Mi lesz most, hogy nem jutott be magyar párt a szlovák parlamentbe?

2020.03.02. 07:05

Se a Híd-Most, se a Magyar Közösségi Összefogás nem jutott be a szlovák parlamentbe a szombati választáson, de még a magyar platformmal bíró liberális Progresszív Szlovákia se. Mi lesz így a felvidéki magyarokkal? Mihez kezdenek a parlamentből kiszorult pártok? Egyáltalán, miért haragszik egymásra a két magyar párt? Videó az eredményvárókról.

Az Azonnali Pozsonyból tudósította végig nektek a szlovákiai parlamenti választást, amelyen példátlanul sok, 28 százaléknyi szavazat ment a kukába, ennyien szavaztak ugyanis olyan pártokra, akiknek nem sikerült megütniük az ötszázalékos (közös lista esetén hétszázalékos) parlamenti küszöböt.

A felvidéki magyarokat is érzékenyen érinti ez, hiszen az őket megszólító pártok közül sem a Bugár Béla-féle Híd, sem a civilekkel a Magyar Közösségi Összefogás nevű listán induló MKP-sek nem jutottak be,

sőt, a Híd olyan gyengén szerepelt, hogy még az állami támogatáshoz szükséges három százalékot sem sikerült elérnie. (A részletekről itt írtunk, itt pedig a Híd kampányfőnöke vonta le a tanulságokat az Azonnalinak adott interjúban.)

A Híd és az MKÖ eredményváróján arra voltunk kíváncsiak a pártok prominens politikusaitól, hogy mi lesz a következő ciklusban a felvidéki magyarok érdekképviseletével, és egyáltalán: mi volt az a töréspont közöttük, ami miatt végül nem indultak közösen. Utóbbi kapcsán az MKP-sok a Híd Smerhez való ragaszkodására hivatkoztak, Bugár pedig az MKP-hoz Magyarországról szerinte érkezett ukázokat emlegette.

Megkérdeztük azt is, hogy

szlovák pártok képviselhetnék-e a magyar érdekeket is, ha már a magyarok nem jutottak a parlamentbe.

Ez azért is releváns, mert a külön magyar platformmal bíró Progresszív Szlovákia (a szlovák Momentum) sem jutott végül a parlamentbe, viszont a platform vezetője azért elmondta nekünk az eredményvárón, miért érdemes a szlovákokkal egy pártban politizálni.

Nézd végig a teljes videót!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek