+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 3. kedd, 13:47
A hétfői választás se hozott tényleges eredményt. Hiába futott be elsőnek Benjamin Netanjahu, a mögötte lévő szélsőjobboldali pártoknak nincs többségük. De nincs többsége az ellenoldalnak se, mert ott meg olyanok is vannak, akik semmiképpen sem tudnának egymással együttműködni.

Hétfőn tartották egy éven belül harmadszorra az újabb parlamenti választásokat Izraelben. Már az exit poll alapján is látni lehetett: Benjamin Netanjahu – aki mögött a Likud párt, az askenázi és szefárd ultaortodoxok, valamint a vallásos cionisták álltak össze – megszerezte ugyan az első helyet, de nincs többsége. Este még úgy tűnt: egy mandátum hiányzik, most már kettő mandátumra csúszott fel a hátrány.

 

Ahhoz, hogy Netanjahu kormányfő maradhasson, vissza kéne a táborába csalogatni az oroszajkú, vallástalan cionistákat képviselő Avigdor Liebermant.

 

Az ő szembefordulása miatt esett szét Netanjahu-koalíció tavaly. Lieberman viszont nem enged abból, hogy olyan kormányt, amely nem veszi el az ultraortodoxok előjogait, nem fog ezentúl etámogatni. Az ultraortodoxok 17 mandátumával szemben Liebermannak azonban csak 6 lett, azaz nem kérdéses, kit tart fontosabbnak Netanjahu.

 

A balközépnek nevezett ellentábor, amelyet a jobbközép, askenázi cionista Kékfehérek vezetnek, csak ötvennegy mandátumot szerzett – Liebermant ide se lehet odaszámolni, mert itt pedig neki az arabokkal van gondja. Amúgy a választás egyetlen győztesei az arabok, az ő balközép és nacionalista pártjai alkotta

 

Arab Közös Lista történelmi sikert ért el: tizenöt mandátuma lesz a százhúsz fős Knesszetben.

 

Mivel maradt a patthelyzet, ezt vagy csak az oldhatja fel, ha Netanjahu hátralép, vagy ha az ellentáborból valaki mégis elfogadja őt. Ez azonban már tavaly tavasszal és ősszel se jött össze, azaz jó esély van arra, hogy Izraelben negyedszerre is voksolni kell majd. A Haaretz baloldali napilap már arról ír: Netanjahu megkerülhetetlensége, ami híveinek pozitív, ellenfeleinek negatív, alkotmányos válságba taszíthatja az országot, mert nem látszik jelenleg kiút. Közben pedig Netanjahunak jövő héttől bíróság előtt kell felelnie korrupciós ügyekért.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás