+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. március 6. péntek, 13:23
Hiába állnak elvileg egy oldalon, mégis eltűnt a győri polgármester tisztázó kommentje a KESMA-tulajdon Kisalföld oldaláról.

Nem egyszer cikkeztünk már a Kisalföld lejtmenetéről: az egykor országos összevetésben is nagyon olvasottnak számító Győr-Moson-Sopron megyei napilap azonban úgy tűnik, hogy pénteken megint szintet lépett: ahogy az Ugytudjuk.hu megírta, úgy tűnik, hogy még a fideszes polgármesterek kommentjei sincsenek biztonságban a KESMA által tulajdonolt kormánypárti napilap Facebook-oldalán.

 

Történt ugyanis, hogy interjút közöltek Mányi Józseffel, a másodosztályú, ott is elég gyengén muzsikáló ETO FC Győr tulajdonosával, amelyben Mányi elpanaszolta lapnak, hogy idén már nem kapnak százmillió forintokat támogatásként a várostól, mint a várost korábban irányító Borkai Zsolt alatt; és amelyben a tulajdonos egészen meglepően éles mondatokat idézett a polgármestertől és annak sportért felelő biztosától, Petrov Ivántól.

 

Lássuk, mit mondott Mányi szerint neki a fideszes polgármester és beosztottja:

 

+ „Szerdán fogadott Dézsi Csaba, Győr polgármestere, aki felvázolta, hogy a város nincs abban az anyagi helyzetben, hogy tovább támogassa az ETO-t.”

 

+ „A beszélgetésen részt vett Petrov Iván polgármesteri biztos, ő elmondta: a város ettől az évtől csak az élsportot kívánja támogatni, de a magyar foci nem tartozik ebbe bele, mert szerinte az élsportoló az, aki a napjának a nagyobb részét tölti felkészüléssel, mint pihenéssel, a futballisták pedig nem ezek.”

 

+ „Kérdeztem, hogy a kétszázkilencvenmilliós összegű, önkormányzat által kiírt sporttámogatásra nyújthatunk-e be pályázatot, mire azt válaszolta, nem érdemes.”

 

+ „A polgármester úr még hozzátette, hogy az ETO-nál különben sem mennek jól a dolgok, a játékosokban nincs szív és nem tudnak Győrért küzdeni.”

 

Ezek elég súlyos kijelentések egy polgármestertől (hát még egy fideszestől!) egy helyi klub ügyében, főleg az utolsó – ilyen esetben a szakmai sztenderdek szerint talán érdemes megszólaltatni a másik felet is, erre azonban információink szerint kísérletet sem tett a Kisalföld, tehát még csak azt sem kérdezték meg, hogy igaz-e, amit Mányi nekik mondott.

 

Az első csavar az, hogy nincs csavar. A Kisalföld helyett megkérdeztem én, és kiderült: lényegileg ilyesmit mondott Dézsi Csaba András a klubtulajnak, bár az idézetek nem egészen pontosak. A második csavar az, hogy

 

álláspontját tisztázandó a polgármester kommentelt a Kisalföld cikke alá Facebookon, a kommentet azonban úgy tűnik, hogy eltávolították:

 

DÉZSI CSABA ANDRÁS NEM VISSZAKOZOTT, KOMMENTBEN IS ELMONDTA A VÉLEMÉNYÉT A GYŐRI FOCISTÁKRÓL, DE KOMMENTJÉT TÖRÖLTÉK.

 

Nem ez az első jele annak, hogy a győri polgármester és az országos Fidesz között legalábbis feszült a viszony: már a választás éjszakáján elismerte az Azonnalinak Dézsi Csaba András, hogy volt némi konfliktus a kampánycsapat és a pártközpont között, valószínűleg például amiatt, hogy a kampány végén több ellenzéki lapnak is adott interjút a fideszes jelölt.

 

Azóta leköszönt a várost Borkait helyettesítve az elmúlt pár hónapban vezető Fekete Dávid az alpolgármesteri címről; és közös megegyezéssel távozott a Rómer Múzeum éléről a Feketével jó viszonyt ápoló Grászli Bernadett is, miután az új vezetés felfedezte, hogy a múzeum gazdálkodása legalábbis rendetlen. Egyikük sem menesztve vagy direkt félreállítva lett, de nehezen hihető, hogy itt nem a polgármester tudatos ténykedése érhető tetten – bár Fekete puhára esett: a Pannon-Víznél kapott vezető állást (őt is segítették egyébként a Lex Dézsivel), amivel valószínűleg az országgyűlési választásra kezdték el felépíteni.

 

Ezen felül a költségvetés megszavazásakor Dézsi a fideszes frakciót gyakorlatilag megkerülve befogadta az ellenzéki módosítókat,

 

a hivatalos magyarázat szerint azért, mert azok rosszul voltak megírva, így szavazni nem lehetett volna róluk, a nem hivatalos szerint viszont azért, mert a Fidesz-frakció nem szavazta volna meg őket, hiába találta azokat tartalmilag jónak a polgármester.

 

Az tehát, hogy a fideszes kézivezérléssel működő megyei lap most egyrészt meg sem kérdezi a fideszes városvezetőt egy olyan cikkhez, amelyben egy másik ember idéz tőle; majd a polgármester kommentjét törlik is az oldalról, az ebben a mintában vizsgálva inkább tűnik üzenetnek, mint egyszer véletlennek.

 

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás