+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 24. hétfő, 16:20
Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Ugyan Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester már több mint egy hónapja jelezte: hasznosabb lenne, ha a Párbeszéd és a magát időközben Zöldekre átnevező LMP – vagyis szavaival élve „a két fél zöld párt” – újra összeállna, és egy egészet alkotna, ám azóta nem történt hivatalos, formális közeledés a két csapat között – tudta meg Azonnali.

 

Kendernay János, a Zöldek társelnöke kérdésünkre azt mondta: zajlik egymás megértése, tájékozódás, közeledés, de formálisan még nincs miről beszámolni. A felvetésre, hogy azt gondolná az ember, ilyenkor a két párt képviselői leülnek egymással, tárgyalnak, azt mondta: nyilván ez előbb-utóbb így lesz. „Azt hiszem, hogy

 

most egyelőre mind a két párt azzal foglalkozott, hogy átgondolja 2022-t.

 

Ennek az a rendje és módja, hogy felkészülünk a beszélgetésre”. Hogy erre mikor kerülhet sor, arra Kendernay azt mondta, nem tudja, majd viccelve megjegyezte: nyilván ebben az évezredben. 

 

Bevennék-e az MSZP-t a zöld pólusba?

 

Kérdésünkre, hogy befolyásolhatja-e az LMP-P közeledést az, hogy a Párbeszéddel szövetséges MSZP-t épp a DK kezdte felszalámizni (például azzal, hogy két polgármesterüket is leigazolták) úgy válaszolt, szerinte ezek egymástól független folyamatok. Hogy ennek lehet-e egy LMP-Párbeszéd-MSZP zöld pólus a vége, arra Kendernay úgy reagált:

 

az MSZP nem zöld.

 

További felvetésünkre, hogy a szocialisták azért szeretnének azok lenni, a társelnök azt mondta: persze, Orbán Viktor is szeretne zöld lenni vagy például a Momentum is. Kendernay szerint viszont egy politikai párt két ok miatt szokott általában új témákat beemelni: vagy azért, mert úgy gondolja, a mai korban erre neki reflektálnia kell, vagy azért, mert azt hiszi, hogy ez hoz új szavazókat. Kendernay szerint ez önmagában mindegyik ellenzéki pártra igaz, akik eddig nem foglalkoztak zöld témákkal, „ez önmagában nem bűn, ez helyénvaló”, de ezért fontos, hogy  a magukat zöld pártként meghatározóak tudjanak mércét mutatni, tempót diktálni a zöld ügyekben. 

 

Nem csak a társelnökök fognak tárgyalni a P-vel

 

Kérdésünkre, hogy az LMP, vagyis most már Zöldek részéről kik fognak tárgyalni a Párbeszéddel, úgy válaszolt: az biztos, hogy a két társelnök rendelkezik ilyen felhatalmazással, illetve másokat is fel fognak kérni arra, hogy részt vegyenek a tárgyalásokon, nemcsak most, a Párbeszéddel kapcsolatban, hanem általában az ellenzéki egyeztetéseken is.

 

Kendernay megerősítette az Azonnali azon információit is, miszerint a tárgyalóbizottság tagja lehet majd Keresztes László Lóránt frakcióvezető, Kanász-Nagy Máté szóvivő és Ungár Péter országgyűlési képviselő

 

(aki mellesleg az Azonnali többségi tulajdonosa) is a két társelnök mellett.

 

A Párbeszéd mélyen hallgat

 

Az Azonnali kereste a Párbeszédet is, ám szombat óta egyetlen politikusuk sem állt telefonon rendelkezésünkre, hétfőn írásban is elküldött kérdéseinkre pedig az ígért határidő letelte után sem válaszoltak.

 

Azt akartuk volna tőlük megtudni többek között, hogy a pártból kik fognak tárgyalni az LMP-P közeledésről, mikor kezdődhetnek formális tárgyalások, ha ilyenek még nem voltak, és hogy szerintük próbálja-e majd a jelenleg velük szövetséges MSZP akadályozni a zöldpártok közeledését. (Utóbbival kapcsolatban azt is felvetettük, hogy a Párbeszéd az MSZP-s Burány Sándornak is köszönheti, hogy van saját frakciója a parlamentben.)

 

Ha utóbb esetleg mégis választ kapunk ezen kérdésekre a Párbeszédtől, beszámolunk róla.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás