+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. március 4. szerda, 13:08
Nagyjából úgy csodálkozott rá Budapestre egy romániai újságíró, ahogy a magyar sajtóban szokás Bécsre, Zürichre vagy éppen Münchenre: működő tömegközlekedés, tiszta utcák és vécék, felújított épületek, büszke szobrok. De valami mégis elrontotta az összképet.

Mivel az Azonnali YouTube-csatornájának nézőszámai alapján a magyar olvasóközönséget sok más mellett kifejezetten érdekli, hogy hogyan látják a magyarokat külföldön – a legnézettebb videóink azok, amikor Bukarestben, Bécsben vagy Pozsonyban kérdeztük ezt meg az ottani járókelőktől –, nem tudjuk nem megosztani azt a friss cikket, amit a Republica véleményportálra írt Budapestről a lap egyik szerzője, Bogdan-Radu Brînzan

 

Mivel csak pozitív benyomásokat olvastam Budapestről, ezért saját szememmel néztem meg a „magyar csodát”: ezt (nem) szeretem Budapestben címmel.

 

A szerző a párnapos városnézése alatt alapvetően mindent szeretett a magyar fővárosban: „Megerősítést nyert, amit hallottam, sőt, felül is múlták őket a látottak. Egy különleges város rengeteg régi – de felújított! – épülettel, kimagasló építészettel, száz évvel ezelőtt jól átgondolt infrastruktúrával, a Duna mindkét partján járó villamosokkal, közvetlenül a víz melletti utakkal, látványos hidakkal. Terek, járdák, sétálóövezetek, mindez magas értékű térkövekkel és ízléses utcabútorokkal ellátva” – lelkendezik a cikkében. 

 

Mi tetszett neki még?

 

+ Hogy Budapesten a turizmus ki van találva: a turisták bevonzásával, a helyi termékek eladásával és a lokális, valamint a nemzeti történelem promotálásával nem igazán van további teendő. 

 

+ Hogy rengeteg büszke szobrot látott, amelyek a magyar nemzeti hősök emlékét ápolják a monarchiabeli épületek között.

 

+ A tömegközlekedés. Hogy minden pontosan jár, a buszok, metrók nagyrésze új, és pár villamos ugyan retróhatású kívülről, de belülről teljesen rendben van, fel van újítva, karban van tartva.

 

+ A tisztaság. A Fővám téri Központi Vásárcsarnoknál kiemeli, hogy az ablakokon át friss levegő jött be a csarnokba, a járólapokat tisztán tartották, majd külön leírta, hogy látott két folyamatosan járó takarítógépet is a piacon. A Váci utcán felfigyelt arra, ahogy épp a kirakat üvegét tisztították, a reptéri vécében pedig arra, hogy nemcsak jól nézett ki, de még a szagok is teljesen rendben voltak.

 

+ Meg hát eleve minden, a teljes összkép. „Az utazásom összbenyomása egy működő és civilizált állam, egy nemzet, amely tudja, mit akar, és milyen irányba megy” – írta Bogdan-Radu Brînzan.

 

És mi nem tetszett neki Budapestben?

 

A lomtalanítás látványa.

 

A lomtalanítással ugyanis láthatóan nem tudott mit kezdeni a szerző, aminek az oka vélhetően az, hogy ez az intézmény Romániában egész egyszerűen nem létezik. Bogdan-Radu Brînzan ezért így írja le az általa látottakat: „Az például nem tetszett nekem, hogy egyes lakók – noha egy kifejezetten turistás városról van szó – nem látnak problémát abban, hogy megőrizzék azt a hagyományt, hogy hétvégenként kihelyezzék a szemetet az utcasarokra.” Az pedig pláne nem, hogy a lomtalanított cuccok között megjelentek a lomisok meg a többi kíváncsi lakó, és turkálnak a sok szemét között. „Egy olyan show-t kreálnak így, ami nem túl kellemes a szemnek. De a lakosoknak láthatóan nincs gondjuk ezzel, mindenhol a városban látni lehetett a halomban álló régi cuccokat. És aztán másnap el is viszik mindezt, de mégis, egy napon keresztül ott áll ez a sok szemét a járdán.”

 

(A cikk alatti kommentekben aztán több olvasó is elmagyarázza a szerzőnek, pontosan hogyan is működik a lomtalanítás, és hogy ez alapvetően irigylendő, hiszen ezek szerint a magyaroknak már vannak olyan értékeik, amikre nincs többé szükségük.)

 

ÍGY NÉZETT KI AZ IDEI LOMTALANÍTÁS AZ AZONNALI SZERKESZTŐSÉGÉTŐL JÓ ÖTVEN MÉTERRE, A BUDAPESTI VÁCI UTCÁN. FOTÓ: ILLÉS GERGŐ / AZONNALI

 

Ezt követően rögtön a hazaútjáról ír, mármint arról a 230 kilométerről, amit kisbusszal tett meg a bukaresti repülőtér és lakóhelye, a Duna-parti Galac között. „Mivel nem én vezettem, és mert egy olyan országból jöttem épp, ahol feltűnt a tisztaság, volt időm kielemezni, mennyiféle szemét hever nálunk az útszélen, a települések elejénél, végénél, az erdőkben, a települések központjában.”

 

Mit lehet minderre írni? Ilyen látvány sajnos van bizony nálunk is, egyébként pedig várjuk vissza bármikor a szerzőt Budapestre!

 

Nekem egyébként nagyon tetszik Bukarest is. Olvasd el, hogy miért!

 

CÍMLAPFOTÓ: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

Ha munkaeszközökről van szó, mindenkinek mások a preferenciái. Egy valami azonban mindenkiben közös: a tökéletes választásra való törekvés.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás