+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. március 2. hétfő, 13:32
A Politico szerint egyes érzékeny témákhoz felsőbb engedélyt kell kapni a közmédiában ahhoz, hogy cikk szülessen róluk, az MTVA szerint viszont csak szerkesztői döntésről van szó, „ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon”.

Előzetes, felsőbb engedély nélkül nem szabad cikket írni Greta Thunberg 16 éves svéd klímaaktivistáról a magyar közmédiának, sőt, arra is volt példa, hogy nem engedtek lehozni a kormány által Soros-szervezeteknek titulált NGO-kkal, az Amnesty Internationallel és a Human Rights Watch-csal kapcsolatos anyagokat  – többek közt ezt állította a Politico a hozzájuk eljutó közmédiás levelezésekre hivatkozva hétfőn. Ám az MTVA azt válaszolta az Azonnalinak az őket ért kritikákkal kapcsolatban: a napi szerkesztők mindössze a hatályos belső kommunikációs szabályzat alapján járnak el.

 

A Politico cikkében arról is írt, a közmédiában vannak bizonyos érzékeny témák, amelyek kapcsán születő cikkekhez különleges engedélyt kell kérni, ám hogy ezt az engedélyt ki adja meg, azt az újságírók nem tudják. Ilyen témának számít például „Brüsszel”, a migráció, az európai terror kérdése, vagy éppen a Greta Thunberg svéd klímaaktivistával kapcsolatos hírek. 

 

Mit szól mindehhez az MTVA?

 

Az Azonnali a közmédiához fordult, és többek közt arról kérdeztük őket, mely témák számítanak náluk érzékenynek, kiknek kell jóváhagynia azok megjelenését, miért számít érzékenynek ennyire Greta Thunberg személye, illetve hogy kormányzati nyomás hatására nem hoztak-e le az Amnesyt Internationallel és Human Rights Watch-csal kapcsolatos anyagokat. A köztévé konkrét válaszok helyett összefoglalóan azt írta:


„Az összeesküvés-elméleteken alapuló hazugságok helyett az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet. A napi szerkesztőnek a hatályos belső kommunikációs szabályzat alapján témától függetlenül kell látnia minden anyagot

 

és koordinálnia a Duna Médiaszolgáltató és az MTI között a napi tematikát.”

 

Azt is hozzátették: hogy milyen téma, milyen formában, mekkora terjedelemben és a közmédia melyik felületén jelenik meg, az szerkesztői döntés kérdése, „ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon”.

 

FOTÓ: M1 Híradó / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás