+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 24. hétfő, 16:20
Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Ugyan Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester már több mint egy hónapja jelezte: hasznosabb lenne, ha a Párbeszéd és a magát időközben Zöldekre átnevező LMP – vagyis szavaival élve „a két fél zöld párt” – újra összeállna, és egy egészet alkotna, ám azóta nem történt hivatalos, formális közeledés a két csapat között – tudta meg Azonnali.

 

Kendernay János, a Zöldek társelnöke kérdésünkre azt mondta: zajlik egymás megértése, tájékozódás, közeledés, de formálisan még nincs miről beszámolni. A felvetésre, hogy azt gondolná az ember, ilyenkor a két párt képviselői leülnek egymással, tárgyalnak, azt mondta: nyilván ez előbb-utóbb így lesz. „Azt hiszem, hogy

 

most egyelőre mind a két párt azzal foglalkozott, hogy átgondolja 2022-t.

 

Ennek az a rendje és módja, hogy felkészülünk a beszélgetésre”. Hogy erre mikor kerülhet sor, arra Kendernay azt mondta, nem tudja, majd viccelve megjegyezte: nyilván ebben az évezredben. 

 

Bevennék-e az MSZP-t a zöld pólusba?

 

Kérdésünkre, hogy befolyásolhatja-e az LMP-P közeledést az, hogy a Párbeszéddel szövetséges MSZP-t épp a DK kezdte felszalámizni (például azzal, hogy két polgármesterüket is leigazolták) úgy válaszolt, szerinte ezek egymástól független folyamatok. Hogy ennek lehet-e egy LMP-Párbeszéd-MSZP zöld pólus a vége, arra Kendernay úgy reagált:

 

az MSZP nem zöld.

 

További felvetésünkre, hogy a szocialisták azért szeretnének azok lenni, a társelnök azt mondta: persze, Orbán Viktor is szeretne zöld lenni vagy például a Momentum is. Kendernay szerint viszont egy politikai párt két ok miatt szokott általában új témákat beemelni: vagy azért, mert úgy gondolja, a mai korban erre neki reflektálnia kell, vagy azért, mert azt hiszi, hogy ez hoz új szavazókat. Kendernay szerint ez önmagában mindegyik ellenzéki pártra igaz, akik eddig nem foglalkoztak zöld témákkal, „ez önmagában nem bűn, ez helyénvaló”, de ezért fontos, hogy  a magukat zöld pártként meghatározóak tudjanak mércét mutatni, tempót diktálni a zöld ügyekben. 

 

Nem csak a társelnökök fognak tárgyalni a P-vel

 

Kérdésünkre, hogy az LMP, vagyis most már Zöldek részéről kik fognak tárgyalni a Párbeszéddel, úgy válaszolt: az biztos, hogy a két társelnök rendelkezik ilyen felhatalmazással, illetve másokat is fel fognak kérni arra, hogy részt vegyenek a tárgyalásokon, nemcsak most, a Párbeszéddel kapcsolatban, hanem általában az ellenzéki egyeztetéseken is.

 

Kendernay megerősítette az Azonnali azon információit is, miszerint a tárgyalóbizottság tagja lehet majd Keresztes László Lóránt frakcióvezető, Kanász-Nagy Máté szóvivő és Ungár Péter országgyűlési képviselő

 

(aki mellesleg az Azonnali többségi tulajdonosa) is a két társelnök mellett.

 

A Párbeszéd mélyen hallgat

 

Az Azonnali kereste a Párbeszédet is, ám szombat óta egyetlen politikusuk sem állt telefonon rendelkezésünkre, hétfőn írásban is elküldött kérdéseinkre pedig az ígért határidő letelte után sem válaszoltak.

 

Azt akartuk volna tőlük megtudni többek között, hogy a pártból kik fognak tárgyalni az LMP-P közeledésről, mikor kezdődhetnek formális tárgyalások, ha ilyenek még nem voltak, és hogy szerintük próbálja-e majd a jelenleg velük szövetséges MSZP akadályozni a zöldpártok közeledését. (Utóbbival kapcsolatban azt is felvetettük, hogy a Párbeszéd az MSZP-s Burány Sándornak is köszönheti, hogy van saját frakciója a parlamentben.)

 

Ha utóbb esetleg mégis választ kapunk ezen kérdésekre a Párbeszédtől, beszámolunk róla.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Normális, többségi kormánya az országnak már 593 napja nincsen. És nem úgy látszik, hogy ez a közeljövőben változna.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás