+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. március 2. hétfő, 13:32
A Politico szerint egyes érzékeny témákhoz felsőbb engedélyt kell kapni a közmédiában ahhoz, hogy cikk szülessen róluk, az MTVA szerint viszont csak szerkesztői döntésről van szó, „ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon”.

Előzetes, felsőbb engedély nélkül nem szabad cikket írni Greta Thunberg 16 éves svéd klímaaktivistáról a magyar közmédiának, sőt, arra is volt példa, hogy nem engedtek lehozni a kormány által Soros-szervezeteknek titulált NGO-kkal, az Amnesty Internationallel és a Human Rights Watch-csal kapcsolatos anyagokat  – többek közt ezt állította a Politico a hozzájuk eljutó közmédiás levelezésekre hivatkozva hétfőn. Ám az MTVA azt válaszolta az Azonnalinak az őket ért kritikákkal kapcsolatban: a napi szerkesztők mindössze a hatályos belső kommunikációs szabályzat alapján járnak el.

 

A Politico cikkében arról is írt, a közmédiában vannak bizonyos érzékeny témák, amelyek kapcsán születő cikkekhez különleges engedélyt kell kérni, ám hogy ezt az engedélyt ki adja meg, azt az újságírók nem tudják. Ilyen témának számít például „Brüsszel”, a migráció, az európai terror kérdése, vagy éppen a Greta Thunberg svéd klímaaktivistával kapcsolatos hírek. 

 

Mit szól mindehhez az MTVA?

 

Az Azonnali a közmédiához fordult, és többek közt arról kérdeztük őket, mely témák számítanak náluk érzékenynek, kiknek kell jóváhagynia azok megjelenését, miért számít érzékenynek ennyire Greta Thunberg személye, illetve hogy kormányzati nyomás hatására nem hoztak-e le az Amnesyt Internationallel és Human Rights Watch-csal kapcsolatos anyagokat. A köztévé konkrét válaszok helyett összefoglalóan azt írta:


„Az összeesküvés-elméleteken alapuló hazugságok helyett az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet. A napi szerkesztőnek a hatályos belső kommunikációs szabályzat alapján témától függetlenül kell látnia minden anyagot

 

és koordinálnia a Duna Médiaszolgáltató és az MTI között a napi tematikát.”

 

Azt is hozzátették: hogy milyen téma, milyen formában, mekkora terjedelemben és a közmédia melyik felületén jelenik meg, az szerkesztői döntés kérdése, „ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon”.

 

FOTÓ: M1 Híradó / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nécik balkáni hadjáratát.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

Eredetileg Görögország uralkodója lett volna belőle, a politikai helyzet miatt végül, mint az angol királynő hitvese lett világszerte ismert.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás