+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. március 1. vasárnap, 12:08
Könyves Kálmán márciusi gyűjtésében: latin-amerikai diktátorok, női testek, Soros György, lakhatatlan Föld, radikális képek a közeljövőről, valamint Jóbarátok és a '86-os vébébukta. Mit érdemes olvasni ebben a hónapban a friss megjelenések közül? Számba vettük!

A Könyves Kálmán márciusi könyvajánlójában szokás szerint a bestsellerektől a maroknyi embert érdeklő, mégis tök érdekes szakmunkákig, a szépirodalomtól a fantasztikumig szedtük össze a hónap szerintünk legérdekesebb könyvmegjelenéseit.

 

14. Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők (Agave Könyvek)

 

Az elmúlt évek egyik legérdekesebb olyan fantasztikus novelláskötetét hozza el magyarul az Agave, ami jelentős részben női témákkal foglalkozik, és ugyanúgy lehet zsánernek, mint szépirodalomnak is olvasni. Machado szürreális történetei közül nekem az a kedvencem, amelyben Machado fogta a Különleges ügyosztály (Law & Order: SVU) 272 epizódjának címeit, és az ezekre felhúzott, egy-két bekezdésnyi szövegekben mesél el egy rendkvül szürreális történetet, ahol Benson és Stabler nyomozóknak nem csak gyilkosokkal, hanem meggyilkolt lányok szellemeivel a saját doppelgängereikkel is szembesülniük kell. Elég jó.

 

13. Peter Handke: A ​kapus félelme tizenegyesnél (Helikon)

 

A tavalyi irodalmi Nobel-díjas osztrák íróról, Peter Handkéról és a körülötte kitörő botrányról egy csomót írtunk tavaly, bűn lenne tehát nem megemlékezni arról, hogy újra megjelent február végén a szerző eredetileg 1970-ben megjelent kisregénye, ami a klasszikus bűnügyi írások és a realista próza nyomdokait követi a kiadó szerint. Josef Bloch egykori híres futballkapus és szerelő egy őszi pénteki napon felmond a munkahelyén, egy építkezésen, miután úgy hiszi, elbocsátották – ezután pedig szörnyű tettet hajt végre.

 

 

12. David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld (Animus)

 

Ahogy egyre fontosabb és hangsúlyosabb téma lett a klímaváltozás elleni küzdelem az elmúlt évben, úgy jelentek meg a könyvek is egyre-másra a témában – Wallace könyve ezek között is kiemelkedően sikeres volt.

 

Mi ​vár ránk a Földön az elkövetkezendő harminc évben és utána?

 

– erre a kérdésre próbál válaszolni a szerző, plasztikusan lefestve az élelmiszerhiányt, menekültválságot, klímaháborút és gazdasági hanyatlást, amit a klímaváltozás már rövid távon is okozni fog.

 

11. Grecsó Krisztián: Magamról többet (Magvető)

 

Újra verseskötetet írt Grecsó Krisztián, ami a következő kérdésre próbál válaszokat találni: hogyan alakítják a történeteink azt, akik vagyunk? A fülszöveg azt íra:

 

a kötet tanulsága szerint soha nincs jó alkalom a számvetésre, a leltárakat mindig újra és újra el kell készíteni.

 

Hogyan tudunk úrrá lenni az élettörténetünkön, ha sem a rossz, sem a jó életeseményekre voltaképpen nincsen ráhatásunk, ha a szerencse és a balszerencse egyaránt megjósolhatatlan?

 

10. Soros György: A nyílt társadalom védelmében (Noran Libro)

 

Már szinte látjuk magunk előtt, ahogy egy újabb, gyűlölet elleni tüntetésen Bayer zsolt vezetésével felgyújtják ezt a könyvet a toleráns kormánypártiak, mindenesetre a magyar származású milliárdos és

 

Orbán Viktor főmumusa ebben a könyvében korábbi írásait gyűjtötte össze,

 

amelyek a nyílt társadalom védelmében megfogalmazott gondolatait tartalmazzák, közben megismerhetjük életútját és a filozófiáját is.

 

 

9. Cory Doctorow: Radikálisok (Agave Könyvek)

 

Túl kevés jutott a magyar közönségnek eddig Cory Doctorow blogger, aktivista, újságíró, sci-fi író könyveiből – két ifjúsági jellegű regénye jelent meg eddig. Most viszont érkezik legfrissebb gyűjteménye, a négy, közeljövőben játszódó kisregényt bemutató Radikálisok. Ebben

 

négy olyan jövőképet vázol fel Doctorow, amelyek tulajdonképpen csak karnyújtásnyira vannak,

 

és egyenesen következnek abból a helyzetből, ahol most vagyunk.

 

8. Don DeLillo: Nulla K

 

Don DeLillo legutóbbi, 2016-os könyvét a felütése alapján akár a sci-fi szekcióba is helyezhetnék a könyvesboltban: Jeff ​Lockhart egy különös létesítménybe érkezik valahol Kazahsztán és Kirgizisztán határán a sivatagban. A szürreális hely valójában a legmodernebb laboratórium, melyben hibernált emberi testeket őriznek a távoli jövő számára. Jeff búcsúzni érkezik ide, de kénytelen szembenézni az őt kamaszkorában elhagyó apához fűződő viszonyával és saját élete ürességével.

 

7. Benedek Szabolcs: Ballada egy csapatról (Szenzár)

 

Benedek Szabolcs új könyvében korabeli források és az egykori szereplőkkel való személyes beszélgetések nyomán nemcsak annak járt utána, hogyan zuhant le az 1986-os vébére kijutó magyar csapat szédítő sebességgel a csúcsról, hanem annak is, hogyan emelkedett föl ekkora magasságokba. A kötet lapjain a magyar futball utolsó dicsőséges fejezetének krónikáján túl belepillanthatunk annak ellentmondásos társadalmi és politikai hátterébe, a kései Kádár-kor zavaros világába is.

 

 

6. Jeanine Cummins: Amerika ​földje (Helikon)

 

A könyv, ami Oprah könyvklubjába is bekerült, mégis: rengetegen azt gondolják róla, hogy rasszista, átgondolatlan mű. Most magyarul is megjelenik az elmúlt hónapok botránykönyve, ami egyébként arról szól, hogy középosztálybeli mexikói nőnek nyolcéves kisfiával együtt menekülnie kell az USA felé. Ha nem sikerül, mert valaki felismeri vagy elárulja őket, és üldözőjük rájuk talál, a biztos halál vár rájuk.

 

5. Csikós Zsuzsanna – Horváth Emőke (szerk.): Diktátorok és diktatúrák a Karib térségben (l'Harmattan)

 

Akkora közhely, hogy Latin-Amerika tele van diktatúrákkal, hogy már egy sor akciófilm és egész játékfranchise-ok épültek fel erre. Most Latin-Amerikával foglalkozó kutatók történelmi és irodalmi jellegű tanulmányokkal azt célozzák ebben a kötetben, hogy lebontsák az egész témáról az egzotikumot, és közelebb hozzák az olvasóhoz, hogy hogyan is működtek-működnek, milyenek is valójában ezek a latin-amerikai diktatúrák.

 

4. Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger (Agave Könyvek)

 

A ​rajongók millióit világszerte meghódító Éjszakai cirkusz szerzője egy titkos föld alatti világban játszódó, kortalan szerelmi történettel tér vissza, melynek a szereplői kalózok, festők, szeretők és hazugok, valamint egy gyönyörű, csillagtalan tenger. Zachary Ezra Rawlins New Yorkból kerül be ebbe a furcsa világba, és elhatározza, hogy segít azt megvédeni azoktól, akik el akarják pusztítani.

 

 

3. Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció (21. Század)

 

Avagy minden, amit valószínűleg egyébként egyáltalán nem akartál tudni a sorozatról, amiért még a mai napig meg van bolondulva a fél világ, szerintem én is legalább kétszer látta oda-vissza. Saul Austerlitz, a popkultúra ismert krónikása exkluzív interjúkat készített az írókkal, a rendezővel, a producerekkel és a stáb tagjaival a sorozat történetéről. A Jóbarátok egyébként valamilyen formában visszatér majd az HBO Max nevű streaming-csatorna nyitányára.

 

2. Randall Munroe: Hogyan… (Athenaeum)

 

Minden feladat megoldására kínálkozik egy jó út, egy rossz út és egy olyan monumentális, komplex, szertelen és célszerűtlen út, ami senkinek sem jutna eszébe – kivéve Munroe-nak. A bestseller szerzőként és karikaturistaként ismert szerző legújabb könyve számos totálisan unpraktikus tanácsot tartalmaz a repülővel való landoláshoz vagy ahhoz, hogyan kell lyukat ásni, hogyan jósolhatjuk meg az időjárást a Facebook-fotóink pixeleinek analizálásával, Egyszerű feladatok fölöslegesen komplex megoldásokkal tehát Munroe legújabb könyvében!

 

 

1. Lévai Csaba: A ​förtelmes kereskedelem (l'Harmattan)

 

A ​könyv két olyan szakterület történetének összefoglalását tartalmazza, amelyekről magyarul alig olvasható korszerű szakirodalom. Ezek a kora újkori atlanti-óceáni rabszolga-kereskedelem története, illetve annak bemutatása, hogy milyen jellegű rabszolgatartó rendszerek alakultak ki az észak-amerikai brit gyarmatokon a 17-18. században. A könyv fontosságát részben az adja, hogy e két tárgyalt szakterület újabb kutatási eredményeit közvetíti a magyar közönség felé. Fő szakmai újdonsága pedig abban áll, hogy az Észak-Amerikában kialakuló rabszolgatartó rendszerek történetét az atlanti-óceáni rabszolga-kereskedelemmel szerves összefüggésben tárgyalja.

 

Olvasnál még könyvekről? Olvasnál még könyveket, de nincs ötleted, mit kéne? Könyves Kálmán itt van, hogy segítsen!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás