+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. március 1. vasárnap, 09:45
Az MKÖ-sök szerint tiszta lap és egy magyar lista kell, a Híd szerint korai még erről beszélni, viszont kell róla beszélni.

Miután Bugár Béla még az éjszaka folyamán lemondott a Híd pártelnöki posztjáról, a szlovák közszolgálati rádió magyar adásában, a Pátria rádióban vasárnap reggel Bárdos Gyula, a Magyar Közösségi Összefogás listavezetője és Ravasz Ábel, a Híd kampányfőnöke értékelte a bukást. Sem a 3,9 százalékot elért MKÖ, sem a hajszállal 2 százalék fölött teljesítő Híd sem került be a pozsonyi parlamentbe, így ott a rendszerváltás után először nem lesz magyar képviselet. 

 

Bárdos Gyula szerint a jövőben egy lista kell, többször nem fordulhat elő az a fajta megosztottság, ami az elmúlt éveket jellemezte.

 

Szerinte az MKÖ kudarcához nagyban hozzájárult a Híd kampánybeli retorikája, miszerint a közvélemény-kutatások Bugárékat tartják bejutásra esélyesebbnek a magyar pártok közül, valamint az is, hogy a közvélemény-kutatások idén is felülmérték a Hidat, az MKÖ-t pedig alul. Ravasz Ábel elmondta, számára hatalmas csalódás az eredmény minden szinten, mind személyesen, mind a pártok részéről: ő ugyanis azt gondolta, valamelyik párt biztosan bekerül majd a parlamentbe. „Erről még korai most beszélni, az MKP és a többi magyar formáció természetes partner a Híd számára” – reagált Bárdos egy listát szorgalmazó szavaira a hidas politikus.

 

Az MKÖ listavezetője azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és közölte: az MKP és a Híd közötti tárgyalások azért akadtak meg tavaly nyáron, mert a Híd nem akarta elengedni a Smer kezét. „A Smer halálos ölelése most is, és korábban is mindenkit a politikai sírba vitt” – fogalmazott Bárdos Gyula. Szerinte ha a Híd kimondta volna a tárgyalásokon, hogy nem működne együtt a Smerrel, kemény tárgyalásokat követően meg tudtak volna egyezni a közös indulásról, amivel talán bejutottak volna most. Bárdos szerint Bugár végig magas lóról, a szlovák parlamentben betöltött alelnöki posztja adta dominanciáját éreztetve tárgyalt velük, és a választók ezt elégelhették meg, érzése szerint ezért pártolt át sok magyar választó a magyar pártoktól a győztes OĽaNO-hoz.

 

„Senkit nem érdekelnek a választás előtt nyomatott panelek a tárgyalásról és a maffiakormányról, ha ezeket ismételjük, oda fogunk jutni, ahol ősz előtt voltunk. Most senkit nem érdekelnek az évtizedes sérelmek, nem is fogok védekezni a felhozott vádakkal szemben, a magyar választóknak ugyanis elege van ebből”

 

– reagált Ravasz Ábel Bárdos Hidat támadó mondataira.

 

Bárdos viszont kötötte az ebet a karóhoz: szerinte igenis el kell mondani, hogy a most kialakult helyzetnek az az oka, amit ő az előbb elmondott. „Nagyon örülük, hogy most itt vagyok, mert ha nem lennék itt, el sem hinném, hogy még mindig ott tartunk, hogy ki kinek tud bevinni egy jobb- vagy egy balhorgost” – riposztozott Ravasz Ábel Bárdosnak, majd arról beszélt, hogy mivel nem került be kisebbségi érdeket képviselő párt, ezért nem kapnak sok teret a kisebbségi témák sem a következő parlamentben.

 

Bárdos Gyula a műsor végére, miután a műsorvezető figyelmeztette, hogy már csak egy perc van hátra az adásból, békülékenyebb hangnemre váltott, és közölte: érdemes lenne végiggondolni azt a magyar közösségben többször is hangoztatott nézőpontot, miszerint akkor lehet csak elkezdeni a felvidéki magyar politika újragondolását, ha sem a Híd, sem az MKP nem kerül be a parlamentbe, így ugyanis senki nem tudja lenyomni a másikat. „Le kell ülni együtt, tiszta lappal, és meg kell beszélni, hogyan tovább!”

 

Az Azonnali hamarosan helyszíni videóriporttal jelentkezik a témában!

 

CÍMLAPFOTÓ: Ravasz Ábel és Bárdos Gyula a választás estéjén. Fotók: Bakó Bea, Bukovics Martin / Azonnali, Pozsony.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás