Összeesküvés-elméleteken alapuló hazugságok – állítja az MTVA arról, kell-e felsőbb engedélyt kérniük egyes témákhoz

Szerző: Hutter Marianna
2020.03.02. 13:32

A Politico szerint egyes érzékeny témákhoz felsőbb engedélyt kell kapni a közmédiában ahhoz, hogy cikk szülessen róluk, az MTVA szerint viszont csak szerkesztői döntésről van szó, „ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon”.

Összeesküvés-elméleteken alapuló hazugságok – állítja az MTVA arról, kell-e felsőbb engedélyt kérniük egyes témákhoz

Előzetes, felsőbb engedély nélkül nem szabad cikket írni Greta Thunberg 16 éves svéd klímaaktivistáról a magyar közmédiának, sőt, arra is volt példa, hogy nem engedtek lehozni a kormány által Soros-szervezeteknek titulált NGO-kkal, az Amnesty Internationallel és a Human Rights Watch-csal kapcsolatos anyagokat  – többek közt ezt állította a Politico a hozzájuk eljutó közmédiás levelezésekre hivatkozva hétfőn. Ám az MTVA azt válaszolta az Azonnalinak az őket ért kritikákkal kapcsolatban: a napi szerkesztők mindössze a hatályos belső kommunikációs szabályzat alapján járnak el.

A Politico cikkében arról is írt, a közmédiában vannak bizonyos érzékeny témák, amelyek kapcsán születő cikkekhez különleges engedélyt kell kérni, ám hogy ezt az engedélyt ki adja meg, azt az újságírók nem tudják. Ilyen témának számít például „Brüsszel”, a migráció, az európai terror kérdése, vagy éppen a Greta Thunberg svéd klímaaktivistával kapcsolatos hírek. 

Mit szól mindehhez az MTVA?

Az Azonnali a közmédiához fordult, és többek közt arról kérdeztük őket, mely témák számítanak náluk érzékenynek, kiknek kell jóváhagynia azok megjelenését, miért számít érzékenynek ennyire Greta Thunberg személye, illetve hogy kormányzati nyomás hatására nem hoztak-e le az Amnesyt Internationallel és Human Rights Watch-csal kapcsolatos anyagokat. A köztévé konkrét válaszok helyett összefoglalóan azt írta:


„Az összeesküvés-elméleteken alapuló hazugságok helyett az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet. A napi szerkesztőnek a hatályos belső kommunikációs szabályzat alapján témától függetlenül kell látnia minden anyagot

és koordinálnia a Duna Médiaszolgáltató és az MTI között a napi tematikát.”

Azt is hozzátették: hogy milyen téma, milyen formában, mekkora terjedelemben és a közmédia melyik felületén jelenik meg, az szerkesztői döntés kérdése, „ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon”.

FOTÓ: M1 Híradó / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek