+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. február 28. péntek, 18:14
Változó szinten látják a magyar szállodák az Európában is terjedő koronavírus következményeit: egyikük hatvan foglalást szokott kapni márciusra, amiből összesen öt jött össze, máshol az üzleti utazások csökkentek nullára. De tesznek óvintézkedéseket? És mit csinálnak, ha betegen akarnak szobát kérni náluk? Megkérdeztük!

Azt már tudjuk, hogy a hipermarketeket elkezdték kifosztani a koronavírustól rettegő magyarok, de az ilyenkor mindig megjelenő szakértősereg azt is be szokta dobni, a vírus a turizmust is a földbe döngölheti. Ez olyan szinten igaz, hogy a Wizz Air például már törölte is észak-olaszországi járatait, de vajon mennyit éreznek ebből a február végén amúgy sem a csúcsidőszakukat élő magyar szállodák?

 

Az elitet is érinti

 

A Tripadvisor szavazatai alapján többször is Budapest legjobb hoteljének választott Aria Hotel Budapest kimutatható forgalomcsökkenésről számolt be:

 

a következő egy hónapra átlagosan 9,8 százalékkal esett vissza a foglalások száma, a legtöbb vendégéjszakát Kínából mondták le,

 

de a Fülöp-szigetek, Izrael, Spanyolország és Olaszország vendégei is sokszor lemondták inkább utazásukat. „Pánikot nem érzünk. Amit érzékelünk, hogy a vendégek sokkal többet kérdeznek, körültekintőbbek a foglalásokkal és a törlési lehetőségekkel kapcsolatban” – közölte a hotel. Az Ariában ezért most kiemelten figyelnek a kommunikációra mind a vendégek, mind a dolgozók felé, illetve figyelemmel kísérik az országos tisztifőorvos nyilatkozatait is.

 

Ázsiából senki

 

A helyzet nem csak országon belül, de még Budapesten is változó, ennek megfelelően változó komolysággal is foglalkoznak vele, a sokágyas szobákban utazó budapesti Das Nest például alig érzi: „Vannak törlések, de nem több, mint amúgy, napi átlagosan egy lemondást kapunk. Közük van pár olyan, aki Olaszországból jött volna, és a koronavírus miatt mondja le, és szeretné visszakapni a pénzét, de egyelőre nem érzünk pánikhelyzetet. Azt senkinek sem kellett mondani, hogy ne jöjjön” – tájékoztatott a Das Nest Hotel, ahol

 

csak azt érzékelték változásnak, hogy egyáltalán nincs ázsiai vendégük,

 

de a mostani időszak amúgy is problémás szokott lenni a turizmusban, és hagyományosan sincsenek annyira tömve a szállodák.

 

Hatvanból öt

 

Ezzel egészen szembemegy a kétszemélyes szobákat kínáló budapesti Jazzy Vibes Hostel, mivel valahogy úgy alakult, hogy hozzájuk főleg olaszok érkeznek:

 

„Márciusra teljesen bezuhant a foglalások száma: hatvannak kéne lennie, van nagyjából öt, tömegesen mondják vissza a szobákat.

 

Ez azért is van, mert rengeteg járatot töröltek, másik pedig csak pánikban vannak” – tájékoztatott a hostel, akiknél az olaszok mellett  már a Balkánról is elkezdték visszamondani az utazásokat. „Külön óvintézkedéseket nem tudunk tenni, de ha megérkezik egy látványosan beteg ember, akkor elküldjük a legközelebbi kórházba” – tették még hozzá kérdésünkre.

 

Csak a magyarok maradtak

 

Egy a nevét szerepeltetni nem akaró fővárosi backpacker hostel is keményen látja a kieső fizetőket:  „Egyszer csak azt vettük észre, hogy magyarok vannak, de nincsenek külföldiek, és ez a foglalások számán is látszik” – mondta a hostel vezetője, akinek sok vendége le se mondja a foglalást, csak nem jelenik meg, és utána elérhetetlenné válik,

 

legutóbb egy japán és egy spanyol vendég szívódott fel.

 

Óvintézkedésként a szokásosnál alaposabb fertőtlenítést kért a dolgozóitól, illetve megbeszélték, hogy ha valaki látványosan betegnek tűnik, annak nem adják oda az ágyát.

 

Mi a helyzet vidéken?

 

Bár a Wizz Air például Debrecenbe is repül, a városban üzemelő Malom Hotel dolgozói a tulajdonosokkal együtt abban egyeztek meg, még nem tesznek különleges intézkedéseket, hiszen a vírus sem jelent meg Magyarországon, sokkel keményebb a helyzet viszont a szombathelyi Fórum Hotelben, ahol nem csak policy létezik a koronavírusra, de egy embert már kórházba is küldtek a biztonság kedvéért.

 

„A márciusi foglalásainkat majdnem ötven százalékkal csökkentette a koronavírus, főleg külföldi üzleti vendégek mondták le.

 

A velünk kapcsolatban lévő multinacionális vállalatok jelezték, hogy a külföldi központok embargót vezettek be március 31-ig a ki- és beutaztatásra, ez el is viszi a forgalmunk felét” – tájékoztatott a Fórum Hotel Szombathely, ahol óvintézkedésként kiemelten figyelnek a tisztaságra, és megvan a protokoll arra is, ha beteg ember érkezik hozzájuk. „Már volt erre példa múlt héten. Értesítettük a kórházat, a mentők elvitték az úriembert, de szerencsére negatív lett a tesztje.”

 

Jár-e visszatérítés a vírus miatti lemondásokra?


Bár sokan indoklás nélkül mondják le utazásukat, bukva ezzel sokszor a teljes szállásdíjat, nem érdemes lapítani: a legnépszerűbb szobafoglaló szolgáltatás, ahogy azt a Jazzy Vibes Hosteltől megtudtuk,

 

a Booking.com pénteken körlevélben kérte a szállásadókat, hogy legyenek elnézők azokkal a foglalásokat visszamondó vendégekkel, akik azzal indokolnak, hogy betegek, vagy a betegség miatt nem mernek utazni.

 

Bár felmérésünk nem reprezentatív, az kiderül például a Privátbankár cikkéből is, hogy a magyar turizmusra is nagy hatással lesz az előbb-utóbb szinte biztosan megjelenő koronavírus: a Szállodaszövetség elnöke, Felsch Tamás bár optimistának mondja magát, abban biztos volt, hogy lesznek lemondások.

 

A helyzet felmérését nagyban segítheti, hogy 2019 nyarán elindult a magyar szállodákból a digitális adatszolgáltatás, a nemzeti turisztikai adatszolgálató központnak napi szinten kell küldeni a becsekkoló vendégek adatait, ezért azt is pontosan tudni, hol és mikor tartózkodnak külföldi turisták. Az sokatmondó adat, hogy a szilveszter éjszakáját Budapesten töltő külföldiek egyötöde Olaszországból érkezett.

 

Ha többet akarsz tudni az egész világot rettegésbent tartó vírusról, kattints ide!

 

FOTÓ:  Aria Hotel / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hiába táncolnak ki a lengyelek az uniós költségvetési vétóból, Orbán egyedül is kitart – de minek? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Varsó kötelező érvényű értelmezést kér az EU-s pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmusról.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás