A kormánypárti Kisalföld törölte a győri kormánypárti polgármester kommentjét

Szerző: Pintér Bence
2020.03.06. 13:23

Hiába állnak elvileg egy oldalon, mégis eltűnt a győri polgármester tisztázó kommentje a KESMA-tulajdon Kisalföld oldaláról.

A kormánypárti Kisalföld törölte a győri kormánypárti polgármester kommentjét

Nem egyszer cikkeztünk már a Kisalföld lejtmenetéről: az egykor országos összevetésben is nagyon olvasottnak számító Győr-Moson-Sopron megyei napilap azonban úgy tűnik, hogy pénteken megint szintet lépett: ahogy az Ugytudjuk.hu megírta, úgy tűnik, hogy még a fideszes polgármesterek kommentjei sincsenek biztonságban a KESMA által tulajdonolt kormánypárti napilap Facebook-oldalán.

Történt ugyanis, hogy interjút közöltek Mányi Józseffel, a másodosztályú, ott is elég gyengén muzsikáló ETO FC Győr tulajdonosával, amelyben Mányi elpanaszolta lapnak, hogy idén már nem kapnak százmillió forintokat támogatásként a várostól, mint a várost korábban irányító Borkai Zsolt alatt; és amelyben a tulajdonos egészen meglepően éles mondatokat idézett a polgármestertől és annak sportért felelő biztosától, Petrov Ivántól.

Lássuk, mit mondott Mányi szerint neki a fideszes polgármester és beosztottja:

+ „Szerdán fogadott Dézsi Csaba, Győr polgármestere, aki felvázolta, hogy a város nincs abban az anyagi helyzetben, hogy tovább támogassa az ETO-t.”

+ „A beszélgetésen részt vett Petrov Iván polgármesteri biztos, ő elmondta: a város ettől az évtől csak az élsportot kívánja támogatni, de a magyar foci nem tartozik ebbe bele, mert szerinte az élsportoló az, aki a napjának a nagyobb részét tölti felkészüléssel, mint pihenéssel, a futballisták pedig nem ezek.”

+ „Kérdeztem, hogy a kétszázkilencvenmilliós összegű, önkormányzat által kiírt sporttámogatásra nyújthatunk-e be pályázatot, mire azt válaszolta, nem érdemes.”

+ „A polgármester úr még hozzátette, hogy az ETO-nál különben sem mennek jól a dolgok, a játékosokban nincs szív és nem tudnak Győrért küzdeni.”

Ezek elég súlyos kijelentések egy polgármestertől (hát még egy fideszestől!) egy helyi klub ügyében, főleg az utolsó – ilyen esetben a szakmai sztenderdek szerint talán érdemes megszólaltatni a másik felet is, erre azonban információink szerint kísérletet sem tett a Kisalföld, tehát még csak azt sem kérdezték meg, hogy igaz-e, amit Mányi nekik mondott.

Az első csavar az, hogy nincs csavar. A Kisalföld helyett megkérdeztem én, és kiderült: lényegileg ilyesmit mondott Dézsi Csaba András a klubtulajnak, bár az idézetek nem egészen pontosak. A második csavar az, hogy

álláspontját tisztázandó a polgármester kommentelt a Kisalföld cikke alá Facebookon, a kommentet azonban úgy tűnik, hogy eltávolították:

DÉZSI CSABA ANDRÁS NEM VISSZAKOZOTT, KOMMENTBEN IS ELMONDTA A VÉLEMÉNYÉT A GYŐRI FOCISTÁKRÓL, DE KOMMENTJÉT TÖRÖLTÉK.

Nem ez az első jele annak, hogy a győri polgármester és az országos Fidesz között legalábbis feszült a viszony: már a választás éjszakáján elismerte az Azonnalinak Dézsi Csaba András, hogy volt némi konfliktus a kampánycsapat és a pártközpont között, valószínűleg például amiatt, hogy a kampány végén több ellenzéki lapnak is adott interjút a fideszes jelölt.

Azóta leköszönt a várost Borkait helyettesítve az elmúlt pár hónapban vezető Fekete Dávid az alpolgármesteri címről; és közös megegyezéssel távozott a Rómer Múzeum éléről a Feketével jó viszonyt ápoló Grászli Bernadett is, miután az új vezetés felfedezte, hogy a múzeum gazdálkodása legalábbis rendetlen. Egyikük sem menesztve vagy direkt félreállítva lett, de nehezen hihető, hogy itt nem a polgármester tudatos ténykedése érhető tetten – bár Fekete puhára esett: a Pannon-Víznél kapott vezető állást (őt is segítették egyébként a Lex Dézsivel), amivel valószínűleg az országgyűlési választásra kezdték el felépíteni.

Ezen felül a költségvetés megszavazásakor Dézsi a fideszes frakciót gyakorlatilag megkerülve befogadta az ellenzéki módosítókat,

a hivatalos magyarázat szerint azért, mert azok rosszul voltak megírva, így szavazni nem lehetett volna róluk, a nem hivatalos szerint viszont azért, mert a Fidesz-frakció nem szavazta volna meg őket, hiába találta azokat tartalmilag jónak a polgármester.

Az tehát, hogy a fideszes kézivezérléssel működő megyei lap most egyrészt meg sem kérdezi a fideszes városvezetőt egy olyan cikkhez, amelyben egy másik ember idéz tőle; majd a polgármester kommentjét törlik is az oldalról, az ebben a mintában vizsgálva inkább tűnik üzenetnek, mint egyszer véletlennek.

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek