+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. február 25. kedd, 15:06
A DK csak egy kékesen européer Fidesz, ahol soha nincs bocsánat, ahol ha véletlenül elsül a fegyver, akkor a biztonság kedvéért még ellövik az egész tárat is.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere nagyinterjút adott a 444-nek, amelyben hosszan beszél arról, hogy mit kíván változtatni a VII. kerület működésén. Kár, hogy közben határozottan hitet tesz amellett is, hogy ő maga viszont egyáltalán nem akar megváltozni.

 

A városvezetési és egyéb szakpolitikai kérdéseket most tegyük félre, akit érdekel, elolvashatja a teljes interjút, a továbbiakban majd akkor lesz érdemes róluk beszélni, amikor véglegessé válnak, netalán elkezdődik a megvalósításuk.

 

Arról viszont most is érdemes beszélni, hogy

 

a DK volt EP-képviselője valahogy nem képes abbahagyni a kommunikációs ámokfutást.

 

Pedig ebben az interjúban aztán bőven megkapja rá a lehetőséget, nem is egyszer, de ő ehelyett rálép a gázpedálra és megint fullba nyomja a kretént.

 

Azon talán senki nem lepődik meg, hogy előkerült pár kérdés a fehérheterókeresztényezésről, ahogy azon sem, hogy Niedermüller kitart az állítása mellett. Pontosabban korrigál, hogy ő nem ezt mondta, és amit mondott, azt továbbra is tartja. Ahogy az elmúlt hetekben nem pontosította azt, amit valóban kimondott, most sem teszi.

 

Világos, hogy csak egy szerencsétlen elszólás volt az ATV stúdiójában, de semmibe nem telne bevallani, hogy igen, azt mondta, de nem arra gondolt, egyszerűen rosszul fogalmazott.

 

A DK viszont ebből a szempontból is csak egy kékesen européer Fidesz, ahol soha nincs bocsánat, ahol ha véletlenül elsül a fegyver, akkor a biztonság kedvéért még ellövik az egész tárat is.

 

A mostani interjúnál viszont már nem a DK elvetemült kommunikációs irányvonalát vélem felfedezni Niedermüller szavaiban, hanem hogy

 

a joviális, kozmopolita entellektüel megjelenésű polgármester egyszerűen nem képes megválogatni a szavait.

 

Ez az állapot másoknál mondjuk fél liter vodka után áll be, de ő önkontroll nélkül létezik az irodájában munkaidőben, mindenféle tudatmódosító segítsége nélkül.

 

Mert abból még származhat politikai haszna, hogy beszól a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának („a püspöki karnak inkább a papi pedofíliával kéne foglalkoznia, nem velem”), ahogy abból is, hogy a fehérkeresztényheterózás kapcsán a semmiből elkezd pózolni azzal, hogy neki „vannak meleg barátai”, abból viszont legfeljebb a politikai ellenlábasai profitálhatnak, hogy a komplett taxis társadalmat ledrogdílerezi. Ezért biztos nem jár majd vállveregetés Gyurcsány Ferenctől.

 

Világos, hogy hallottunk már olyan esetről, amikor taxis (vagy legalábbis taxisként dolgozó, de engedéllyel nem rendelkező feketéző) szállított vagy árult kábítószert, viszont

 

ha én tudok arról, hogy Niedermüller Péter pupákságából kifolyólag alkalmatlan polgármesternek, akkor ez jelenti-e azt, hogy minden politikus tökfilkó?

 

Semmiképp sem, elég nagy szarban lennénk, ha ez így lenne. Nagyobban, mint úgy általában vagyunk, mert azért még mindig találni néha napján egy-két politikust, akire mondjuk ha az országot nem is, de egy kisebb települést vagy kerületet viszonylag nyugodt szívvel rá lehet bízni.

 

Külön izgalmas egyébként, hogy a 444 újságírója szembesítette a polgármestert egy korábbi nyilatkozatával. Niedermüller akkoriban a DK EP-képviselője volt, de megkérdezték, hogy indulna-e majd önkormányzati választáson. Akkori válasza úgy tűnik, profetikus jellegű volt: „Nem. Semmi értelme nincs, nekem semmilyen ilyen típusú tapasztalatom nincs, tehát nem érdemes elbohóckodni ezt a nagyon fontos dolgot. A polgármester az egy nagyon fontos ember egy egészen kis közösségben is, speciális ismeretekre van szükség. Nekem ezek nincsenek, szóval azt gondolom, hogy bohócot nem érdemes csinálni a politikából.”

 

Mégis így történt, Niedermüller „családi és személyes” okok miatt hazajött Brüsszelből (értsd: Gyurcsány berakta a feleségét az EP-listájuk élére, neki meg kárpótlásul dobott egy polgármesteri pozíciót, lásd még: Horváth Csaba, aki a főpolgármesterség helyett megkapta Zuglót, amihez nagyjából semmi köze sincs) és bohócot csinált a politikából.

 

A polgármester még említi azt is, hogy kulturális antropológusként úgy érezte, hogy nincs semmiféle városvezetési szaktudása, viszont időközben rájött, hogy diplomáját tudja hasznosítani a kerületben is. Érdekes felismerés, mondjuk szerintem szaktudás helyett egy polgármesternek sokkal elemibb kvalitásokra van szüksége a pozíciója betöltéséhez – például arra, hogy tisztában van a szavai súlyával és nem beszél sorozatosan zöldségeket.

 

A legszomorúbb az egész ügyben viszont nem is ez, hanem az, hogy szerinte újra megválasztanák a kerületben és ebben valószínűleg igaza is van.

 

Nem számít, hogy folyamatosan tökön szúrja saját magát, nem számít, hogy lassan öt hónap után sem tud polgármesterként viselkedni –

 

amíg az embereknek ennyire elegük van a Fideszből és az ún. ellenzéki összefogás sok helyen Niedermüller Pétereket és Horváth Csabákat hajlandó csak kiállítani, addig ezek a dilettánsok lesznek a polgármestereink.

 

Olvasnál még Varsányi Bencétől? Ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás