, anélkül még kevesebbeknek lehetne aggályuk politikusi tehetsége és tudása kapcsán.

Novák Katalin (Fidesz)

NOVÁK KATALINNAK SIKERE VAN A SZEREPÉBEN. FORRÁS: INTERNAZIONALE

A Fideszben senki sem önmaga, mindenki szerepet játszik. Bayer se azért orgoványierdőzik, mert ő tényleg antiszemita, csak egyszerűen őrá valamiért ezt a szerepet osztották. Persze amint egy színházban, úgy a Fideszben is fontos: aki a szerepet kapja, az hitelesen tudja azt alakítani. Mégsem lehet mondjuk Németh Szilárdra osztani a budai értelmiségi szerepét, azt most éppen Gulyás Gergely viszi.

Novák Katalin pedig az ember-, mi több női arcú fideszes, aki képes három nyelven normálisan beszélni, Orbánt levédeni. A szerepre ott van persze még Varga Judit is, bár ő inkább a kemény, céltudatos arcélet formálja, míg Nováknak a mosolygósabbat kell hoznia, aki még a szelfibotot is tudja használni, és akit még, amint a kép is mutatja, egy dögös olasz politikus is magához szorít.

Novák szorgalmasan küzdött azért, hogy külföldre járogathasson – beszédes volt egy interjúja Rónai Egonnal, ahol mostani állása kapcsán az jutott eszébe rögtön csillogó szemekkel, hogy sokat járhat külföldre (jó is az, kiszakadni Orbán Magyarországáról) –, és ha lesz új darab is, akkor akár még a külügyminiszteri szerepet is megkaphatja a főrendezőtől.

Vadai Ágnes (DK)

VADAI ÁGNES GYURCSÁNY ÁRNYÉKÁBAN. FOTÓ: FACEBOOK / VADAI ÁGNES

A küllemében és származásában is (munkásőr édesapa, halló!) igazi szocialista. Az, hogy mégis a Demokratikus Koalícióban van, viszont azt mutatja: ne ítélj elsőre, pláne a külsőre. Vadai Ágnes ugyanis két diplomával rendelkezik, hat nyelven tud (még norvégul is), és katonapolitikai kérdésekben bizonyosan szakértő lehet.

Az ízlésünknek persze kicsit sok, ahogy az egyenruhásokat tudja védeni, eleve már az, hogy a téma érdekli. De bizonyosan éppen ezért lehetne akár Magyarország első női honvédelmi minisztere is. Az biztos, hogy olyan női politikus, aki saját jogán, szuverén módon van jelen a magyar politikában.

Dúró Dóra (Mi Hazánk)

DÚRÓ DÓRÁNÁL NEM FOGY A MAGYAR. FOTÓ: FACEBOOK / DÚRÓ DÓRA

Ha máshonnan nem, Pető Andrea nemrégi könyvéből tudhatjuk, hogy a nyilasmozgalomban a nők fontos szerepet töltöttek be, Szálasiék – persze a gonosz „zsidó” tőke ellenében, de akkor is sok tekintetben modern, kvázi-feminista nyelvezetben – a nők szociális jogaiért az urambátyámos világban is kiálltak. Ennyiben nem meglepő, ha a Jobbikban is már Dúró vélhetően nem csak kirakatba kellett, hanem komolyan gondolták (és gondolta maga is) a jelenlétet.

Mindazonáltal Dúró mégsem valamiféle harcos széljobber amazon szerepét viszi (mint mondjuk Budaházy Edda), hanem azon vidéki fiatal lányét, aki hamar anyává válva szolgálja most a haza üdvét. Novák Előddel együtt egyfajta széljobbos mintapár lettek: ő mint a nemzeti anya, a négy gyerek (semmi kereszténykedés: Hunóra, Bottyán, Nimród, Zente, egyiknek se lehetett tehát neve szerinti védőszentje) és a határon egy ideig katonaruhában bohóckodó férj.

Dúró Dórát lehet szeretni vagy sem, de elvitathatatlan, hogy egy sikeres nő, aki tényleg megéli azt, amit politikusként is hirdet: a nő feladata elsősorban az anyaság.  

Schmuck Erzsébet (LMP)

MEGMENTI-E SCHMUCK AZ LMP-T IS? FOTÓ: FACEBOOK / SCHMUCK ERZSÉBET

Szakpolitikusként került az LMP-be, a környezetvédelmi ügyekkel a KISZ, a mára elfeledett Agrárszövetség, valamint a Medgyessy-kormány tanácsadó szerve keretében is foglalkozott. Az, hogy most LMP-társelnökké lett, önmagában még nem női teljesítmény, elvégre az LMP-nél (a Párbeszédnél szintén) az egyik társelnöknek mindig nőnek kell lennie, ezt a párt tavaly első nekifutásra nem is bírta teljesíteni.

Schmuck társelnökségét lehet úgy is értelmezni, hogy elfogytak az új politikusnők az LMP-ben (azért mégiscsak arról a pártról beszélünk, ahonnan Szabó Tímea, Szabó Rebeka vagy Szél Bernadett is indult), és most már a szakpolitikusoknak kell beugraniuk, de lehet persze úgy is: a nevét az utóbbi időben még tovább bonyolító LMP-Magyarország Zöld Pártja-Zöldek (LMP-MZP-Zöldek) tényleg eldöntötte: ő lesz az ökopárt Magyarországon. Schmucknak ehhez a múltja és a tudása mindenképpen megvan, kérdéses azonban, hogy politikusként jelen van-e.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek