+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szeghalmi Örs
2020. február 26. szerda, 22:35
A szakértők eredetileg arra számítottak, hogy egy Olaszországban dolgozó román hozza majd haza a koronavírust.

Kimutatták a koronavírust Romániában is. Ezt az ottani egészségügyi minisztérium egyik államtitkára, Horațiu Moldovan jelentette be szerda késő este. Egy Gorj megyei férfiről van szó, aki kapcsolatba lépett azzal az olasz féfivel, aki pár napja járt Olténia ezen részén. A beteget a bukaresti Matei Balș Intézetbe szállítják, ott fogják kezelni.

 

 

Már napok óta gyanították, hogy Olaszország fertőzött, főleg északi régióiból fog megérkezni Romániába a kór, ám

 

a szakértők inkább arra számítottak, hogy a többmillió külföldön dolgozó román állampolgár egyike révén hurcolják majd be, amikor szokás szerint hazalátogatnak a munkavállalók.

 

Ám a szóban forgó olasz férfi ügyében már napok óta folytak a vizsglatok, miután kiderült, hogy romániai látogatása után kimutatták nála a betegséget: a román hatóságok feltérképezték, merre járt, és elkezdték azok vizsgálatát, akikkel kapcsolatba lépett. A most megerősített romániai eset az első, ám még egy koronavírus-gyanús személy eredményeire várnak. Ez utóbbi is az olasz férfival volt egy rendezvényen, amikor Gorj megyében járt a vendég. 

 

Épp a bejelentés napján tudatta a román ügyvivő kormányfő, hogy minden megyében biztosítottak az intézményes karanténhelyek arra az esetre, ha felütné a fejét Romániában a koronavírus-járvány. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának tanácskozásáról távozva mondta el, hogy a romániai hatóságok szigorú óvintézkedéseket tesznek. Pár napja még azzal vádolta őket a román sajtó, hogy csak látszatintézkedéseket foganatosítottak. A vesztegzár alatt lévő olaszországi településekről érkező személyeket karanténban helyezik el; azokkal szemben pedig, akik olyan régióból érkeztek, ahol észleltek koronavírusos megbetegedést, de nincs járvány, házi megfigyelést rendelnek el.

 

A karanténok számára minden megyében biztosított a helyszín, és folyamatban van a megbetegedések esetén szükséges anyagok és felszerelések beszerzése is, állítja Orban. Hozzátette, hogy a kormány folyamatosan dolgozik, a vészhelyzeti bizottság már többször összeült tanácskozásra, válságkezelő és kommunikációs csoportok állnak készenlétben minden eshetőségre. Előzőleg Románia Legfelső Védelmi Tanácsa is összeült, megvitatni a szükséges képéseket. Ezt Klaus Johannis államfő kezdeményezte.

 

Lohad az epicentrumban

 

Időközben csökken a kór intenzitása ott, ahol először felütötte a fejét. Folyamatosan kevesebb lesz a napi új fertőzöttek száma Kínában, ahol az új típusú koronavírus-járvány már túlnyomórészt a közép-kínai Vuhanra korlátozódik. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közölt adatai szerint Kína szárazföldi részén újabb 406 fertőzöttet diagnosztizáltak kedd éjfélig, ezzel a napi esetek száma csökkent a kedden jelentett 508-hoz képest.

 

A járvány összes fertőzöttjeinek száma a szárazföldi Kínában elérte a 78 064-et, miközben újabb 52 halálozással a kór immár 2715 életet követelt. Az új fertőzöttek közül 401-et jelentettek a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból, közülük 370-et a tartomány székhelyéről, Vuhanból, ahol a vírus terjedése tavaly decemberben elindult. Az előző napon még 464 új fertőzöttről adtak számot Vuhanból. Kína szárazföldi területének többi részéről szerdán már csupán öt új esetet jelentettek.

 

A jelenleg kezelés alatt álló fertőzöttek száma Kína-szerte 46 ezer alá csökkent, közülük 8752 páciens állapota súlyos. További 2491 fertőzésgyanús esetet tartanak számon az országban, miközben a gyógyultak száma megközelíti a 30 ezret. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány Kínában január 23. és február 2. között érte el csúcspontját, és azóta folyamatosan mérséklődik.

 

A javuló adatok hatására egyre több kínai tartomány és régió enyhíti a járvány miatt bevezetett készültségi fokozatot, és egyes régiókban újra kinyitottak a munkahelyek.

 

A kínai kulturális és turisztikai minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján közölte: más hatóságokkal együttműködésben igyekeznek segítséget nyújtani az óvintézkedések miatt nehéz helyzetbe került kulturális és turisztikai vállalkozásoknak, akiknek egyebek mellett rendkívüli forrásokat, kedvező pénzügyi feltételeket, valamint adókedvezményeket biztosítanak. A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság közreműködésével a minisztérium közel 3,34 milliárd jüant különít el a központi költségvetésből turisztikai infrastruktúra-, valamint közszolgálati létesítmény-fejlesztési projektekre. Az országban működő utazási irodák pedig visszakapták azt az összesen mintegy 3,46 milliárd jüannyi összeget, amelyet jogszabályi kötelességükként banki letétbe helyeznek vészhelyzetek esetére.

 

A Hszinhua kínai állami hírügynökség szerdai jelentése szerint országszerte eddig 1029 ember ellen emeltek vádat a járványhoz kapcsolódó bűncselekmények miatt, miközben az ügyészségek összesen 6144 ilyen ügyben folytatnak nyomozást. Az óvintézkedések megtagadása miatt történt fertőzés, hamis termékek – például szájmaszkok és egyéb védőfelszerelések – árusítása és álhírek szándékos terjesztése szerepelnek egyebek mellett a bűncselekmények listáján.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyszer már napirendre is vették a dolgot, az előadó alkotmánybíró pedig a Gazdasági Versenyhivatal volt elnöke.

Az AUR pártelnöke szerint Romániára is nyomás nehezedik, hogy csatlakozzon a pedofíliát a melegekkel összemosó törvényt elítélők táborához, pedig Orbán Viktor álláspontja a helyes.

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Twitter megosztás Google+ megosztás