+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. február 25. kedd, 15:55
Ilija Ivić az első koszovói szerb, aki Koszovó nemzeti mezét húzza fel Szerbia helyett, édesanyját ezért rúghatták ki pristinai munkahelyéről.

Kirúgtak egy Szerbia által üzemeltetett kulturális-oktatási központból egy nőt, miután kiderült, hogy ő az édesanyja annak a 17 éves Ilija Ivićnek, aki a történelem során először koszovói szerbként fogadta el a koszovói U19-es labdarúgócsapatának meghívását – írja a Balkan Insight. A probléma értelemszerűen az, hogy

 

a koszovói szerbeknek hagyományosan a szerb válogatottba kellene menniük játszani, mivel Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét,

 

és saját területének tekinti azt. Ezért történhetett meg, hogy Koszovó színeiben eddig csak albánok léptek pályára.

 

Az állását vesztett gračanicai anya nem akarta kommentálni az esetet, de azt az álhírt eloszlatták, hogy az édesapját, Duško Ivićet is kirúgták volna, ahogy azt a koszovói labdarúgó-szövetség állította. Az ügyben a Twitteren már meg is Koszovó miniszrerelnöke, Albun Kurti, mikor elmondta: „Engedjük, hogy Ilija ott játsszon, ahol szeretne” – áll a rövid kiállásban.

 

A pristinai szerb kulturális-oktatási központtól egyelőre nem érkezett állásfoglalás arról, tényleg a fia döntése miatt távolították-e el Tanja Ivićet.

 

Nem meglepő módon Koszovó annyira nem háborodott fel azon, hogy inkább őket választotta egy ott élő szerb.

 

Az U19-es csapat edzője, Ramiz Krasniqi szerint Ivić nagyon intelligens játékos, és ő edzőként egyáltalán nem foglalkozik származással vagy vallással. A történetnek nagy kulturális jelentősége van, de amúgy Ilija Ivić döntése nem egy életre szól: mivel csak ificsapatról van szó, felnőttként még nyugodtan játszhat Szerbia színeiben is.

 

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét Szerbiától,

 

az ország függetlenségét jelenleg is csak 101 ENSZ-tagállam ismeri el: Szerbián kívül például Oroszország, Ukrajna, Szlovákia, Románia és Spanyolország sem.

 

Az egyik legfiatalabb országnak óriási dolog volt, hogy a nemzetközi sportszövetségek viszont elismerték őket: a nemzeti focicsapatuk például csak 2016-ban játszotta első meccsét. Ennek fényében kicsit meglepő is, hogy a válogatottjuknak még mindig pont annyi esélye van kijutni a nyári Európa-bajnokságra, mint nekünk, ugyanis ők is pótselejtezőt játszanak márciusban, ahogy egy másik ágon Szerbia is.

 

FOTÓ: Belgrádi fociszurkolók véleménye Koszovó hovatartozásáról (sárgával Koszovó területét formálják szerb nemzeti színekkel körülvéve), illetve a Koszovót országként elismerő UEFA-ról, csak elrontották a betűket. (Ultras-Tifo.net)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás