Miért nem került karanténba egy koronavírus-gyanús beteg? Az operatív törzs válaszol!

Szerző: Illés Gergő
2020.03.06. 13:41

Egy koronavírus-gyanús tüneteket produkáló vendégszerzőnket küldték haza nemrég a Szent László kórházból. De mi a válasza a sztorira a Belügyminisztérium operatív törzsének? Megkérdeztük!

Miért nem került karanténba egy koronavírus-gyanús beteg? Az operatív törzs válaszol!

Nagy port kavaró cikk jelent meg csütörtök este az Azonnali oldalán: a WineSofa borászati szaklap főszerkesztője, Ercsey Dániel ebben arról írt, hogy egy Párizsban megrendezett nemzetközi borverseny zsűrijében ülve kapott el valamilyen betegséget, a mellette ülő, szintén köhögő nő pedig Észak-Olaszországból érkezett. Ezt követően lázas lett, majd elkezdett olyan tüneteket produkálni, amelyeket a hivatalos kormányzati koronavírusos infóoldal is felsorol:

száraz köhögés, láz és fáradékonyság is jelentkezett nála.

Emiatt – miután a reptéren közvetlenül nem tudtak tőle mintát venni – Párizsból hazautazva első útja rögtön a Szent László kórház infektológiai osztályára vezetett, ahol a koronavírusos betegeket ellátják. Itt bár megvizsgálták, de arra hivatkozva, hogy nem a fertőzés által különösen érintett területről érkezett, eleinte még mintát sem akartak tőle venni. Végül mégis megtették, majd hazaküldték a kórházból azzal, hogy másnap telefonáljon az eredményekért. Ekkor sem kapott ugyanakkor megnyugtató választ arról, hogy negatív vagy pozitív lett a tesztje.

Mivel a cikk virálisan terjedni kezdett, megkerestük a koronavírussal kapcsolatosan a Belügyminisztérium operatív törzsét arról, hogy miért nem helyezték karanténba Ercsey Dánielt, ha már ilyen gyanús tünetei vannak, illetve

tényleg felkészült-e a magyar egészségügy a járvány elleni harcra.

Az alábbiakban szó szerint közöljük az operatív törzs Ügyeleti Osztályának válaszait!

+++

Egy reptéren jóval nagyobb eséllyel utazhatnak az országba potenciálisan fertőzött betegek. Miért nincsen a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren közvetlenül szűrés?

Hőmérsékletszűrés van azon járatok esetében, akik az érintett területekről jönnek. Minden utas, aki Észak-Olaszországból vagy Kínából jön, mérésen megy keresztül. Dél-Koreából már nem jön járat áprilisig, minden repülést felfüggesztettek. Az iráni állampolgárokat pedig az útlevél ellenőrzésnél szűrik. Kérdőív csak akkor van, ha valaki lázas – egy kérdéssor alapján az orvos és a hatóság (NNK) repülőtéri kollégája kikérdezi és adatokat vesz fel. Abban az esetben, ha lázas, a kontaktszemélyek adatait is felveszi a hatóság és a rendőrség, hogy később meg lehessen őket keresni. Kontaktszemély az, aki előtte, mellette és mögötte 2-2 sorral ül.

Miért csak mindazoktól vesznek mintát, akik potenciálisan fertőzött területről (például Észak-Olaszországból) érkeznek? Egy, a fent említetthez hasonló nemzetközi rendezvényen, még ha nem is Észak-Olaszországban van, fennáll a veszélye a járvány terjedésének.

Ahogy azt Kásler miniszter úr is elmondta, a szűrésnek nagyon szigorú kritériumai vannak.

Csak azokat vizsgálják, akiknél a betegségre utaló tünetek mutatkoznak (láz, száraz köhögés, gyengeség, végtagfájdalom) és a betegség lehetősége fennáll. A cikk alapján kollégájuknál el is végezték a szükséges vizsgálatot.

Miért küldenek haza egy olyan beteget a Szent László kórházból, aki potenciálisan koronavírusos lehet?

A hatóságok és az intézmények mindig úgy járnak el, ahogy azt az eljárási rend megköveteli.

Ilyen esetekben miért nincs kötelező karantén a páciensek számára?

Kötelező karantén azokra vonatkozik, akik a betegség egyértelmű tüneteit mutatják, fertőzött területről érkeztek.

Mindezek tükrében gondolják, hogy valóban felkészült az egészségügyi ellátórendszer a járvány elleni harcra?

Az egészségügyi ellátórendszer felkészült a helyzetre, elegendő számú az orvos és ápoló. Ahogyan az a tegnapi sajtótájékoztatón is elhangzott, a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja nem lesz, ki vannak jelölve olyan intézmények is amelyek bevonásra kerülnek a védekezési folyamatba, ha a megbetegedések száma nőne. A lakosság tájékoztatására pedig létrehoztak egy ügyeleti központot, amelynek az a feladata, hogy a koronavirus@bm.gov.hu e-mail címre és a vírus elleni védekezés tájékoztató Facebook-oldalára érkező megkeresésekre a lehető leghamarabb válaszoljunk.

Itt vannak a mentők tanácsai a koronavírus ellen, itt pedig a hivatalos kormányzati portál érhető el naprakész információkkal.

BORÍTÓKÉP: Az Index videója az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatójáról

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek