+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 4. szerda, 18:39
Iráni diákok az első magyarországi fertőzöttek. Egyelőre tünetmentesek, de kezelik őket.

Megvan az első két magyarországi fertőzött, akiket a koronavírus miatt kellett kórházba szállítani – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Facebookon.

 

A két fertőzöttről egyelőre annyit tudni, hogy két iráni diákról van szó, akik egyelőre tünetmentesek. Az operatív törzs állítása szerint készen áll a helyzet kezeléséhez szükséges személyzet.

 

„Mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk” – mondta Orbán, aki azt is bejelentette, hogy az operatív törzs minden nap délben tart ülést a koronavírus miatt, utána pedig sajtótájékoztatót tartanak a fejleményekről.

 

Az ATV információi szerint a két diák a Semmelweis Egyetemen hallgatója. Az egyetem szerint az egyik hozzájuk járó, mint kiderült, fertőzött diák nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást, és az Iránból történő hazaérkezésee után egy héten át járt gyakorlatokra egy 16 fős angol nyelvű évfolyamra.

 

Szlávik János az Operatív törzs rendkívüli sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy enyhe tüneteik vannak a diákoknak, nem lázasak. A diákok teljes gyógyulásukig karanténban maradnak. Mindkét diák az iráni újévet ünnepelte otthon, azt viszont nem tudni, mennyi idő telt el az országba érkezésig és a vizsgálatok között. Az egyik esetben a diák jelentkezett szűrésre, a másik esetben az enyhe tünetek ellenére, úgy döntöttek, elkészítik a tesztet. A velük együtt lakókat szintén izolálták, azt viszont még vizsgálják, hogy hogyan kapták el a fertőzést.

 

Az elmúlt hetek után nem meglepő, hogy nálunk is megjelent a vírus, és a kormány is készült rá: miután Olaszországban kitört az első európai tömeges lokális járvány, a szomszédos országokban is hamar megjelentek a fertőzöttek. Jelenleg Olaszországban 2500 esetet regisztráltak, és 79-en haltak meg. A fertőzés gyorsan továbbterjedt Ausztriára, Horvátországra, Svájcra, Romániára és Lengyelországra is. Németországban egy ottani cég Vuhanból érkezett alkalmazottja indította el a helyi járványt, és már legalább 158 esetet jelentettek.

 

A mai napon elindult a koronavirus.gov.hu oldal, ahol az ígéretek szerint minden fontosabb információt közzétesznek.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás