+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. március 6. péntek, 13:41
Egy koronavírus-gyanús tüneteket produkáló vendégszerzőnket küldték haza nemrég a Szent László kórházból. De mi a válasza a sztorira a Belügyminisztérium operatív törzsének? Megkérdeztük!

Nagy port kavaró cikk jelent meg csütörtök este az Azonnali oldalán: a WineSofa borászati szaklap főszerkesztője, Ercsey Dániel ebben arról írt, hogy egy Párizsban megrendezett nemzetközi borverseny zsűrijében ülve kapott el valamilyen betegséget, a mellette ülő, szintén köhögő nő pedig Észak-Olaszországból érkezett. Ezt követően lázas lett, majd elkezdett olyan tüneteket produkálni, amelyeket a hivatalos kormányzati koronavírusos infóoldal is felsorol:

 

száraz köhögés, láz és fáradékonyság is jelentkezett nála.

 

Emiatt – miután a reptéren közvetlenül nem tudtak tőle mintát venni – Párizsból hazautazva első útja rögtön a Szent László kórház infektológiai osztályára vezetett, ahol a koronavírusos betegeket ellátják. Itt bár megvizsgálták, de arra hivatkozva, hogy nem a fertőzés által különösen érintett területről érkezett, eleinte még mintát sem akartak tőle venni. Végül mégis megtették, majd hazaküldték a kórházból azzal, hogy másnap telefonáljon az eredményekért. Ekkor sem kapott ugyanakkor megnyugtató választ arról, hogy negatív vagy pozitív lett a tesztje.

 

Mivel a cikk virálisan terjedni kezdett, megkerestük a koronavírussal kapcsolatosan a Belügyminisztérium operatív törzsét arról, hogy miért nem helyezték karanténba Ercsey Dánielt, ha már ilyen gyanús tünetei vannak, illetve

 

tényleg felkészült-e a magyar egészségügy a járvány elleni harcra.

 

Az alábbiakban szó szerint közöljük az operatív törzs Ügyeleti Osztályának válaszait!

 

+++

 

Egy reptéren jóval nagyobb eséllyel utazhatnak az országba potenciálisan fertőzött betegek. Miért nincsen a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren közvetlenül szűrés?

 

Hőmérsékletszűrés van azon járatok esetében, akik az érintett területekről jönnek. Minden utas, aki Észak-Olaszországból vagy Kínából jön, mérésen megy keresztül. Dél-Koreából már nem jön járat áprilisig, minden repülést felfüggesztettek. Az iráni állampolgárokat pedig az útlevél ellenőrzésnél szűrik. Kérdőív csak akkor van, ha valaki lázas – egy kérdéssor alapján az orvos és a hatóság (NNK) repülőtéri kollégája kikérdezi és adatokat vesz fel. Abban az esetben, ha lázas, a kontaktszemélyek adatait is felveszi a hatóság és a rendőrség, hogy később meg lehessen őket keresni. Kontaktszemély az, aki előtte, mellette és mögötte 2-2 sorral ül.

 

Miért csak mindazoktól vesznek mintát, akik potenciálisan fertőzött területről (például Észak-Olaszországból) érkeznek? Egy, a fent említetthez hasonló nemzetközi rendezvényen, még ha nem is Észak-Olaszországban van, fennáll a veszélye a járvány terjedésének.

 

Ahogy azt Kásler miniszter úr is elmondta, a szűrésnek nagyon szigorú kritériumai vannak.

 

Csak azokat vizsgálják, akiknél a betegségre utaló tünetek mutatkoznak (láz, száraz köhögés, gyengeség, végtagfájdalom) és a betegség lehetősége fennáll. A cikk alapján kollégájuknál el is végezték a szükséges vizsgálatot.

 

Miért küldenek haza egy olyan beteget a Szent László kórházból, aki potenciálisan koronavírusos lehet?

 

A hatóságok és az intézmények mindig úgy járnak el, ahogy azt az eljárási rend megköveteli.

 

Ilyen esetekben miért nincs kötelező karantén a páciensek számára?

 

Kötelező karantén azokra vonatkozik, akik a betegség egyértelmű tüneteit mutatják, fertőzött területről érkeztek.

 

Mindezek tükrében gondolják, hogy valóban felkészült az egészségügyi ellátórendszer a járvány elleni harcra?

 

Az egészségügyi ellátórendszer felkészült a helyzetre, elegendő számú az orvos és ápoló. Ahogyan az a tegnapi sajtótájékoztatón is elhangzott, a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja nem lesz, ki vannak jelölve olyan intézmények is amelyek bevonásra kerülnek a védekezési folyamatba, ha a megbetegedések száma nőne. A lakosság tájékoztatására pedig létrehoztak egy ügyeleti központot, amelynek az a feladata, hogy a koronavirus@bm.gov.hu e-mail címre és a vírus elleni védekezés tájékoztató Facebook-oldalára érkező megkeresésekre a lehető leghamarabb válaszoljunk.

 

Itt vannak a mentők tanácsai a koronavírus ellen, itt pedig a hivatalos kormányzati portál érhető el naprakész információkkal.

 

BORÍTÓKÉP: Az Index videója az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatójáról

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás