Hogy áll a nagy LMP-Párbeszéd újraegyesülés?

Szerző: Hutter Marianna
2020.02.24. 16:20

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Hogy áll a nagy LMP-Párbeszéd újraegyesülés?

Ugyan Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester már több mint egy hónapja jelezte: hasznosabb lenne, ha a Párbeszéd és a magát időközben Zöldekre átnevező LMP – vagyis szavaival élve „a két fél zöld párt” – újra összeállna, és egy egészet alkotna, ám azóta nem történt hivatalos, formális közeledés a két csapat között – tudta meg Azonnali.

Kendernay János, a Zöldek társelnöke kérdésünkre azt mondta: zajlik egymás megértése, tájékozódás, közeledés, de formálisan még nincs miről beszámolni. A felvetésre, hogy azt gondolná az ember, ilyenkor a két párt képviselői leülnek egymással, tárgyalnak, azt mondta: nyilván ez előbb-utóbb így lesz. „Azt hiszem, hogy

most egyelőre mind a két párt azzal foglalkozott, hogy átgondolja 2022-t.

Ennek az a rendje és módja, hogy felkészülünk a beszélgetésre”. Hogy erre mikor kerülhet sor, arra Kendernay azt mondta, nem tudja, majd viccelve megjegyezte: nyilván ebben az évezredben. 

Bevennék-e az MSZP-t a zöld pólusba?

Kérdésünkre, hogy befolyásolhatja-e az LMP-P közeledést az, hogy a Párbeszéddel szövetséges MSZP-t épp a DK kezdte felszalámizni (például azzal, hogy két polgármesterüket is leigazolták) úgy válaszolt, szerinte ezek egymástól független folyamatok. Hogy ennek lehet-e egy LMP-Párbeszéd-MSZP zöld pólus a vége, arra Kendernay úgy reagált:

az MSZP nem zöld.

További felvetésünkre, hogy a szocialisták azért szeretnének azok lenni, a társelnök azt mondta: persze, Orbán Viktor is szeretne zöld lenni vagy például a Momentum is. Kendernay szerint viszont egy politikai párt két ok miatt szokott általában új témákat beemelni: vagy azért, mert úgy gondolja, a mai korban erre neki reflektálnia kell, vagy azért, mert azt hiszi, hogy ez hoz új szavazókat. Kendernay szerint ez önmagában mindegyik ellenzéki pártra igaz, akik eddig nem foglalkoztak zöld témákkal, „ez önmagában nem bűn, ez helyénvaló”, de ezért fontos, hogy  a magukat zöld pártként meghatározóak tudjanak mércét mutatni, tempót diktálni a zöld ügyekben. 

Nem csak a társelnökök fognak tárgyalni a P-vel

Kérdésünkre, hogy az LMP, vagyis most már Zöldek részéről kik fognak tárgyalni a Párbeszéddel, úgy válaszolt: az biztos, hogy a két társelnök rendelkezik ilyen felhatalmazással, illetve másokat is fel fognak kérni arra, hogy részt vegyenek a tárgyalásokon, nemcsak most, a Párbeszéddel kapcsolatban, hanem általában az ellenzéki egyeztetéseken is.

Kendernay megerősítette az Azonnali azon információit is, miszerint a tárgyalóbizottság tagja lehet majd Keresztes László Lóránt frakcióvezető, Kanász-Nagy Máté szóvivő és Ungár Péter országgyűlési képviselő

(aki mellesleg az Azonnali többségi tulajdonosa) is a két társelnök mellett.

A Párbeszéd mélyen hallgat

Az Azonnali kereste a Párbeszédet is, ám szombat óta egyetlen politikusuk sem állt telefonon rendelkezésünkre, hétfőn írásban is elküldött kérdéseinkre pedig az ígért határidő letelte után sem válaszoltak.

Azt akartuk volna tőlük megtudni többek között, hogy a pártból kik fognak tárgyalni az LMP-P közeledésről, mikor kezdődhetnek formális tárgyalások, ha ilyenek még nem voltak, és hogy szerintük próbálja-e majd a jelenleg velük szövetséges MSZP akadályozni a zöldpártok közeledését. (Utóbbival kapcsolatban azt is felvetettük, hogy a Párbeszéd az MSZP-s Burány Sándornak is köszönheti, hogy van saját frakciója a parlamentben.)

Ha utóbb esetleg mégis választ kapunk ezen kérdésekre a Párbeszédtől, beszámolunk róla.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek