+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 5. csütörtök, 17:31
A massachusettsi szenátor mögül elfogyott a lendület a szuperkedd után. Ezzel biztossá vált: egy 77 és egy 78 éves jelölt száll majd szembe a 74 éves Donald Trumppal novemberben.

Hamarosan felfüggeszti elnökjelölti kampányát Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, miután a szuperkedden sem sikerült áttörést elérnie, és az 595, illetve 529 delegálttal rendelkező Joe Biden és Bernie Sanders mögött csupán távoli harmadikként áll 65 delegálttal – minderről a New York Times tudósított csütörtökön.

 

Azt, hogy mit tesz majd Warren ezután, még nem lehet tudni: mind Sanders, mind Biden nagyon szeretné, ha Warren nyíltan beállna egyikük mögé és támogatóit felszólítaná az egyik vagy másik jelölt melletti kiállásra. Nem is véletlen, hogy mind a szuperkedden az amerikai politika egyik legnagyobb visszatérését produkáló exalelnök Biden, valamint a tőle nem sokkal lemaradva, a második helyen még abszolút esélyesként álló vermonti szenátor Sanders is beszélt már vele a szuperkedd óta.

 

 

Kegyetlen szuperkedd

 

Egy héttel ezelőtt még Pete Buttigieg, South Bend volt polgármestere és Amy Klobuchar minnesotai szenátor is versenyben volt a demokrata jelöltség elnyeréséért. A szuperkedd előtt azonban mindketten visszaléptek, és beálltak Biden mögé, hogy egyesítsék a centrista tábort. Ennek megfelelően az első államokban csak csetledező-botladozó Biden-kampány a dél-karolinai győzelmének köszönhetően

 

szinte a semmiből kapott új lendületet, nem véletlenül beszélnek már az egész amerikai sajtóban „Joementum”-ról.

 

Biden ellenfele így a szuperkedden Sanders mellett a New York-i expolgármester Mike Bloomberg volt. Bloomberg stratégiája rendkívül egyszerű volt: több száz millió dollárt költött hirdetésekre, s így próbálta magát bevásárolni a kampányba. Nem volt elég: a szuperkedden a milliárdos leszerepelt, és csupán egy helyen, a kontinentális Amerikától rendkívül távoli szigetcsoporton, Amerikai Szamoán tudott nyerni. Nem véletlen, hogy rögtön az eredmények kikerülése után jelezte is: felfüggeszti elnökjelölti kampányát, ekkora lemaradást ugyanis lehetetlen lenne behozni. Ezzel a centrista táborban Biden egyedül maradt, és minden erőforrását Sanders felé irányíthatja.

 

Elizabeth Warren sem számít a szuperkedd nyertesének: meglepetésre még saját államát, Massachusetts-t sem tudta elhozni (sőt, csak harmadik lett, Warren államában ráadásul az ott még csak nem is kampányoló Biden nyert).

 

Egy ilyen gyenge eredmény után pedig már óriási nyomás nehezedik szinte minden jelöltre a kampányuk felfüggesztésére.

 

Nem véletlenül lépett hamar Bloomberg sem, ahogyan Warren számára sem volt további út, sem esély, hogy folytassa a kampányolást. Utolsóként még versenyben maradt a teljesen esélytelen, és az egész Egyesült Államokban csupán egy delegálttal rendelkező, ámde a felszínen maradt demokratáknál jóval fiatalabb Tulsi Gabbard.

 

Füstbe ment terv

 

Elizabeth Warren körülbelül fél évvel ezelőtt még az elnökjelölti küzdelem egyik fő esélyesének számított. Sanderssel egyetemben őt is a Demokrata Párt progresszív baloldalára lehet sorolni, igaz,

 

Warren sosem volt annyira radikális, mint Sanders, egyebek között demokratikus szocialistának sem titulálta magát soha.

 

Mindezek miatt meg tudta volna szólítani a változásra vágyó jómódú középosztályt is: hogy miért ő lett volna a tökéletes jelölt, azt Karóczkai Balázs itt magyarázta el. Sanderstől eltérően magát nem is heves retorikájával, hanem szakértelmével próbálta eladni. Mielőtt 2012-ben Massachusettsben elindult volna szenátorjelöltként, a Harvardon volt jogászprofesszor. Akadémiai munkájában elsősorban a gazdasággal foglalkozott, de nem a makroszámok, hanem a háztartások helyzete érdekelte őt, 2009-ben futott be országos szinten is azzal, amikor elmagyarázta a válság közepén, mi is a baj pontosan az Egyesült Államok gazdaságában.

 

Kampányának a szlogenje, hogy She has a plan, azaz, hogy neki van egy terve. Igaz, terve nem sokban tért el Bernie Sanders elképzeléseitől, nyilvánvaló volt tehát, hogy ahogy a demokraták centrumában, úgy a baloldalon is csak egy jelölt maradhat. Arra pedig, hogy ez ki legyen, a választók a szuperkedden egyértelmű választ adtak.

 

Szavazz öregemberekre!

 

Így két demokrata maradt csupán állva az előválasztásokban: a 77 éves Joe Biden, valamint a 78 éves Bernie Sanders.

 

Az ő ellenfelük a most 74 éves Donald Trump lesz, aki már 2017-es beiktatásakor is a valaha volt legidősebben hivatalba lépett elnök volt.

 

Most már nincs kétség afelől, hogy ez a rekord is megdől majd. Egyedül azt nem tudni, hogy Trump, Biden vagy Sanders ülhet-e be a Fehér Házba négy évre.

 

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A Twitteren már meg is indult a szóváltás a kizárást követelők és Deutsch Tamás között.

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

Hétfőről keddre kilencen haltak meg, így összesen már 47 áldozata van a betegségnek Magyarországon: grafikonokon mutatjuk, hol áll a járvány itthon.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás