Zaklatás, aminek a nők is örülnek: ilyen a mohácsi busójárás

Szerző: Bakó Bea
2020.02.23. 21:05

Mohácson minden évben groteszk maszkokat és birkabundát öltve űzik el a helyiek a telet, amit egy koporsóban le is úsztatnak a Dunán. A téltemetés a tavaszköszöntést is jelenti, tehát nincs busójárás sikamlós poénok, fából faragott péniszek és a nők kéretlen megsimogatása nélkül. Szerencsére a metoo-aktivisták még nem szálltak rá a most már az Unesco által is védett rendezvényre. Mutatjuk, milyen volt idén!

Zaklatás, aminek a nők is örülnek: ilyen a mohácsi busójárás
„Azért az furcsa, hogy az arcom meg a farkam is az öledben van, és most bezzeg nem panaszolod azt, hogy belemásztam az aurádba”

– talán meglepő lehet, de ez a mondat a nyílt utcán hangzott el Mohácson, méghozzá egy kicsit már spicces busótól, aki a maszkját és az egész nap magával hordozott fadorongját a főutca egyik kocsmájának teraszán ücsörgő, frissen megismert hölgyismerőse ölébe tette.

A beszélgetés elejéről sajnos lemaradtam, de az aurába való belemászás elég jól leírja a busójárás egyik alapélményét: ha nő vagy, jobb, ha felkészülsz rá, hogy a busók – kihasználva a maszk által nyújtott anonimitást – a botjukat (csak a pofátlanabbak faragják ezt direkt faszalakúra) próbálják a lábad közé dugdosni, kéretlenül megölelgetnek, esetleg egy marék tollal a kezükben jól megsimogatják a hajadat. A férfiak se menekülhetnek: a rongyokba és otthonkákba öltözött jankelék lisztes harisnyával osztogatott hátbavágásokkal kedveskednek a szerencséseknek.

Bár a metoo korában mindez szörnyűnek hathat, a busójárás mégsem egy nyomasztó zaklatásünnep, hanem a tél legjobb bulija.

A sokácok által meghonosított népszokás lényege a téltemetés: a telet koporsóban leúsztatják a Dunán, és a biztonság kedvéért a főtéren egy hatalmas máglyán elégetik a telet jelképező szalmabábut is. Minderre évről évre egyre nagyobb tömeg kíváncsi a máig is multikulturális, sokácok és svábok által is lakott Mohácson, főleg, mióta az Unesco szellemiörökség-listájára is felkerült az esemény – amiről felesleges is többet beszélni, inkább nézzétek meg képeken, hogy milyen.

HOPA CUPA SKOČI

DA TI VIDIM OČI

DA TI VIDIM OČICE

GARAVA DJEVOJČICE

CAŠA, FLAŠA, VINO

MENE VOLI IVO

A JA NJEGA NEĆU

ZA TOBOM UMREĆU

HOP ŠAJ, TODORE

TODOR NEMA BRKOVE

TODOR ODE NA POLJE

PA DO NESE BRKOVE

TE DU, TEDEDU

ČETIRI GUSKE NA LEDU

AŠTALA DE NA LEDU

TIGLE NOGE PA PRDU

NEM ÉRTETTED A KÉPALÁÍRÁSOKAT?

ELÁRULOM, HORVÁT NÉPDALOK VOLTAK, AMIK A MOHÁCSI MÁGLYÁNÁL IS SZÓLTAK.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek