Nem akarsz minimálbért fizetni? Lehet menni Magyarországra, mondta a burgenlandi tartományfőnök

Szerző: Bakó Bea
2020.02.26. 09:06

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál, aki bezzeg kisajátít.

Nem akarsz minimálbért fizetni? Lehet menni Magyarországra, mondta a burgenlandi tartományfőnök

Ahogy arról az Azonnalin beszámoltunk, január végén abszolút többséggel nyert a burgenlandi választáson Hans Peter Doskozil: a szocdem politikus így koalíciós partnerre se szorul Ausztria Magyarországgal határos tartományában. Doskozil a sikerét annak köszönheti, hogy pártja, az SPÖ progresszív irányvonalától finoman elhatárolódik, migrációkritikus álláspontot képvisel, és 1700 eurós minimálbért vezetett be a közigazgatásban és az állami (tartományi) vállalatoknál.

Nem akarsz minimálbért fizetni? Menj Orbánhoz Magyarországra!

Most a Neue Zürcher Zeitungnak azt mondta: ezt a minimálbért további szektorokra is kiterjesztené. Egyúttal azt üzente az emiatt költségnövekedéstől tartó cégeknek, hogy vagy vágjanak a bevételeikből, vagy

települjenek át Magyarországra. „Jó szórakozást kívánok nekik Orbánnál,

aki a parasztok birtokait rövid úton kisajátítja, vagy épp új útdíjakat vezet be.”

Bővebben nem fejtette ki, hogy mire utalt a kisajátítással, de valószínűleg arra, hogy Orbánék a külföldiek magyarországi földvásárlását és a zsebszerződéseket próbálták felszámolni (amiben különösen sok osztrák érintett) az általuk hozott földforgalmi törvénnyel, amit 2018-ban egyébként elkaszált az Európai Bíróság, mert kártalanítás nélkül szüntették meg a nem egyenesági rokonok közti haszonélvezeti szerződéseket – ez jogilag nem kisajátítás, de gyakorlatilag annál rosszabb, mert a kisajátításért legalább mindig jár kártalanítás.

Migrációügyben szigorú, de a kvótát támogatná

Orbán kedvenc témájával, a menekültüggyel kapcsolatban a tartományfőnök abban hisz, hogy védeni kell a külső határokat, ki kell toloncolni a jogosulatlan menedékkérőket, és el kell osztani a menekülteket az EU-ban. Utóbbiról nem csak a magyar kormány, de az osztrák kancellár, Sebastian Kurz is máshogy vélekedik. Doskozil mondjuk azt is hozzátette: az elosztás azért nem működik gyakorlatilag, mert „Brüsszel” nem igazán vállalja fel a menekültkérelmet elutasító döntések végrehajtását és a kitoloncolást. (Ezek egyébként tagállami hatáskörbe tartoznak.) 

Doskozil arról beszél:

a migrációs válság nem ért véget, hiába „ámítja Kurz azzal az osztrákokat évek óta, hogy lezárta a balkáni útvonalat”.

Érdemes összehasonlításként hozzátenni: Orbán ugye mindeközben egyszerre kommunikálja azt, hogy lezárta a határt, de migrációs válság is van.

FOTÓ: Hans Peter Doskozil / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek