+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 5. csütörtök, 17:31
A massachusettsi szenátor mögül elfogyott a lendület a szuperkedd után. Ezzel biztossá vált: egy 77 és egy 78 éves jelölt száll majd szembe a 74 éves Donald Trumppal novemberben.

Hamarosan felfüggeszti elnökjelölti kampányát Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, miután a szuperkedden sem sikerült áttörést elérnie, és az 595, illetve 529 delegálttal rendelkező Joe Biden és Bernie Sanders mögött csupán távoli harmadikként áll 65 delegálttal – minderről a New York Times tudósított csütörtökön.

 

Azt, hogy mit tesz majd Warren ezután, még nem lehet tudni: mind Sanders, mind Biden nagyon szeretné, ha Warren nyíltan beállna egyikük mögé és támogatóit felszólítaná az egyik vagy másik jelölt melletti kiállásra. Nem is véletlen, hogy mind a szuperkedden az amerikai politika egyik legnagyobb visszatérését produkáló exalelnök Biden, valamint a tőle nem sokkal lemaradva, a második helyen még abszolút esélyesként álló vermonti szenátor Sanders is beszélt már vele a szuperkedd óta.

 

 

Kegyetlen szuperkedd

 

Egy héttel ezelőtt még Pete Buttigieg, South Bend volt polgármestere és Amy Klobuchar minnesotai szenátor is versenyben volt a demokrata jelöltség elnyeréséért. A szuperkedd előtt azonban mindketten visszaléptek, és beálltak Biden mögé, hogy egyesítsék a centrista tábort. Ennek megfelelően az első államokban csak csetledező-botladozó Biden-kampány a dél-karolinai győzelmének köszönhetően

 

szinte a semmiből kapott új lendületet, nem véletlenül beszélnek már az egész amerikai sajtóban „Joementum”-ról.

 

Biden ellenfele így a szuperkedden Sanders mellett a New York-i expolgármester Mike Bloomberg volt. Bloomberg stratégiája rendkívül egyszerű volt: több száz millió dollárt költött hirdetésekre, s így próbálta magát bevásárolni a kampányba. Nem volt elég: a szuperkedden a milliárdos leszerepelt, és csupán egy helyen, a kontinentális Amerikától rendkívül távoli szigetcsoporton, Amerikai Szamoán tudott nyerni. Nem véletlen, hogy rögtön az eredmények kikerülése után jelezte is: felfüggeszti elnökjelölti kampányát, ekkora lemaradást ugyanis lehetetlen lenne behozni. Ezzel a centrista táborban Biden egyedül maradt, és minden erőforrását Sanders felé irányíthatja.

 

Elizabeth Warren sem számít a szuperkedd nyertesének: meglepetésre még saját államát, Massachusetts-t sem tudta elhozni (sőt, csak harmadik lett, Warren államában ráadásul az ott még csak nem is kampányoló Biden nyert).

 

Egy ilyen gyenge eredmény után pedig már óriási nyomás nehezedik szinte minden jelöltre a kampányuk felfüggesztésére.

 

Nem véletlenül lépett hamar Bloomberg sem, ahogyan Warren számára sem volt további út, sem esély, hogy folytassa a kampányolást. Utolsóként még versenyben maradt a teljesen esélytelen, és az egész Egyesült Államokban csupán egy delegálttal rendelkező, ámde a felszínen maradt demokratáknál jóval fiatalabb Tulsi Gabbard.

 

Füstbe ment terv

 

Elizabeth Warren körülbelül fél évvel ezelőtt még az elnökjelölti küzdelem egyik fő esélyesének számított. Sanderssel egyetemben őt is a Demokrata Párt progresszív baloldalára lehet sorolni, igaz,

 

Warren sosem volt annyira radikális, mint Sanders, egyebek között demokratikus szocialistának sem titulálta magát soha.

 

Mindezek miatt meg tudta volna szólítani a változásra vágyó jómódú középosztályt is: hogy miért ő lett volna a tökéletes jelölt, azt Karóczkai Balázs itt magyarázta el. Sanderstől eltérően magát nem is heves retorikájával, hanem szakértelmével próbálta eladni. Mielőtt 2012-ben Massachusettsben elindult volna szenátorjelöltként, a Harvardon volt jogászprofesszor. Akadémiai munkájában elsősorban a gazdasággal foglalkozott, de nem a makroszámok, hanem a háztartások helyzete érdekelte őt, 2009-ben futott be országos szinten is azzal, amikor elmagyarázta a válság közepén, mi is a baj pontosan az Egyesült Államok gazdaságában.

 

Kampányának a szlogenje, hogy She has a plan, azaz, hogy neki van egy terve. Igaz, terve nem sokban tért el Bernie Sanders elképzeléseitől, nyilvánvaló volt tehát, hogy ahogy a demokraták centrumában, úgy a baloldalon is csak egy jelölt maradhat. Arra pedig, hogy ez ki legyen, a választók a szuperkedden egyértelmű választ adtak.

 

Szavazz öregemberekre!

 

Így két demokrata maradt csupán állva az előválasztásokban: a 77 éves Joe Biden, valamint a 78 éves Bernie Sanders.

 

Az ő ellenfelük a most 74 éves Donald Trump lesz, aki már 2017-es beiktatásakor is a valaha volt legidősebben hivatalba lépett elnök volt.

 

Most már nincs kétség afelől, hogy ez a rekord is megdől majd. Egyedül azt nem tudni, hogy Trump, Biden vagy Sanders ülhet-e be a Fehér Házba négy évre.

 

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás