+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. március 1. vasárnap, 12:08
Könyves Kálmán márciusi gyűjtésében: latin-amerikai diktátorok, női testek, Soros György, lakhatatlan Föld, radikális képek a közeljövőről, valamint Jóbarátok és a '86-os vébébukta. Mit érdemes olvasni ebben a hónapban a friss megjelenések közül? Számba vettük!

A Könyves Kálmán márciusi könyvajánlójában szokás szerint a bestsellerektől a maroknyi embert érdeklő, mégis tök érdekes szakmunkákig, a szépirodalomtól a fantasztikumig szedtük össze a hónap szerintünk legérdekesebb könyvmegjelenéseit.

 

14. Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők (Agave Könyvek)

 

Az elmúlt évek egyik legérdekesebb olyan fantasztikus novelláskötetét hozza el magyarul az Agave, ami jelentős részben női témákkal foglalkozik, és ugyanúgy lehet zsánernek, mint szépirodalomnak is olvasni. Machado szürreális történetei közül nekem az a kedvencem, amelyben Machado fogta a Különleges ügyosztály (Law & Order: SVU) 272 epizódjának címeit, és az ezekre felhúzott, egy-két bekezdésnyi szövegekben mesél el egy rendkvül szürreális történetet, ahol Benson és Stabler nyomozóknak nem csak gyilkosokkal, hanem meggyilkolt lányok szellemeivel a saját doppelgängereikkel is szembesülniük kell. Elég jó.

 

13. Peter Handke: A ​kapus félelme tizenegyesnél (Helikon)

 

A tavalyi irodalmi Nobel-díjas osztrák íróról, Peter Handkéról és a körülötte kitörő botrányról egy csomót írtunk tavaly, bűn lenne tehát nem megemlékezni arról, hogy újra megjelent február végén a szerző eredetileg 1970-ben megjelent kisregénye, ami a klasszikus bűnügyi írások és a realista próza nyomdokait követi a kiadó szerint. Josef Bloch egykori híres futballkapus és szerelő egy őszi pénteki napon felmond a munkahelyén, egy építkezésen, miután úgy hiszi, elbocsátották – ezután pedig szörnyű tettet hajt végre.

 

 

12. David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld (Animus)

 

Ahogy egyre fontosabb és hangsúlyosabb téma lett a klímaváltozás elleni küzdelem az elmúlt évben, úgy jelentek meg a könyvek is egyre-másra a témában – Wallace könyve ezek között is kiemelkedően sikeres volt.

 

Mi ​vár ránk a Földön az elkövetkezendő harminc évben és utána?

 

– erre a kérdésre próbál válaszolni a szerző, plasztikusan lefestve az élelmiszerhiányt, menekültválságot, klímaháborút és gazdasági hanyatlást, amit a klímaváltozás már rövid távon is okozni fog.

 

11. Grecsó Krisztián: Magamról többet (Magvető)

 

Újra verseskötetet írt Grecsó Krisztián, ami a következő kérdésre próbál válaszokat találni: hogyan alakítják a történeteink azt, akik vagyunk? A fülszöveg azt íra:

 

a kötet tanulsága szerint soha nincs jó alkalom a számvetésre, a leltárakat mindig újra és újra el kell készíteni.

 

Hogyan tudunk úrrá lenni az élettörténetünkön, ha sem a rossz, sem a jó életeseményekre voltaképpen nincsen ráhatásunk, ha a szerencse és a balszerencse egyaránt megjósolhatatlan?

 

10. Soros György: A nyílt társadalom védelmében (Noran Libro)

 

Már szinte látjuk magunk előtt, ahogy egy újabb, gyűlölet elleni tüntetésen Bayer zsolt vezetésével felgyújtják ezt a könyvet a toleráns kormánypártiak, mindenesetre a magyar származású milliárdos és

 

Orbán Viktor főmumusa ebben a könyvében korábbi írásait gyűjtötte össze,

 

amelyek a nyílt társadalom védelmében megfogalmazott gondolatait tartalmazzák, közben megismerhetjük életútját és a filozófiáját is.

 

 

9. Cory Doctorow: Radikálisok (Agave Könyvek)

 

Túl kevés jutott a magyar közönségnek eddig Cory Doctorow blogger, aktivista, újságíró, sci-fi író könyveiből – két ifjúsági jellegű regénye jelent meg eddig. Most viszont érkezik legfrissebb gyűjteménye, a négy, közeljövőben játszódó kisregényt bemutató Radikálisok. Ebben

 

négy olyan jövőképet vázol fel Doctorow, amelyek tulajdonképpen csak karnyújtásnyira vannak,

 

és egyenesen következnek abból a helyzetből, ahol most vagyunk.

 

8. Don DeLillo: Nulla K

 

Don DeLillo legutóbbi, 2016-os könyvét a felütése alapján akár a sci-fi szekcióba is helyezhetnék a könyvesboltban: Jeff ​Lockhart egy különös létesítménybe érkezik valahol Kazahsztán és Kirgizisztán határán a sivatagban. A szürreális hely valójában a legmodernebb laboratórium, melyben hibernált emberi testeket őriznek a távoli jövő számára. Jeff búcsúzni érkezik ide, de kénytelen szembenézni az őt kamaszkorában elhagyó apához fűződő viszonyával és saját élete ürességével.

 

7. Benedek Szabolcs: Ballada egy csapatról (Szenzár)

 

Benedek Szabolcs új könyvében korabeli források és az egykori szereplőkkel való személyes beszélgetések nyomán nemcsak annak járt utána, hogyan zuhant le az 1986-os vébére kijutó magyar csapat szédítő sebességgel a csúcsról, hanem annak is, hogyan emelkedett föl ekkora magasságokba. A kötet lapjain a magyar futball utolsó dicsőséges fejezetének krónikáján túl belepillanthatunk annak ellentmondásos társadalmi és politikai hátterébe, a kései Kádár-kor zavaros világába is.

 

 

6. Jeanine Cummins: Amerika ​földje (Helikon)

 

A könyv, ami Oprah könyvklubjába is bekerült, mégis: rengetegen azt gondolják róla, hogy rasszista, átgondolatlan mű. Most magyarul is megjelenik az elmúlt hónapok botránykönyve, ami egyébként arról szól, hogy középosztálybeli mexikói nőnek nyolcéves kisfiával együtt menekülnie kell az USA felé. Ha nem sikerül, mert valaki felismeri vagy elárulja őket, és üldözőjük rájuk talál, a biztos halál vár rájuk.

 

5. Csikós Zsuzsanna – Horváth Emőke (szerk.): Diktátorok és diktatúrák a Karib térségben (l'Harmattan)

 

Akkora közhely, hogy Latin-Amerika tele van diktatúrákkal, hogy már egy sor akciófilm és egész játékfranchise-ok épültek fel erre. Most Latin-Amerikával foglalkozó kutatók történelmi és irodalmi jellegű tanulmányokkal azt célozzák ebben a kötetben, hogy lebontsák az egész témáról az egzotikumot, és közelebb hozzák az olvasóhoz, hogy hogyan is működtek-működnek, milyenek is valójában ezek a latin-amerikai diktatúrák.

 

4. Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger (Agave Könyvek)

 

A ​rajongók millióit világszerte meghódító Éjszakai cirkusz szerzője egy titkos föld alatti világban játszódó, kortalan szerelmi történettel tér vissza, melynek a szereplői kalózok, festők, szeretők és hazugok, valamint egy gyönyörű, csillagtalan tenger. Zachary Ezra Rawlins New Yorkból kerül be ebbe a furcsa világba, és elhatározza, hogy segít azt megvédeni azoktól, akik el akarják pusztítani.

 

 

3. Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció (21. Század)

 

Avagy minden, amit valószínűleg egyébként egyáltalán nem akartál tudni a sorozatról, amiért még a mai napig meg van bolondulva a fél világ, szerintem én is legalább kétszer látta oda-vissza. Saul Austerlitz, a popkultúra ismert krónikása exkluzív interjúkat készített az írókkal, a rendezővel, a producerekkel és a stáb tagjaival a sorozat történetéről. A Jóbarátok egyébként valamilyen formában visszatér majd az HBO Max nevű streaming-csatorna nyitányára.

 

2. Randall Munroe: Hogyan… (Athenaeum)

 

Minden feladat megoldására kínálkozik egy jó út, egy rossz út és egy olyan monumentális, komplex, szertelen és célszerűtlen út, ami senkinek sem jutna eszébe – kivéve Munroe-nak. A bestseller szerzőként és karikaturistaként ismert szerző legújabb könyve számos totálisan unpraktikus tanácsot tartalmaz a repülővel való landoláshoz vagy ahhoz, hogyan kell lyukat ásni, hogyan jósolhatjuk meg az időjárást a Facebook-fotóink pixeleinek analizálásával, Egyszerű feladatok fölöslegesen komplex megoldásokkal tehát Munroe legújabb könyvében!

 

 

1. Lévai Csaba: A ​förtelmes kereskedelem (l'Harmattan)

 

A ​könyv két olyan szakterület történetének összefoglalását tartalmazza, amelyekről magyarul alig olvasható korszerű szakirodalom. Ezek a kora újkori atlanti-óceáni rabszolga-kereskedelem története, illetve annak bemutatása, hogy milyen jellegű rabszolgatartó rendszerek alakultak ki az észak-amerikai brit gyarmatokon a 17-18. században. A könyv fontosságát részben az adja, hogy e két tárgyalt szakterület újabb kutatási eredményeit közvetíti a magyar közönség felé. Fő szakmai újdonsága pedig abban áll, hogy az Észak-Amerikában kialakuló rabszolgatartó rendszerek történetét az atlanti-óceáni rabszolga-kereskedelemmel szerves összefüggésben tárgyalja.

 

Olvasnál még könyvekről? Olvasnál még könyveket, de nincs ötleted, mit kéne? Könyves Kálmán itt van, hogy segítsen!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Betett nekik is a koronavírus-járvány: az őszi lesz a Pécsi Borozó utolsó print kiadása. Tizenhárom év és ötven lapszám után húzza le a rolót Győrffy Zoltán, a magazin alapítója.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Normális, többségi kormánya az országnak már 593 napja nincsen. És nem úgy látszik, hogy ez a közeljövőben változna.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerint a koronavírus-járvány minden idők legnagyobb fennakadását idézte elő az oktatásban, és ha a kormányok nem cselekszenek megfelelően, hosszú évtizedekig érezhetőek lesznek ennek hatásai.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás