Két koronavírusos beteg van Magyarországon

Szerző: Fekő Ádám
2020.03.04. 18:39

Iráni diákok az első magyarországi fertőzöttek. Egyelőre tünetmentesek, de kezelik őket.

Két koronavírusos beteg van Magyarországon

Megvan az első két magyarországi fertőzött, akiket a koronavírus miatt kellett kórházba szállítani – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Facebookon.

A két fertőzöttről egyelőre annyit tudni, hogy két iráni diákról van szó, akik egyelőre tünetmentesek. Az operatív törzs állítása szerint készen áll a helyzet kezeléséhez szükséges személyzet.

„Mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk” – mondta Orbán, aki azt is bejelentette, hogy az operatív törzs minden nap délben tart ülést a koronavírus miatt, utána pedig sajtótájékoztatót tartanak a fejleményekről.

Az ATV információi szerint a két diák a Semmelweis Egyetemen hallgatója. Az egyetem szerint az egyik hozzájuk járó, mint kiderült, fertőzött diák nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást, és az Iránból történő hazaérkezésee után egy héten át járt gyakorlatokra egy 16 fős angol nyelvű évfolyamra.

Szlávik János az Operatív törzs rendkívüli sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy enyhe tüneteik vannak a diákoknak, nem lázasak. A diákok teljes gyógyulásukig karanténban maradnak. Mindkét diák az iráni újévet ünnepelte otthon, azt viszont nem tudni, mennyi idő telt el az országba érkezésig és a vizsgálatok között. Az egyik esetben a diák jelentkezett szűrésre, a másik esetben az enyhe tünetek ellenére, úgy döntöttek, elkészítik a tesztet. A velük együtt lakókat szintén izolálták, azt viszont még vizsgálják, hogy hogyan kapták el a fertőzést.

Az elmúlt hetek után nem meglepő, hogy nálunk is megjelent a vírus, és a kormány is készült rá: miután Olaszországban kitört az első európai tömeges lokális járvány, a szomszédos országokban is hamar megjelentek a fertőzöttek. Jelenleg Olaszországban 2500 esetet regisztráltak, és 79-en haltak meg. A fertőzés gyorsan továbbterjedt Ausztriára, Horvátországra, Svájcra, Romániára és Lengyelországra is. Németországban egy ottani cég Vuhanból érkezett alkalmazottja indította el a helyi járványt, és már legalább 158 esetet jelentettek.

A mai napon elindult a koronavirus.gov.hu oldal, ahol az ígéretek szerint minden fontosabb információt közzétesznek.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek