+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. február 23. vasárnap, 18:34
A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

Vasárnap tartományi választásokat tartottak Hamburg városállamában (Bréma és Berlin mellett Hamburg is városként alkot egy önálló tartományt). A Hanza-várost hagyományosan a szociáldemokraták irányítják (2018-ig Olaf Scholz, jelenlegi szövetségi pénzügyminiszter állt a városállam élén), a baloldal a városban mindig is nagyon erős volt. Az utóbbi időben azonban a Zöldek sikeresen startoltak rá a hagyományos szocdem szavazókra ugyanúgy, mint a polgáribbakra, így az SPD-től és a CDU-tól is el tudtak sokakat hódítani. Az előzetes eredményeknek megfelelően

 

a mostani választások legnagyobb nyertese a zöldpárt lehet, amely majdnem tizenöt százalékot javítva huszonöt százalékra jött fel.

 

A szociáldemokraták megőrizték első helyüket, de az idei 37 százalék nyolc százalékospontos visszaesés. A harmadik baloldali párt, a Die Linke megőrizte korábbi eredményét: kilenc százalékkal marad bent a tartományi parlamentben.

 

A BALOLDAL FÖLÉNYESEN NYERTE A VÁLASZTÁST, AZ AFD ÉS A VELE TÜRINGIÁBAN KÖZÖSEN SZAVAZÓ PÁRTOK NAGYOT BUKTAK. KÉP: ARD TAGESSCHAU

 

A türingiai események, ahol egy liberális politikust tartományi kormányfőnek szavaztak meg a helyi kereszténydemokraták és AfD-sek, láthatóan kihatott Hamburgra. Mind a CDU, mind az FDP visszaesett: a CDU alig ugorta meg a tíz százalékot, az FDP pedig a bejutási küszöbön táncol.

 

A szélsőjobboldali AfD pedig ki is esett a tartományi parlamentből,

 

a hanaui rasszista terrortámadás után pár nappal tartott választáson a szélsőjobboldali erő összesen 4,7 százalékot szerzett csak.

 

A VÁLASZTÁSOK LEGNAGYOBB NYERTESE KATHARINA FEGEBANK, AKI A ZÖLDEKET VEZETI HELYBEN, MELLETTE A VÁROSÁLLAM SZOCDEM FőPOLGÁRMESTERE, PETER TSCHENTSCHER. FOTÓ: HAMBURGER ABENDBLATT

 

A városállam élén minden bizonnyal marad Peter Tschentscher vezetésével a szocdem-zöld kormány, a két pártnak az előzetes eredmények alapaján stabil (86 fős) többsége lesz a 121 fős parlamentben. A Katharina Fegebank vezette helyi Zöldek azonban a jelenleginél is nagyobb befolyásra és több pozícióra tarthatnak igényt.

 

A pontos eredményekre még várni kell késő estig, ugyanis a hamburgi választási rendszer elég bonyolult: a pártlisták között elosztva is le lehet adni öt preferencia-szavazatot (azaz elképzelhető, hogy egy ember akár öt különböző párt listáján is valakit beikszeljen).

 

NYITÓKÉP: Kilátás az Alsterra a hamburgi városházánál / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás