+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 4. szerda, 09:01
XII. Piusz pápát sokszor vádolták azzal, hogy nem állt ki eléggé a zsidók mellett a világháború alatt. Ferenc pápa azt szeretné, ha a történészek tudnának e kérdésben ítélni, ezért teljesen szabadon kutathatóvá tette a több millió iratlapból álló forrásgyűjteményt.

Az 1939 és 1958 között a katolikus egyház élén álló XII. Piuszt egyesek zsidómentőnek, mások náci kollaboránsnak tartják. Az egyház az előbbi állásponton van, ezért is zajlik a boldoggá avatási eljárása. Azonban azért, hogy a történészi viták valós források körül folyhassanak, Ferenc pápa még tavaly elrendelte XII. Piusz eddig elzárt iratainak teljes nyilvánosságra hozását, hétfőtől kezdve

 

tizenötezer kartondoboznyi irat, levelezés, feljegyzés válik így szabadon kutathatóvá.

 

Az olasz születésű XII. Piusz 1939 tavaszán, pár hónappal Lengyelország németek általi lerohanása – és ezzel a második világháború kezdete – előtt lett pápa. Mivel a háború alatt végig ő állt a katolikus egyház élén, történészek őt tették felelőssé, amiért – legalábbis szerintük – a katolikus egyház nem lépett fel egységesebben és határozottabban a zsidóüldözések ellen.

 

XII. Piusz, aki 1958-as haláláig volt pápa, éppen ezért az újkori történelem talán legkétesebb hírnevű pápái közé tartozik, amit persze nem feltétlenül történelmi tények, mintsem inkább az érzelmek határoznak meg. Sokat ártott a pápáról kialakult világi képnek Constantin Costas-Gavras filmje, az Amen, amelyben gyakorlatilag egy a nácikat elfogadó, a zsidóüldözéseket nem (vagy nem kellően) elutasító pápa jelenik meg.

 

Ez persze nem feltétlenül felel meg a történelmi valóságnak, noha XII. Piusz pápa nyilvános megszólalásai valóban elsősorban a háború, valamint a túlzott etatizmus általános elítélésére szorítkoztak. Azonban felszólalt nemcsak a németek által megszállt lengyelekért, akik nem tudták esetleg gyakorolni a katolikus hitüket, de az eutanázia-programban megölt németekért vagy a zsidóságért is.

 

XII. Piusz amúgy a náciellenes koalíció elfogadtatásáért is tett,

 

amennyiben is újraértelmezte elődje Szovjetunió- és kommunizmus-ellenességét, mert abból valóban azt következett volna még, hogy a nyugati hatalmak nem foghattak volna össze Sztálinnal. XII. Piusz azonban különbséget tett országok kormányai és népei között, ami megnyitotta az utat főleg az amerikai katolikus egyház számára, hogy az orosz néppel való összefogásként értékelje és helyeselje a náciellenes koalíciót.

 

XII. Piusz leghatározottabb kiállásának az 1942-es karácsonyi rádióbeszéde számít, amiben a zsidóüldözésekről is beszélt – bár vitatott, hogy ezek mértékéről mennyire volt tudomása a Vatikánnak.

 

Éppen a személyét övező viták és kérdések miatt fontos, hogy mától szabadon kutathatóvá váltak a vatikáni levéltárban a XII. Piuszhoz köthető iratok, minden forrás, ami az ő idejéből származik.

 

Peter Gumbel német jezsuita szerzetes, aki XII. Piusz boldoggá avatási eljárását is felügyeli, az Avvenire olasz napilapnak azt nyilatkozta:

 

nem hiszi, hogy az új források között lenne „füstölgő pisztoly”,

 

szerinte XVI. Benedek pápa, aki nagyon támogatta XII. Piusz boldoggá avatását, meggyőződött korábban is már arról, hogy a zsidóüldözésekról való hallgatás vádja nem igaz.

 

Ferenc pápa eleve szeretné a vatikáni levéltárat körüllengő titkolózást oldani.

 

A titkosságot eddig a levéltár maga is hirdette, elvégre tavaly őszig az volt a nevük, hogy Vatikáni Titkos Levéltár

 

ezt változtatta Ferenc pápa Apostoli Levéltárra.

 

NYITÓKÉP: XII. Piusz pápa / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás