+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. február 27. csütörtök, 18:21
A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a leendő közös jelöltet.

Nem állít saját főpolgármester-jelöltet Bukarestben a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), hanem Nicuşor Dan jelöltségét támogatja, jelentette be csütörtökön az alakulat elnöke, Ludovic Orban, aki a magát eddig kifejezetten sikertelenül megbuktatni igyekvő ügyvezető kisebbségi kormány vezetője is egyben.

 

Orban elmondta: széleskörű felmérést végeztek a fővárosban, amelyből az derült ki, hogy a PNL bármely esetleges jelöltjének lenne ugyan esélye megnyerni a főpolgármester-választást, de nincs garancia arra, hogy győztesként kerülnének ki a Bukarestet 2016 óta első nőként vezető PSD-s Gabriela Firea főpolgármester elleni harcból. Ennélfogva a függetlenként induló Nicuşor Dannal folytatott egyeztetés után úgy döntöttek, hogy az ő jelöltségét támogatják, a döntést azonban még a PNL bukaresti szervezete vezetőségének és az alakulat végrehajtó bizottságának is jóvá kell hagynia.

 

Centrista belharc a fővárosért

 

Mindez azért nagy szó, mert – mint azt február közepén, a magyar sajtóban egyedüliként az Azonnali megírta

 

a román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, egy jelölt mögé beállva, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Eddig azonban nem volt konszenzus arról, hogy ki legyen Bukarest Karácsony Gergelye, a közös jelölt.

 

A PNL lépése az első, és talán a legfontosabb lépés ezen az úton, így ugyanis a jobboldal nagyrésze összezárt egy jelölt mögött: a jobbközép PNL ugyanis országosan a legnépszerűbb párt a közvélemény-kutatások szerint, az általuk támogatott Nicuşor Dan pedig alapvetően a 10-15 százalék köré mért, főleg a nagyvárosokban népszerű centrista-újhullámos-jobbközép Mentsük meg Romániát (USR) párt egyik fő alapítója – és bár nem tagja már a pártnak, az USR egyértelműen az ő jelöltségét támogatja.

 

Dan mögé egyelőre nem zárkózott fel az USR-vel hamarosan fuzionálni szándékozó, Dacian Cioloş vezette PLUS párt, ők ugyanis egy saját jelölt, Vlad Voiculescu korábbi román egészségügyi miniszter indításában gondolkodnak. Voiculescu január elején be is mutatott egy általa megrendelt közvélemény-kutatást a sajtónak, miszerint amennyiben vagy ő, vagy Dan indulna, és felsorakozna mögéjük a komplett román jobboldal, úgy Firea legyőzhető lenne.

 

Apró szépséghiba a PLUS számára, hogy a favorizáltjuk által rendelt kutatás magasabb támogatottságot jelzett Dannak, mint Voiculescunak. Közben Voiculescu és Dan román sajtóértesülések szerint külön leült, hogy megbeszéljék, hogyan tudnának közösen indulni, ám arról már nem tudtak megegyezni, ki induljon a főpolgármesteri címért, és ki legyen a majdani helyettes – Dan csütörtök este a PNL-központban újfent azt hangoztatta a sajtónak: Vlad Voiculescuból kitűnő főpolgármester-helyettes lenne.

 

Noha korábban úgy tűnt, hogy a konzervatív Népi Mozgalom Párt (PMP) is saját jelölttel, Theodor Paleologu román értelmiségivel indul a főpolgármesterségért, a pártalapító Traian Băsescu végül csütörtök este elővette legendás humorát, és közölte, csak azért hoztak szóba saját jelöltet, hogy ezzel is katalizálják a jobboldali együttműködést „a helyes irányba”, vagyis abba, hogy mindannyian felsorakozzanak Nicuşor Dan mögött. Orban és Băsescu szavai tehát egyre kevesebb esélyt hagynak Voiculescunak: a közös jelölt nagy eséllyel Dan lesz.

 

DAN ÉS AKTIVISTACSAPATA VALENTIN-NAPI SZÓRÓLAPOZÁS KÖZBEN. FOTÓ: FB

 

De pontosan ki is Nicușor Dan​?

 

Az erdélyi Fogarasban született, Franciaországban PhD-zett, matematikus végzettségű, Romániába való hazaköltözése után saját tudományos intézetet alapító 51 éves Dannak alapvetően a bukaresti önkormányzati politika a terepe: alapítója volt ugyanis az USR elődjének, a Mentsük meg Bukarestet nevű városvédő egyesületnek, ami először csak perelte a városvezetés kétes építési engedélyeit, majd a városháza korrupt gyakorlatát megelégelve 2012-ben egy hangsúlyosan a tömegközlekedésre koncentráló programmal meg is mérettette magát az önkormányzati választáson. Ezen független főpolgármester-jelöltként Dan 8,5 százalékot kapott.

 

Dan ezt követően be is ült a bukaresti közgyűlésbe, majd 2016-ban másodszor is elindult a főpolgármesterségért. Akkor a politikus már nem csak egy vezető értelmiségiek (Theodor Paleologu, Andrei Pleşu, Cristian Preda) és a liberális sajtó által támogatott lelkes civilként, hanem egy tapasztalt, Bukarest problémáit és az ezek megoldásához szükséges bürokratikus folyamatok mozgatórugóit belülről ismerő várospolitikusként kampányolt.

 

A győzelemhez ez sem volt elég, az általa kapott 32 százalék bár szép eredmény volt pártja számára, a jobboldal szétforgácsoltsága (a PNL jelöltje 11,18 százalékot, a Traian Băsescu volt államelnök alapította konzervatív PMP jelöltje 6,5 százalékot hozott) miatt a korábban népszerű tévés műsorvezetőként dolgozó, az ingyenes tömegrendezvényekre főpolgármesterként azóta rengeteget költő PSD-s Gabriela Firea 42,97 százalékkal simán nyert.

 

A 2016-os választás után pár hónappal Dan az akkor frissen megalakult USR első elnöke lett – az addigra párttá alakult Mentsük meg Bukarestet ugyanis lényegében átnevezte magát USR-vé –, és egészen 2017 nyaráig vezette az akkor még kifejezetten ideológiamentes, főleg a korrupció- és a politikaielit-ellenesség témáira koncentráló pártot. Sikeresen: a 2016-os parlamenti választáson új pártként majd’ 9 százalékos eredménnyel kerültek be a román parlament mindkét házába.

 

Dan amúgy pont az USR (főleg baloldalról) sokat kritizált ideológiamentessége miatt kényszerült távozásra a párt éléről, elnökként összetűzésbe került ugyanis a párt progresszív szárnyával, akik egyetlen parlamenti pártként szembe akartak helyezkedni az ortodox egyház és hallgatólagosan a komplett román politikai elit által támogatott, végül totális érdektelenségbe fulladt ún. családvédő népszavazással, amely alkotmányba írta volna, hogy a házasság férfi és nő között jöhet csak létre. Dan ellenezte a progresszívek álláspontját, szerinte az USR-nek nem volt miért résztvennie az erről szóló vitában, a párt érdekeit szerinte ugyanis az szolgálta volna, ha ajtajaik nyitottak mind a liberálisok, mind a konzervatívok előtt.

 

Miután egy belső pártszavazáson szűk, 52 százalékos többséggel győzött a progresszívek akarata, Dan lemondott a pártelnökségről (utóda átmeneti elnökként először a magyar Elek Levente volt pár hónapig, hogy aztán Dan Barna vegye át a pártot), majd kilépett mind a pártból, mind annak alsóházi frakciójából, és

 

azóta is függetlenként politizál.

 

Az idei, május végi vagy június eleji önkormányzati választáson Nicuşor Dan tehát harmadszorra indul a bukaresti főpolgármester-jelöltségért – és most már az lenne a furcsa, ha nem ő nyerné meg.

 

FOTÓK: Nicuşor Dan / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A belarusz ellenzéki vezető úgy látja: Belaruszban eszkalálódik a helyzet, ezért az országoknak gyorsan kellene cselekedni. Cihanouszkaja nem látja értelmét a hazatérésnek.

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás