Bugár lemondott: mi lesz a szlovákiai magyar pártokkal a bukta után?

Szerző: Bukovics Martin
2020.03.01. 09:45

Az MKÖ-sök szerint tiszta lap és egy magyar lista kell, a Híd szerint korai még erről beszélni, viszont kell róla beszélni.

Bugár lemondott: mi lesz a szlovákiai magyar pártokkal a bukta után?

Miután Bugár Béla még az éjszaka folyamán lemondott a Híd pártelnöki posztjáról, a szlovák közszolgálati rádió magyar adásában, a Pátria rádióban vasárnap reggel Bárdos Gyula, a Magyar Közösségi Összefogás listavezetője és Ravasz Ábel, a Híd kampányfőnöke értékelte a bukást. Sem a 3,9 százalékot elért MKÖ, sem a hajszállal 2 százalék fölött teljesítő Híd sem került be a pozsonyi parlamentbe, így ott a rendszerváltás után először nem lesz magyar képviselet. 

Bárdos Gyula szerint a jövőben egy lista kell, többször nem fordulhat elő az a fajta megosztottság, ami az elmúlt éveket jellemezte.

Szerinte az MKÖ kudarcához nagyban hozzájárult a Híd kampánybeli retorikája, miszerint a közvélemény-kutatások Bugárékat tartják bejutásra esélyesebbnek a magyar pártok közül, valamint az is, hogy a közvélemény-kutatások idén is felülmérték a Hidat, az MKÖ-t pedig alul. Ravasz Ábel elmondta, számára hatalmas csalódás az eredmény minden szinten, mind személyesen, mind a pártok részéről: ő ugyanis azt gondolta, valamelyik párt biztosan bekerül majd a parlamentbe. „Erről még korai most beszélni, az MKP és a többi magyar formáció természetes partner a Híd számára” – reagált Bárdos egy listát szorgalmazó szavaira a hidas politikus.

Az MKÖ listavezetője azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és közölte: az MKP és a Híd közötti tárgyalások azért akadtak meg tavaly nyáron, mert a Híd nem akarta elengedni a Smer kezét. „A Smer halálos ölelése most is, és korábban is mindenkit a politikai sírba vitt” – fogalmazott Bárdos Gyula. Szerinte ha a Híd kimondta volna a tárgyalásokon, hogy nem működne együtt a Smerrel, kemény tárgyalásokat követően meg tudtak volna egyezni a közös indulásról, amivel talán bejutottak volna most. Bárdos szerint Bugár végig magas lóról, a szlovák parlamentben betöltött alelnöki posztja adta dominanciáját éreztetve tárgyalt velük, és a választók ezt elégelhették meg, érzése szerint ezért pártolt át sok magyar választó a magyar pártoktól a győztes OĽaNO-hoz.

„Senkit nem érdekelnek a választás előtt nyomatott panelek a tárgyalásról és a maffiakormányról, ha ezeket ismételjük, oda fogunk jutni, ahol ősz előtt voltunk. Most senkit nem érdekelnek az évtizedes sérelmek, nem is fogok védekezni a felhozott vádakkal szemben, a magyar választóknak ugyanis elege van ebből”

– reagált Ravasz Ábel Bárdos Hidat támadó mondataira.

Bárdos viszont kötötte az ebet a karóhoz: szerinte igenis el kell mondani, hogy a most kialakult helyzetnek az az oka, amit ő az előbb elmondott. „Nagyon örülük, hogy most itt vagyok, mert ha nem lennék itt, el sem hinném, hogy még mindig ott tartunk, hogy ki kinek tud bevinni egy jobb- vagy egy balhorgost” – riposztozott Ravasz Ábel Bárdosnak, majd arról beszélt, hogy mivel nem került be kisebbségi érdeket képviselő párt, ezért nem kapnak sok teret a kisebbségi témák sem a következő parlamentben.

Bárdos Gyula a műsor végére, miután a műsorvezető figyelmeztette, hogy már csak egy perc van hátra az adásból, békülékenyebb hangnemre váltott, és közölte: érdemes lenne végiggondolni azt a magyar közösségben többször is hangoztatott nézőpontot, miszerint akkor lehet csak elkezdeni a felvidéki magyar politika újragondolását, ha sem a Híd, sem az MKP nem kerül be a parlamentbe, így ugyanis senki nem tudja lenyomni a másikat. „Le kell ülni együtt, tiszta lappal, és meg kell beszélni, hogyan tovább!”

Az Azonnali hamarosan helyszíni videóriporttal jelentkezik a témában!

CÍMLAPFOTÓ: Ravasz Ábel és Bárdos Gyula a választás estéjén. Fotók: Bakó Bea, Bukovics Martin / Azonnali, Pozsony.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek