+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 27. csütörtök, 08:11
Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!
„Nem leszek áruló. Nem vagyok ez a típus, ráadásul régebben és mélyebb gyökerekkel vagyok a szocialista pártban, mint sokan mások”

 

– nyilatkozta az Azonnalinak Ujhelyi István, az MSZP egyetlen európai parlamenti képviselője annak kapcsán, hogy több egykori párttársához hasonlóan átmenne-e ő is a DK-ba. Nemrég ugyanis két budapesti MSZP-s polgármester, Szaniszló Sándor és Kiss László léptek át Gyurcsány Ferenc pártjába, mondván nekik jobban tetszik Dobrev Klára EP-programja, és ezt követően Ujhelyi jövője kapcsán is eljutottak hasonló felvetések az Azonnalihoz. Pletykálni persze bármit lehet, így inkább megkérdeztük magát Ujhelyit, ő hogyan látja a mostani helyzetet.

 

Van már csapata

 

A szocialista EP-képviselő azt mondta, ő már 1993 óta – vagyis 18 éves kora óta – az MSZP tagja, „én már itt egy őskövületnek számítok”, így maximum az MSZP tudna kilépni belőle.

 

Egyébként Ujhelyi arról is beszélt, Dobrev Klárával kifejezetten normális a szakmai viszonya, ugyanabban EP-frakcióban ülnek, de persze tiszteletben tartják, hogy két különböző párt tagjai. Például Ujhelyi egészségügyi minimumprogramja kapcsán még kapott is Dobrevtől segítséget.

 

Kérdésünkre, hogy ezt miért éppen aznap köszönte meg közösségi oldalán Dobrevnek, mikor kiderült, a két polgármesterük átigazol a DK-ba, azt mondta: azért, mert aznap fogadták el az Európai Parlament illetékes szakbizottságában Dobrev csomagját – benne Ujhelyi javaslataival. „Ráadásul nem is megköszöntem neki, hanem örültem annak, hogy az egészségügyi minimumprogram kapcsán léptünk egyet előre.” Vagyis nem kell belelátni ebbe semmit, szerinte ez egy teljesen normális együttműködés, a kilépésről szóló híreket pedig csak később látta.  

 

A felvetésre, hogy ő jó igazolás lehetne a DK-nak, azt mondta:

 

„megtisztelő, ha bárki úgy gondolja, hogy jó igazolás lennék, de nekem van egy csapatom, és remélem, nem ültetnek kispadra”.

 

„Egymás kárára nem politizálhatunk”

 

Hogy egyetért-e azzal, hogy a két DK-hoz igazolt polgármester áruló, Ujhelyi azt mondta: igen, árulásnak tartja, amit tettek. Ugyan ő személy szerint ma már semmin sem lepődik meg, de nem volt előzetesen információja a döntésükről, a sajtóból tudta meg a dolgot. Hozzátette: ha kicsit pikírten akarna fogalmazni, azt is mondhatná:

 

furcsa is lenne, ha ő is azzal az indoklással menne át a Demokratikus Koalícióba, mint a polgármesterek, miszerint jobban tetszik Dobrev Klára európai programja, mint Ujhelyi Istváné.

 

Ujhelyi szerint azért is volt különös a polgármesterektől ez a magyarázat, mert ő mind a két önkormányzattal igyekezett együttműködni.

 

Hogy hogyan látja az MSZP jövőjét, arra Ujhelyi szerda este az Azonnalinak azt mondta: éppen egy felszállásra készülő repülőn ül, így erre röviden nem tud válaszolni. „Nyilvánvaló, hgy rengeteg mindennek kell történnie az ellenzéki oldalon ahhoz, hogy 2022-ben valóra váljon az álom. Általában az ellenzéki közösségnek is sokkal jobban kell együtt dolgoznia, és egyenként is mindenkinek meg kell erősödnie. Ez csak egy win-win játszma lehet, egymás kárára nem politizálhatunk.”

 

FOTÓ: Ujhelyi István / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hatvannal vannak többen, mint tegnap. Egy hetvenéves férfi belehalt a fertőzésbe, a felgyógyultak száma pedig 42-re emelkedett.

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás