Ha nincsenek értékek, mindig lesznek haszonlesők, akik az erő felé gravitálnak

Varsányi Bence

Szerző:
Varsányi Bence

2020.02.22. 17:10

Az MSZP-s polgármesterek DK-ba igazolásában nincs semmi meglepő, de azért őszintébb lenne, ha kerek-perec megmondanák, hogy abban hisznek: az erősebb kutya baszik, az MSZP pedig már egy félimpotens kutya.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Csütörtökön robbant a hír, hogy Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület, és Kiss László, Óbuda szocialista polgármesterei Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójában folytatják, ezzel igencsak átrendezve a fővárosi erőviszonyokat.

A szocialisták csalódottak, a köz meglepődött, viszont valójában semmi új nincs a nap alatt:

mindig voltak és lesznek is olyanok, akik az erő felé gravitálnak és átállnak az erősebb, vagy legalábbis az erőt mutató oldalra.

Nem is kell olyan messzire mennünk a legutóbbi hazai példákig: Trippon Norbert újpesti alpolgármester a tavalyi önkormányzati választás után igazolt át szintén az MSZP-től a DK-hoz, Hegyi Szabolcs, a győri Momentum volt elnöke nemrég ugyancsak Gyurcsányékhoz csatlakozott, ezzel „inverz Szarvas Koppány Bendegúzzá” válva, aki pedig 2017-ben pont a DK-ból ült át a Momentumba.

Az aktuálpolitikán túl is számos hasonló esetet találni az egész világon, de hogy térben és időben ne kalandozzunk el túlságosan, vegyünk két hírhedt példát a huszadik század magyar történelméből.

Pont, mint a munkásőrnek állt forradalmárok

A Terror Háza Múzeum egyik legszemléletesebb termében található egy próbababa, amely egyik felén a nyilasok, másik felén pedig a munkásőrök egyenruháját viseli, rámutatva, hogy

nem egy kisnyilas cserélte a nyilaskeresztes karszalagot a munkásőrök vörös karszalagjára.

Ennél még meghökkentőbb, hogy számos ’56-os forradalmár, akik nem ideológiai okokból, hanem haszonszerzés céljából csatlakoztak a felkeléshez – vagy pusztán köztörvényesek voltak –, a forradalom leverése után beléptek a rendkívül rövid idő alatt hatvanezer főssé gyarapodó munkásőrségbe, amely szervezet pontosan a forradalomra adott karhatalmi reakció jelképe volt.

A nyilasból vagy forradalmárból munkásőrré átvedlők persze nem politikusok voltak, úgyhogy érdemes lenne közelebbről megvizsgálnunk a felvázolt dinamika közvetlen politikai vonatkozását is. Politikai berendezkedéstől függetlenül a politika alapvetően arról szól, hogy a politikus át akarja vinni az akaratát másokon, és képes is erre. Ehhez a legtöbb esetben szüksége van szövetségesekre is, akiknek a támogató erejét felhasználva képes átütni az akaratát azokon, akiknek esetleg más az akaratuk. Magától értetődő, hogy

minél erősebb a szövetséges, annál nagyobb eséllyel fogja tudni elérni a célját a politikus.

Itt rögtön felmerül a kérdés, hogy hogyan cselekedik, ha a saját értékeit valló politikai csoport (már ha vannak egyáltalán értékei) nem elég erős, viszont létezik egy másik közösség, akikkel ugyan nem egyeznek az értékei, viszont sokkal erősebbek.

Átáll, értékeit megtagadva – vagy legalábbis háttérbe szorítva –, hogy később átvihesse az akaratát, vagy hű marad az elveihez és továbbra is a gyengébb csapat támogatását élvezve politizál?

Sokak szerint az előbbi a helyes döntés, a politikusnak ezt kell csinálnia, mondhatni hatalomtechnika mindenek felett, sőt, vannak olyanok is, akik az egész dilemmát, és ezzel együtt az értékek létezését is tagadják, és azt vallják, hogy egyedül a hatalom akarása lehet a politika valódi célja.

Úgy gondolom, hogy amennyiben elfogadjuk, hogy a politika az állampolgárok képviseletéről kell, hogy szóljon, akkor a hatalomtechnika mindig csak másodlagos lehet, eszköz az értékek közvetítéséhez és a célok eléréséhez.

Amikor ideológiailag jelentősen különböző pártok között mozognak politikusok, nehezen látom, hogy erről lenne szó. A neoliberális Demokratikus Koalícióban például legfeljebb nagyon szűk mozgástérrel lehet szocialistáskodni, egy ilyen átigazolás hátterében leginkább a hatalom vonzereje és a pozíciók megszerzésének nagyobb esélye állhat. Haszonlesés, pont mint a forradalomhoz csatlakozó, majd munkásőrré váló köztörvényeseknél.

Vállalják inkább fel, hogy az erősebb kutya baszik!

Ugyan a labdarúgással ellentétben a politikában nincs hivatalos átigazolási időszak, de természetesen mindig úgy alakul, hogy egy adott választási szezon után van jelentősebb mozgás a pártok között, a mozgás irányát pedig szinte kivétel nélkül a kialakult új erőviszonyok határozzák meg.

Ennek tudatában nyugodtan fel is készülhetünk arra, hogy a 2022-es országgyűlési választások után megint rengetegen mozognak majd a DK, az MSZP, a Momentum és az LMP között (utóbbiból valószínűleg csak elfele, ha már ténylegesen megszűnnek). A pártok közötti mozgást az azok között húzódó törésvonalak sajátos helyzete is ösztönzi.

Jelenleg a pártoknak ugyan van még valamiféle ideológiájuk, vallott értékeik és még akár identitásuk is, de a fő törésvonalat köztük és a Fidesz-KDNP között nem ezek jelentik, pláne nem a közvélemény szemében, hanem az, hogy hogyan viszonyulnak Orbán Viktorhoz és rendszeréhez. Egy ilyen helyzetben sokkal könnyebb a pártok közötti átjárás és a köz szemében is sokkal elfogadhatóbb.

Ezért is lenne óriási szükség az ügyek mentén politizálásra, hogy ne Orbán legyen az origó, mert ez hosszú távon szükségszerűen a pártok közti valódi értékkülönbségek elmosódásához, a pártok egyetlen színtelen, szagtalan masszába gyúródásához vezet.

Felvállalni, hogy nem értékek mentén igazolok át a másik pártba szerencsére még mindig ciki kicsit a közvélemény számára, ezért a mezcserélők nem is szokták felvállalni, hanem inkább mellébeszélnek, mint most Szaniszló és Kiss, akik szerint a DK európai politikája közelebb áll hozzájuk, mint a szocialistáké – mintha annyira számítana egy kerületi polgármesternek a pártja európai politikája…

Sokkal őszintébb lenne, ha a Szaniszlók és Kissek kerek-perec megmondanák, hogy abban hisznek, hogy az erősebb kutya baszik, a Magyar Szocialista Párt pedig már egy félimpotens kutya, szóval ők köszönik szépen, inkább erőből basznának Gyurcsányékkal.

Olvasnál még Varsányi Bencétől az Azonnalin? Ide kattints!

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek