+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szeghalmi Örs
2020. február 23. vasárnap, 09:47
A cél az lenne, hogy a korrupciós ügyei miatt zuhanó népszerűségű PSD pozícióit a lehető legtöbb helyen átvegye a PNL, ehhez kellenének előrehozott parlamenti választások. A manőversorozatban bőven benne van a bukás is.

Hétfőn próbálja meg megbuktatni magát az Orban-kormány Romániában.

 

A cél az, hogy ezt követően ismét elhasaljon, majd ezzel előrehozott parlamenti választást érjenek el.

 

Teljében van az eddig példátlan kísérletezés Bukarestben: mint arról már írtunk, most először indult el egy párt azon az úton, hogy előrehozott választásokon használja ki népszerűségét, és erősítse meg hatalmát. A Klaus Johannis államfő által kiemelten támogatott húzás kedvezményezettje a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) lenne. E párt már tavaly, az elnökválasztás előtt nem sokkal átvette a kormányzást a posztkommunista Szociáldemokrata Párttól (PSD), ám a PSD a parlamentben, valamint a helyi önkormányzatokban így is a legerősebb párt maradt. A cél az lenne, hogy a korrupciós ügyei miatt mégis zuhanó népszerűségű PSD pozícióit a lehető legtöbb helyen átvegye a PNL, ehhez kellenének előrehozott parlamenti választások.

 

Ennek útja pedig az, hogy ha hatvan napon belül kétszer megbukik a parlamentben egy beiktatást igénylő kabinet, így ugyanis a törvényhozás feloszlatható, és előrehozható a választás.

 

Rizikós, de belevágtak

 

Sokat kockáztat azonban ezzel a PNL, ugyanis körülbelül tíz százalékos plusznépszerűséget próbál most kamatoztatni, ami nem túl sok: közvélemény-kutatások szerint e tömörülés népszerűsége valamivel 30 százalék fölötti, míg a PSD-é a 20-as regiszter közepén mozog. Ráadásul egyébként is esedékes lenne az év végén a törvényhozási voksolás, Johannisék csak néhány hónappal tudnák azt előre hozni. Ez talán elég lehet ahhoz, hogy megelőzzék a PNL 10 százalékos előnyének elolvadását az év végére, és – sürgősen kihasználva a fórt – megszerezzék a kormányalakításhoz szükséges többség mellett a stabil parlamentit is, ellenzékben tartva ezzel a PSD-t.

 

Az úton már rajta is vannak, ugyanis tavaly ősszel sikerült megkaparintaniuk a kormányzást, megbuktatva az addig irányító, a parlamentben ma is a legnagyobb frakciót adó PSD-t, néhány hete pedig maga a pár hónapja hatalomra lépett PNL-kormány is megbukott, ekkor a PSD kezdeményezésére.

 

Ezzel megnyílt az út két további PNL-kabinet gyors megbuktatásához, ami tehát előfeltétele az előrehozott választásnak.

 

Befékeznek az ellenérdekeltek

 

Csakhogy épp lassítani akarja a folyamatot az ellenzék legfőbb erőjévé visszaszorult PSD: most úgy áll a nagyon bonyolult bukaresti manőverek sorozata, hogy a legtöbb forrás szerint titkos alkut kötöttek ugyan a PNL-vel arról, hogy a kulisszák mögött segítik a voksolás előrehozatalát, ám úgy látszik, becsapták a liberálisokat.

 

Marcel Ciolacu PSD-vezér ugyanis bejelentette, hogy hiába járul a Johannis által a néhány héttel ezelőtti megbuktatása ellenére újra miniszterelnöknek jelölt PNL-s Ludovic Orban és kormánycsapata a parlament elé hétfőn, a PSD nem ellenük fog szavazni, hanem simán letiltja képviselőit az ülésen való részvételről.

 

Ez azt eredményezné, hogy a parlamentben nem lenne kvórum, vagyis elegendő létszám ahhoz, hogy egyáltalán napirendre tűzzék a PNL-kabinet beiktatását, vagy annak elutasítását. Egyszerűbben: nem bukhatna a javasolt kormány, mert a PSD időhúzása miatt nem is lehetne elindítani a folyamatot. Ezen elodázás célja pedig az, hogy az egész forgatókönyv kifusson a fentebb említett hatvan napos határidőből, amelyen belül két kormánynak kell buknia az előrehozott választások kiírásához. Ciolacuék egyébként már előzőleg, a javasolt miniszterek kötelező szakbizottsági meghallgatásakor is próbálták húzni az időt.

 

MARCEL CIOLACU (FORRÁS: MARCEL CIOLACU / FACEBOOK)

 

Megvetett, de használt eszközökkel

 

Azon dolgozik tehát jelenleg a PNL, hogy összekaparjon annyi résztvevőt a hétfői parlamenti ülésre, amennyivel meg lehet a minimálisan szükséges létszám.

 

És ehhez olyan húzásokat alkalmaz, amelyek tipikusak a román politikai életben, de amelyeket mindig elítélnek a pártok (így maga a PNL is), ha épp nem művelik. Gyakorlatilag szavazatvásárlásokról van szó.

 

Fontos ügyeket mindig el lehet dönteni a parlamentben úgy, hogy a lényegében épp ezért létrejött, és ebből élő kisebb pártokat (az erdélyi magyar RMDSZ, a PSD-ből kiszakadt, Victor Ponta által vezetett Pro România, a Traian Băsescu volt államfő által alapított konzervatív PMP, valamint a nem magyar nemzeti  kisebbségeket képviselő honatyák) magukhoz vonzzák a nagyobbak egy-egy voksolásra, vagy akár kormányok hosszabb távú támogatására is. Emellett szintén mindig elítélt, de ugyancsak régóta bevett gyakorlat, hogy ha késélen táncol egy-egy ügy, a nagyobb pártok akár egymástól is elszippantanak honatyákat.

 

Ezeket a megoldásokat alkalmazza épp most a PNL is, amely a hírek szerint megszerezhetett két olyan PSD-st, aki átlép hozzájuk. A hétfői parlamenti ülés előtt tehát Orban azt nyilatkozta, hogy meglesz a szükséges létszám, néhány órával később viszont már azt, hogy „meglátjuk, mi lesz, ha a parlamentben 42 százalékot bíró PSD megakadályozza a kvórumot, akkor egy alkotmányos eljárást akadályoz, minden felelősséget magára vonva”.

 

Tény, hogy Ciolacuék próbálkoztak már hasonlóval: a saját kormányuk bukását igyekeztek megakadályozni múlt ősszel hasonló bojkottal, ám akkor a PNL végül elegendő helyről csábítgatott át elegendő számú honatyát ahhoz, hogy keresztülvigye az elképzelését. Valamelyest abszurd módon most az lenne a PNL elképzelése, hogy hétfőre elegendő szavazatot kalapozzon össze ahhoz, hogy napirendre tűzhesse saját kormányának beiktatását, majd legott meg is buktathassa e kabinetet.

 

Ha ez sikerül most, még egy ugyanilyen manőversorozat kell, és ha azt is megoldják, akkor oszlatható fel a parlament, és jöhetnek előrehozott választások.

 

Mindennek tehát hatvan napon belül kellene megtörténnie, a PSD pedig igyekszik most arra játszani, hogy ezen intervallumon túl húzza az időt, mindenféle obstrukcióval. Az egész manőversorozat mögött álló Johannis államfő azt mondja, „legalábbis furcsa” a PSD bojkottra vonatkozó terve, és annak felülvizsgálatára kéri a pártot. A tervek szerint a nyár elején esedékes önkormányzati választások után egy héttel tartanák az előrehozott parlamentit – már ha sikerül előre hozni.

 

KLAUS JOHANNIS (FORRÁS: KLAUS JOHANNIS / FACEBOOK)

 

A PSD viszont abban érdekelt, hogy ne sikerüljön, amennyiben pedig nem tudja ezt megakadályozni, egyazon napon szeretné mindkét voksolást, mert számításai szerint így csökkenthetné elvesződő mandátumainak számát az önkormányzatokban és a parlamentben is (ugyanis elképzelése szerint a polgármesterei is jobban kampányolnának az egész pártnak, ha a két voksolás ugyanazon a napon lenne, júniusban).

 

Maguk sem biztosak már...

 

Most, az utolsó órákban is zajlanak a háttérben az egyezkedések, hogy miként dőljön el hétfőn a kormány sorsa, és ezzel elősegítsék-e, vagy megpecsételjék az előrehozott választásokét. Ám nem állhat valami jól a PNL a szavazatszerzéssel, ugyanis a tömörülés első alelnöke, Raluca Turcan megtörte az eddig hurráoptimista kommunikációt, és szombaton este már azt nyilatkozta: „lehetséges, hogy hétfőn nem tudjuk megtenni a szükséges lépést az előrehozott választások felé, mert nem lesz kvórum”.

 

A párt hivatalos megnyilatkozásai szerint a PSD sakkban akarja tartani az országot, holott ha ez az alakulat már megbuktatta az előző Orban-kormányt, most kötelessége lenne egy újabb kabinetről szavazni a parlamentben.

 

Valójában azonban az történik, hogy a PNL saját csapdájába eshet.

 

Számos elemző figyelmeztette őket már a kezdet kezdetén, hogy nagyon összetett az előrehozott választások kikényszerítése, több ponton megeshet, hogy elszámítják magukat, így nem jön össze, sőt, még veszíthetnek is végül.

 

A mostani fejlemény is erre utal: megeshet, hogy ha kifutnak az időből, nem lesz előrehozott parlamenti választás. Ekkor maximum azt tudják elérni, hogy a PSD később besegít egy PNL-kormány beiktatásába, amely a törvényileg esedékes választásokig, azaz év végéig vezetné az országot. Csakhogy ez épp a liberálisoknak lenne rossz, ugyanis addig kormányon maradva erodálódni fog a népszerűségük, a PSD pedig ellenzékben erősödhet, így akár vissza is térhet, felállhat a válságából az esztendő végére, megszorongatva a PNL-t, ha az belebonyolódik a saját menőverezgetéseibe.

 

KIEMELT KÉP: Ludovic Orban / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szállítmányért éjjel titokban ment a szlovák légierő gépe. Igor Matovič szlovák kormányfő egy hónapja még nagyobb EU-s tagállami fegyelmet sürgetett a keleti vakcinákkal szemben.

Ez egyelőre azt jelenti, pár régióban bezárnak az éttermek három hétre, miután megnőtt a fertőzések száma. A finneknél sokkal jobb az általános járványhelyzet, mint nálunk.

Március 1-jétől a hónap végéig kell hordani a márciuskát: a szokást Erdély egyes részein magyarok is átvették. Mi ez?

Az ellenzék az előválasztási bejelentésében csak a leendő parlamenti frakcióikba beülő civilekről beszél, más pártokról nem. Pálinkásnak van sejtése, hogy ez mennyire szándékos.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás