+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. március 2. hétfő, 18:52
Ha a Videoton focicsapatánál gondok voltak szakmailag, az edző elment egyet sonkázni Orbán Viktorhoz. Vajon a nemzeti oligarchaszcéna azért képes megmosni a kezét pisilés után?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Arról már tanulmányok és véleménycikkek ezrei születtek, hogy Magyarországnak mennyire fontos egy Kádár János-szerű apafigura, és ezt a szerepet mennyire jól tölti be Orbán Viktor, de arra gondolni sem mertem volna, hogy ez ennyire tetten érhető a hétköznapokban.

 

Történt ugyanis, hogy a Videoton (most éppen MOL Fehérvár) futballcsapatának egykori edzője, José Gomes interjút adott a portugál Tribuna Expressónak (ezt fedezte fel a 24.hu), ahol elmesélte, milyen viszonyok uralkodtak az állam három kiemelt futballcsapatának egyikénél, és mivel itt egy olyan országról van szó, ahol nem Mészáros Lőrinc birtokolja a sajtót, Gomes válaszolt is.

 

„Elég jól sikerült a belépőm a csapatnál, jól is fogadtak, rögtön jó eredményeket értünk el.

 

A következő idényben azonban problémáink akadtak. Amikor problémám volt, felhívtam a miniszterelnököt, akinek egy kilométerre laktam a házától. A kamrájában sonkát ettünk, megbeszéltük, mi a teendő.

 

Voltak gondok a szervezettséggel, a menedzsmenttel, az átigazolásokkal, olyan dolgok, amelyeket jó lett volna alaposan átbeszélni a klubon belül, de végül nem igazán jártam sikerrel. A klubban volt egy befektető, aki szeretett hegyet mászni, de semmit sem értett a futballhoz. Aztán volt egy közgazdász, aki teniszezni szeretett, de ő sem tudott semmit a futballról. Aki megoldotta a problémákat, az a miniszterelnök volt. Ő tudott beszélni a tulajdonossal, én hiába próbáltam volna, mert nem tudott angolul” – mondta Gomes, hozzá téve, hogy ő igazából egy sportigazgatót szeretett volna a klubhoz, aki közvetít a tulajdonosi kör és közte. Tulajdonképpen ezt helyettesítette Orbán.

 

Olyat már hallottunk sokszor főleg Kelet-Európából és Olaszországból, hogy a klubok ultracsoportjainak akkora hatalma volt, hogy még az átigazolásokba is beleszólhattak, de azért az mégiscsak egészen új szint, hogy a 2010-es években egy európai ország miniszterelnöke leül sonkázni a székesfehérvári profi focicsapat edzőjével,

 

és átbeszélik az ügyeket úgy, hogy ugye elvileg Orbán Viktornak semmiféle pozíciója nincs a Videotonnál.

 

A miniszterelnök persze kicsit egy közülünk, hiszen engem is jobban érdekelne a kedvenc focicsapatom sorsa, mint mondjuk a tőlem állandóan interjút kérő kritikus sajtó hülye kérdései, de hát én valahogy nem lettem miniszterelnök sem.

 

A magyar foci politikai hátszele eddig sem volt kérdéses, és az eredmények figyeléséből nagyon jól kirajzolódik, hogy mik azok a kiszemelt klubok, amiknek a sikereihez kicsit több nemzeti érdek fűződik, mint a mezőny maradékához,

 

de az azért egészen új szint, hogy az ország kábé leggazdagabb klubja olyan stábot rakott össze, ahol Orbán Viktornak kell odatelefonálni, ha szarok az igazolások.

 

Felmerül a kérdés, hogy van-e egyáltalán Magyarországon bármi, ami Orbán Viktor nélkül is működne? Azt már rég látni, hogy a Fideszen belül nincs, de most nagyon úgy tűnik, hogy az erővel felemelt nemzeti oligarchaszcéna sem képes megmosni a kezét pisilés után, ha nem szól nekik a miniszterelnök külön. Gomes nyilatkozatából ugyanis nem csak az derül ki, hogy Orbán Viktor rendezte el a Vidi ügyeit, hanem az, hogy például Garancsi István azért nem tudott beszélgetni vele, mert nem tud angolul.

 

Nem mintha nem lehetne boldogan élni az angol nyelv ismerete nélkül, de azért ezek a részinformációk mégis sokat árulnak el arról, hogy Orbán milyen téglákból építette fel a Nemzeti Együttműködés Rendszerének várát. Olyanokból, mint például Mészáros „nemközszereplő” Lőrinc, vagy persze Garancsi, akit a világ összes közbeszerzése sem készített fel egy olyan végzetes veszélyre, mint hogy a Videoton edzője szeretne beszélgetni vele a csapatnál uralkodó szakmai problémákról.

 

Óriási szerencse amúgy, hogy Orbán ért a focihoz is, hiszen nagyon nehéz nem összekötni a rendszeres egyeztetésekkel azt, hogy

 

épp José Gomes edzősége ideje alatt lépett pályára egy szépreményű fiatal tehetség, Orbán Gáspár is a Videoton felnőtt csapatában 10 perc erejéig.

 

A miniszterelnök fia azóta már felhagyott a futballal, hogy utána egy kis ideig megteremtse a hazai hipszterkereszténység alapjait.

 

Szóval óriási mázlija van ennek az országnak Orbán Viktorral: ha ő nincs, nagyon úgy tűnik, hogy még mindig botokkal próbálnánk tüzet csiholni a barlangunk előtt. De ha ez kicsit túlzás is, az biztos, hogy azóta is mutogatva próbálná José Gomes elmagarázni a klubvezetésnek, hogy szeretne egy sportigazgatót a csapathoz.

 

Olvass még több cikket Fekő Ádámtól az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás