+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. március 6. péntek, 13:41
Egy koronavírus-gyanús tüneteket produkáló vendégszerzőnket küldték haza nemrég a Szent László kórházból. De mi a válasza a sztorira a Belügyminisztérium operatív törzsének? Megkérdeztük!

Nagy port kavaró cikk jelent meg csütörtök este az Azonnali oldalán: a WineSofa borászati szaklap főszerkesztője, Ercsey Dániel ebben arról írt, hogy egy Párizsban megrendezett nemzetközi borverseny zsűrijében ülve kapott el valamilyen betegséget, a mellette ülő, szintén köhögő nő pedig Észak-Olaszországból érkezett. Ezt követően lázas lett, majd elkezdett olyan tüneteket produkálni, amelyeket a hivatalos kormányzati koronavírusos infóoldal is felsorol:

 

száraz köhögés, láz és fáradékonyság is jelentkezett nála.

 

Emiatt – miután a reptéren közvetlenül nem tudtak tőle mintát venni – Párizsból hazautazva első útja rögtön a Szent László kórház infektológiai osztályára vezetett, ahol a koronavírusos betegeket ellátják. Itt bár megvizsgálták, de arra hivatkozva, hogy nem a fertőzés által különösen érintett területről érkezett, eleinte még mintát sem akartak tőle venni. Végül mégis megtették, majd hazaküldték a kórházból azzal, hogy másnap telefonáljon az eredményekért. Ekkor sem kapott ugyanakkor megnyugtató választ arról, hogy negatív vagy pozitív lett a tesztje.

 

Mivel a cikk virálisan terjedni kezdett, megkerestük a koronavírussal kapcsolatosan a Belügyminisztérium operatív törzsét arról, hogy miért nem helyezték karanténba Ercsey Dánielt, ha már ilyen gyanús tünetei vannak, illetve

 

tényleg felkészült-e a magyar egészségügy a járvány elleni harcra.

 

Az alábbiakban szó szerint közöljük az operatív törzs Ügyeleti Osztályának válaszait!

 

+++

 

Egy reptéren jóval nagyobb eséllyel utazhatnak az országba potenciálisan fertőzött betegek. Miért nincsen a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren közvetlenül szűrés?

 

Hőmérsékletszűrés van azon járatok esetében, akik az érintett területekről jönnek. Minden utas, aki Észak-Olaszországból vagy Kínából jön, mérésen megy keresztül. Dél-Koreából már nem jön járat áprilisig, minden repülést felfüggesztettek. Az iráni állampolgárokat pedig az útlevél ellenőrzésnél szűrik. Kérdőív csak akkor van, ha valaki lázas – egy kérdéssor alapján az orvos és a hatóság (NNK) repülőtéri kollégája kikérdezi és adatokat vesz fel. Abban az esetben, ha lázas, a kontaktszemélyek adatait is felveszi a hatóság és a rendőrség, hogy később meg lehessen őket keresni. Kontaktszemély az, aki előtte, mellette és mögötte 2-2 sorral ül.

 

Miért csak mindazoktól vesznek mintát, akik potenciálisan fertőzött területről (például Észak-Olaszországból) érkeznek? Egy, a fent említetthez hasonló nemzetközi rendezvényen, még ha nem is Észak-Olaszországban van, fennáll a veszélye a járvány terjedésének.

 

Ahogy azt Kásler miniszter úr is elmondta, a szűrésnek nagyon szigorú kritériumai vannak.

 

Csak azokat vizsgálják, akiknél a betegségre utaló tünetek mutatkoznak (láz, száraz köhögés, gyengeség, végtagfájdalom) és a betegség lehetősége fennáll. A cikk alapján kollégájuknál el is végezték a szükséges vizsgálatot.

 

Miért küldenek haza egy olyan beteget a Szent László kórházból, aki potenciálisan koronavírusos lehet?

 

A hatóságok és az intézmények mindig úgy járnak el, ahogy azt az eljárási rend megköveteli.

 

Ilyen esetekben miért nincs kötelező karantén a páciensek számára?

 

Kötelező karantén azokra vonatkozik, akik a betegség egyértelmű tüneteit mutatják, fertőzött területről érkeztek.

 

Mindezek tükrében gondolják, hogy valóban felkészült az egészségügyi ellátórendszer a járvány elleni harcra?

 

Az egészségügyi ellátórendszer felkészült a helyzetre, elegendő számú az orvos és ápoló. Ahogyan az a tegnapi sajtótájékoztatón is elhangzott, a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja nem lesz, ki vannak jelölve olyan intézmények is amelyek bevonásra kerülnek a védekezési folyamatba, ha a megbetegedések száma nőne. A lakosság tájékoztatására pedig létrehoztak egy ügyeleti központot, amelynek az a feladata, hogy a koronavirus@bm.gov.hu e-mail címre és a vírus elleni védekezés tájékoztató Facebook-oldalára érkező megkeresésekre a lehető leghamarabb válaszoljunk.

 

Itt vannak a mentők tanácsai a koronavírus ellen, itt pedig a hivatalos kormányzati portál érhető el naprakész információkkal.

 

BORÍTÓKÉP: Az Index videója az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatójáról

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A belarusz ellenzéki vezető úgy látja: Belaruszban eszkalálódik a helyzet, ezért az országoknak gyorsan kellene cselekedni. Cihanouszkaja nem látja értelmét a hazatérésnek.

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás