+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 3. kedd, 13:47
A hétfői választás se hozott tényleges eredményt. Hiába futott be elsőnek Benjamin Netanjahu, a mögötte lévő szélsőjobboldali pártoknak nincs többségük. De nincs többsége az ellenoldalnak se, mert ott meg olyanok is vannak, akik semmiképpen sem tudnának egymással együttműködni.

Hétfőn tartották egy éven belül harmadszorra az újabb parlamenti választásokat Izraelben. Már az exit poll alapján is látni lehetett: Benjamin Netanjahu – aki mögött a Likud párt, az askenázi és szefárd ultaortodoxok, valamint a vallásos cionisták álltak össze – megszerezte ugyan az első helyet, de nincs többsége. Este még úgy tűnt: egy mandátum hiányzik, most már kettő mandátumra csúszott fel a hátrány.

 

Ahhoz, hogy Netanjahu kormányfő maradhasson, vissza kéne a táborába csalogatni az oroszajkú, vallástalan cionistákat képviselő Avigdor Liebermant.

 

Az ő szembefordulása miatt esett szét Netanjahu-koalíció tavaly. Lieberman viszont nem enged abból, hogy olyan kormányt, amely nem veszi el az ultraortodoxok előjogait, nem fog ezentúl etámogatni. Az ultraortodoxok 17 mandátumával szemben Liebermannak azonban csak 6 lett, azaz nem kérdéses, kit tart fontosabbnak Netanjahu.

 

A balközépnek nevezett ellentábor, amelyet a jobbközép, askenázi cionista Kékfehérek vezetnek, csak ötvennegy mandátumot szerzett – Liebermant ide se lehet odaszámolni, mert itt pedig neki az arabokkal van gondja. Amúgy a választás egyetlen győztesei az arabok, az ő balközép és nacionalista pártjai alkotta

 

Arab Közös Lista történelmi sikert ért el: tizenöt mandátuma lesz a százhúsz fős Knesszetben.

 

Mivel maradt a patthelyzet, ezt vagy csak az oldhatja fel, ha Netanjahu hátralép, vagy ha az ellentáborból valaki mégis elfogadja őt. Ez azonban már tavaly tavasszal és ősszel se jött össze, azaz jó esély van arra, hogy Izraelben negyedszerre is voksolni kell majd. A Haaretz baloldali napilap már arról ír: Netanjahu megkerülhetetlensége, ami híveinek pozitív, ellenfeleinek negatív, alkotmányos válságba taszíthatja az országot, mert nem látszik jelenleg kiút. Közben pedig Netanjahunak jövő héttől bíróság előtt kell felelnie korrupciós ügyekért.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A miniszter a kormányinfón azt is elmondta, hogy majd akkor hozza meg a kormány a határozatot a Lánchíd felújítására adott kormányzati forrásról, ha már egy „kapavágás” történik végre.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

Az iskolák nagy részében meg bevezetik a távoktatást.

A McKinsey kutatása azt is kimutatta, hogy a kis- és közepes vállalkozások egytizede arra számít, fél éven belül csődbe fog menni.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás