Ha az EP-ben dolgozol, és most jöttél haza Lombardiából, egy ideig nem kell bejárnod

Szerző: Hutter Marianna
2020.02.25. 08:50

Arra kéri a koronavírus-gyanús helyeken járt dolgozóit az Európai Parlament, maradjanak otthon. Az Európai Bizottság viszont már kevésbé szívbajos.

Ha az EP-ben dolgozol, és most jöttél haza Lombardiából, egy ideig nem kell bejárnod

E-mailben jelezte dolgozóinak az Európai Parlament, hogy akik az elmúlt tizennégy napban Kínában, Hong Kongban, Makaóban, Szingapúrban, Dél-Koreában vagy Olaszország azon részén jártak, ahol felütötte a fejét a koronavírus, azok oldják meg, hogy otthonról dolgozzanak – írja a Politico.

Az erről szóló levelet hétfő este küldték el az érintetteknek, amelyben azt is kérik tőlük:

naponta kétszer nézzék meg, nem lázasak-e.

Így csak az térhet vissza a munkahelyére, aki az utazást követő két hétig tünetmentesnek bizonyul, és akinek erre rábólint a háziorvosa.

Míg az Európai Parlament aggódik az olasz koronavírusos megbetegedések miatt – az ország északi részén ugyanis már több mint kétszáz fertőzöttről tudni – az Európai Bizottság úgy tűnik, egyelőre nem. Ők ugyanis csak azokat kérték, hogy dolgozzanak otthonról, akik Kínában, Makaóban vagy Hong Kongban jártak, a többi országra nem vonatkozott ez a kérés.

Van-e már koronavírus Magyarországon?

Kedd reggelig úgy tudni, hogy egyelőre szerencsére még nincs. Hétfőn ugyanakkor bejelentette a külügyminisztérium:

magyar fertőzött már van.

Ugyanis egy a Japán partjainál karantén alá vont szállodahajó, a Diamond Princess fedélzetén dolgozó három magyar közül egyikük esetén pozitív lett a koronavírust vizsgáló teszt. Ám hétfőn még az érintett is tünetmentesnek bizonyult, nem köhögött és lázas sem volt.

Korábban itt írtunk arról, hogy mit kell tudni a koronavírusról, itt pedig képriportban mutattuk be, hogy hogyan érinti a budapesti kínai közösséget a járvány, de az Azonnali podcastje is foglalkozott a témával.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek