+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. február 26. szerda, 09:06
Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál, aki bezzeg kisajátít.

Ahogy arról az Azonnalin beszámoltunk, január végén abszolút többséggel nyert a burgenlandi választáson Hans Peter Doskozil: a szocdem politikus így koalíciós partnerre se szorul Ausztria Magyarországgal határos tartományában. Doskozil a sikerét annak köszönheti, hogy pártja, az SPÖ progresszív irányvonalától finoman elhatárolódik, migrációkritikus álláspontot képvisel, és 1700 eurós minimálbért vezetett be a közigazgatásban és az állami (tartományi) vállalatoknál.

 

Nem akarsz minimálbért fizetni? Menj Orbánhoz Magyarországra!

 

Most a Neue Zürcher Zeitungnak azt mondta: ezt a minimálbért további szektorokra is kiterjesztené. Egyúttal azt üzente az emiatt költségnövekedéstől tartó cégeknek, hogy vagy vágjanak a bevételeikből, vagy

 

települjenek át Magyarországra. „Jó szórakozást kívánok nekik Orbánnál,

 

aki a parasztok birtokait rövid úton kisajátítja, vagy épp új útdíjakat vezet be.”

 

Bővebben nem fejtette ki, hogy mire utalt a kisajátítással, de valószínűleg arra, hogy Orbánék a külföldiek magyarországi földvásárlását és a zsebszerződéseket próbálták felszámolni (amiben különösen sok osztrák érintett) az általuk hozott földforgalmi törvénnyel, amit 2018-ban egyébként elkaszált az Európai Bíróság, mert kártalanítás nélkül szüntették meg a nem egyenesági rokonok közti haszonélvezeti szerződéseket – ez jogilag nem kisajátítás, de gyakorlatilag annál rosszabb, mert a kisajátításért legalább mindig jár kártalanítás.

 

Migrációügyben szigorú, de a kvótát támogatná

 

Orbán kedvenc témájával, a menekültüggyel kapcsolatban a tartományfőnök abban hisz, hogy védeni kell a külső határokat, ki kell toloncolni a jogosulatlan menedékkérőket, és el kell osztani a menekülteket az EU-ban. Utóbbiról nem csak a magyar kormány, de az osztrák kancellár, Sebastian Kurz is máshogy vélekedik. Doskozil mondjuk azt is hozzátette: az elosztás azért nem működik gyakorlatilag, mert „Brüsszel” nem igazán vállalja fel a menekültkérelmet elutasító döntések végrehajtását és a kitoloncolást. (Ezek egyébként tagállami hatáskörbe tartoznak.) 

 

Doskozil arról beszél:

 

a migrációs válság nem ért véget, hiába „ámítja Kurz azzal az osztrákokat évek óta, hogy lezárta a balkáni útvonalat”.

 

Érdemes összehasonlításként hozzátenni: Orbán ugye mindeközben egyszerre kommunikálja azt, hogy lezárta a határt, de migrációs válság is van.

 

FOTÓ: Hans Peter Doskozil / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szállítmányért éjjel titokban ment a szlovák légierő gépe. Igor Matovič szlovák kormányfő egy hónapja még nagyobb EU-s tagállami fegyelmet sürgetett a keleti vakcinákkal szemben.

Ez egyelőre azt jelenti, pár régióban bezárnak az éttermek három hétre, miután megnőtt a fertőzések száma. A finneknél sokkal jobb az általános járványhelyzet, mint nálunk.

Március 1-jétől a hónap végéig kell hordani a márciuskát: a szokást Erdély egyes részein magyarok is átvették. Mi ez?

Az ellenzék az előválasztási bejelentésében csak a leendő parlamenti frakcióikba beülő civilekről beszél, más pártokról nem. Pálinkásnak van sejtése, hogy ez mennyire szándékos.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás