Átmenne-e DK-hoz az MSZP egyetlen EP-képviselője?

Szerző: Hutter Marianna
2020.02.27. 08:11

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

Átmenne-e DK-hoz az MSZP egyetlen EP-képviselője?
„Nem leszek áruló. Nem vagyok ez a típus, ráadásul régebben és mélyebb gyökerekkel vagyok a szocialista pártban, mint sokan mások”

– nyilatkozta az Azonnalinak Ujhelyi István, az MSZP egyetlen európai parlamenti képviselője annak kapcsán, hogy több egykori párttársához hasonlóan átmenne-e ő is a DK-ba. Nemrég ugyanis két budapesti MSZP-s polgármester, Szaniszló Sándor és Kiss László léptek át Gyurcsány Ferenc pártjába, mondván nekik jobban tetszik Dobrev Klára EP-programja, és ezt követően Ujhelyi jövője kapcsán is eljutottak hasonló felvetések az Azonnalihoz. Pletykálni persze bármit lehet, így inkább megkérdeztük magát Ujhelyit, ő hogyan látja a mostani helyzetet.

Van már csapata

A szocialista EP-képviselő azt mondta, ő már 1993 óta – vagyis 18 éves kora óta – az MSZP tagja, „én már itt egy őskövületnek számítok”, így maximum az MSZP tudna kilépni belőle.

Egyébként Ujhelyi arról is beszélt, Dobrev Klárával kifejezetten normális a szakmai viszonya, ugyanabban EP-frakcióban ülnek, de persze tiszteletben tartják, hogy két különböző párt tagjai. Például Ujhelyi egészségügyi minimumprogramja kapcsán még kapott is Dobrevtől segítséget.

Kérdésünkre, hogy ezt miért éppen aznap köszönte meg közösségi oldalán Dobrevnek, mikor kiderült, a két polgármesterük átigazol a DK-ba, azt mondta: azért, mert aznap fogadták el az Európai Parlament illetékes szakbizottságában Dobrev csomagját – benne Ujhelyi javaslataival. „Ráadásul nem is megköszöntem neki, hanem örültem annak, hogy az egészségügyi minimumprogram kapcsán léptünk egyet előre.” Vagyis nem kell belelátni ebbe semmit, szerinte ez egy teljesen normális együttműködés, a kilépésről szóló híreket pedig csak később látta.  

A felvetésre, hogy ő jó igazolás lehetne a DK-nak, azt mondta:

„megtisztelő, ha bárki úgy gondolja, hogy jó igazolás lennék, de nekem van egy csapatom, és remélem, nem ültetnek kispadra”.

„Egymás kárára nem politizálhatunk”

Hogy egyetért-e azzal, hogy a két DK-hoz igazolt polgármester áruló, Ujhelyi azt mondta: igen, árulásnak tartja, amit tettek. Ugyan ő személy szerint ma már semmin sem lepődik meg, de nem volt előzetesen információja a döntésükről, a sajtóból tudta meg a dolgot. Hozzátette: ha kicsit pikírten akarna fogalmazni, azt is mondhatná:

furcsa is lenne, ha ő is azzal az indoklással menne át a Demokratikus Koalícióba, mint a polgármesterek, miszerint jobban tetszik Dobrev Klára európai programja, mint Ujhelyi Istváné.

Ujhelyi szerint azért is volt különös a polgármesterektől ez a magyarázat, mert ő mind a két önkormányzattal igyekezett együttműködni.

Hogy hogyan látja az MSZP jövőjét, arra Ujhelyi szerda este az Azonnalinak azt mondta: éppen egy felszállásra készülő repülőn ül, így erre röviden nem tud válaszolni. „Nyilvánvaló, hgy rengeteg mindennek kell történnie az ellenzéki oldalon ahhoz, hogy 2022-ben valóra váljon az álom. Általában az ellenzéki közösségnek is sokkal jobban kell együtt dolgoznia, és egyenként is mindenkinek meg kell erősödnie. Ez csak egy win-win játszma lehet, egymás kárára nem politizálhatunk.”

FOTÓ: Ujhelyi István / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek