Hamarosan a mozgássérülteket is szupergyors mobilnettel segíthetjük

2020.02.28. 11:03

Tamásnak a túlélésre sem adtak sok esélyt autóbalesete után, ehhez képest már járni tanul, mert Romániában hozzáférhető az exoskeleton nevű technológia. Egyelőre 33 millió forintba kerülne a szerkezet, de sokak életét tehetné jobbá az elterjedése.

Amikor az exoskeleton szót először hallottuk, természetesen nekünk is a Terminator ugrott be, ahol ugyebár az élő szövet alatti fémvázat hívják endoskeletonnak, de azért a Digital Health Summiten látott technológia sokkal jótékonyabbnak tűnik, mint a Skynet. A technológia széleskörű elterjedése ugyanis nagyban javíthatja használói életét: kerekesszékbe kényszerült emberek tanulhatnak meg a segítségével újra járni anélkül, hogy minden alkalommal fizioterapeutával kelljen találkozni.

A technológia lényege, hogy a külső vázat felvéve nem csak segíti az embert a járásban azzal, hogy egy botlás után azonnal megtartja, de közben minden létező adatot és izommozgást rögzít,

illetve a már tényleg realtime-kommunikációra képes mobilneten keresztül továbbítja is az ott sem lévő orvosnak.

A rendezvényen egyébként a Marosvásárhelyen élő Tamás mutatta be a szerkezetet, aki bár gondolkozott rajta, hogy Magyarországon kezeltesse magát, kiderült, hogy akkor nálunk egyáltalán nem volt ilyen gép, és most is csak az van, amit mi is kamerázhattunk, illetve egy hasonló a Pécsi Tudományegyetemen.

Mivel nincs, értelemszerűen a társadalombiztosítás sem támogatja, de ahogy Tamás elmondta, Romániában sem jobb a helyzet, és az állam gyakorlatilag semmi támogatást nem ad a mozgássérültek minél modernebb ellátására, pedig ő maga úgy tanul épp újra járni, hogy az orvosok még az életbenmaradására is csak öt százalékot adtak autóbalesete után.

Pedig támogatás kéne, hiszen egy exoskeleton jelenleg 100-150 ezer euróba, azaz minimum 33 millió forintba kerül, bár ahogy a Vodafone vezérigazgató-helyettese, Dr. Budai Gergő is elmondta, ez az ár azért a technológia terjedésével csökkenni fog.

A technológiák elterjedéséhez sokat fog hozzá tenni az 5G-hálózat elterjedése, mivel ez már stabilan és nagy kapacitással tudja tartani a gépek közti kommunikációt. Mostanában sokan tüntetnek az 5G ellen, mert szerintük beláthatatlan következményeket okoz a szupergyors mobilnet, másrészt viszont az egészségügyet forradalmasíthatja a technológia használata. Meg persze az is forradalmasíthatná, ha nem csak a Vodafone szállna be pénzzel, hanem akár a magyar állam is.

Vitárius Bence

Az ember, aki rajzol, amíg a többiek írnak.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek