Szávay István is kilép a Jobbikból

2020.02.25. 18:25

Jakab Péter pártelnökké választása óta ő a hatodik jobbikos, aki otthagyja a pártot. Szávay ráadásul a párt egyik alapítója.

Szávay István is kilép a Jobbikból

Húsz év után otthagyja a Jobbikot Szávay István, a párt egyik alapítója, és korábbi országgyűlési képviselője. 

„Döntésemet a nyilvánosság előtt indokolni nem kívánom, más párthoz nem csatlakozom, sajtómegkeresésekre nem válaszolok, lakájmédiában futtatott Jobbik-szakértő nem leszek.

Egykori barátaimnak, tagtársaimnak jó munkát kívánok” – írta a Facebookon a politikus, aki ennek megfelelően az Azonnali telefonos megkeresését is azzal hárította, hogy leírta: nem nyilatkozik.

Posztjában egyébként egyáltalán nem utal Jakab Péterre. A Jobbikban azután kezdődött kilépési hullám, hogy Jakab Péter lett a pártelnök, akinek egy, a párt Szávayhoz kötődő részét árulózó beszéde is nyilvánosságra került. Ezután elsőként a Szávay parlamenti helyére beült Bencsik János budapesti Jobbik-elnök lépett ki a pártból, majd követte a példáját négy jobbikos önkormányzati képviselő is.

Szávay István volt egyébként az egyik jobbikos politikus, aki a párt részéről letárgyalta az önkormányzati választás előtti budapesti ellenzéki összefogás részleteit. Mielőtt belekezdett volna egyik tárgyalásba az MSZP-s Molnár Zsolt irodájában, a Magyar Narancs cikke szerint egy méretes Horn Gyula-portré alatt a következő mondattal vértezte fel magát az azt követő órákra:

„Ó, kedves, drága nagymamám, remélem, hogy onnan fentről az égből nem látod, hol vagyok és mire készülök.”

Egyébként nem csak Szávay István távozott kedden az immáron Jakab Péter vezette Jobbikból. Kilépett ugyanis a pártból az a Lokody Levente is, aki Jakab Péter Jobbik-elnök egyetlen kihívója volt a párt legutóbbi kongresszusán. Úgy tudjuk, a kongresszuson 2 százalék körüli szavazatot kapott.

Mit szól Szávay kilépéséhez a Jobbik?

A Jobbik sajtóosztálya nem kívánt érdemben reagálni Szávay kilépésére, mint mondták: Szávay István mindent leírt a Facebook-posztjában, sok sikert kívánnak neki a továbbiakban, és ennél többet nem kívánnak hozzáfűzni az esethez. A párt korábbi elnöke, Sneider Tamás pedig arra hivatkozva utasította vissza a nyilatkozattételt, hogy mint frakciótag nyilatkozhat csak, amihez előzetesen a párt kommunikációs igazgatójának engedélyét kellene kérnie. Márpedig Sneider szerint ezt biztos nem kapná meg.

Ez nem zavarta az úgyszint frakciótag Varga-Damm Andreát, aki az Azonnalitól értesült Szávay kilépéséről, és akit egyébként Jakab Péter a kiszivárgott hangfelvételen azok között említett, akik szerinte nem bíznak benne.

„Egyértelműen tíz”

 – így válaszolt Varga-Damm arra a kérdésre, hogy egy egytől tízig terjedő skálán mennnyire szomorú Szávay távozása miatt.

Már csak azért is, mert elmondása szerint a Szávay-család egy „messzemenőkig, a lelkük legmélyéig” nemzeti elkötelezettségű család, így túl azon, hogy Szávay édesapja is az első negyven Jobbik-tagkönyv tulajdonosa között van, még a gyermekeit is bevonta ebbe a politikai közösségbe. „Sajnálom, hogy a Szávay-család egy tagja elhagyja ezt a közösséget, mert vitathatatlan a felelősségérzetük ezért a közösségért.”

Ennek ellenére Varga-Damm nem gondolkozik azon, hogy kövesse Szávay István példáját. „Egy pártot nem egy-két ember határoz meg, hanem az egész közösség.

Van itt még nagyon sok jóravaló, nemzetben gondolkodó ember. Amíg egyetlen egy ilyen ember van, addig én itt vagyok. Ne számoljon máshogy senki!”
Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek