+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. február 21. péntek, 19:27
Keményen beszólt Tóth Bertalan a DK-ba átigazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a lábtörlőjének!

Úgy tűnik, nagyon megviselte az MSZP-t az, hogy csütörtökön a Budapest III. kerületét vezető Kiss László és a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándor kiléptek a pártból, és a Demokratikus Koalíció tagjaiként folytatják pályafutásukat.

 

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke pénteki sajtótájékoztatójában nem is kímélte a két érintettet. Kiss Lászlóra és Szaniszló Sándorra célozva kijelentette:

 

„A politikában ők senkik nem lennének a Magyar Szocialista Párt nélkül, és nem is nyertek volna október 13-án választást, hogyha ez a közösség nem dolgozik értük, és nem áll ki értük. A két polgármester hátba szúrta ezt a közösséget!”

 

Tóth Bertalan kitért arra is, hogy szerinte hamis a két polgármester azon érvelése, hogy azért léptek át a DK-ba, mert annak Európa-politikája közelebb áll hozzájuk. Ezt azzal indokolta a párt elnöke, hogy a DK Európa-politikája már október 13-án is tudható volt.

 

A legerősebb odamondás azért mégiscsak akkor hangzott el, amikor Tóth azzal vádolta a két átigazoló polgármestert, hogy azok az MSZP március 14-i kongresszusának közeledtével akarnak zavart kelteni. De, ahogy az MSZP elnöke mondta:

 

„Néhány ember örömlányos mentalitása nem zavar bennünket!”

 

Ezzel párhuzamosan Tóth Bertalan – bár szó szerint nem nevezte meg Gyurcsányékat – azzal vádolta meg a DK-t, hogy az az MSZP kifosztását célozta meg. Ahogy mondta: „Politikai hibát követ el, aki kifejezetten az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját, és konfliktust generál az ellenzéki oldalon!”

 

Veszélyben a fővárosi együttműködés?

 

Ezek után Tóth kitért arra, hogy mi várható a jövőben: mindenekelőtt kijelentette, az MSZP szombati választmányán beterjeszti a javaslatot, hogy

 

aki kilép az MSZP-ből, és más párt színeiben folytatja, „az nem fogja bírni az MSZP támogatását”.

 

Hogy ez konkrétan mit jelent (nem támogatják mondjuk egy ex-MSZP-s képviselő politikai kezdeményezéseit, vagy nem fogják támogatni 2022-ben mint közös ellenzéki jelöltet), arra nem tért ki a pártelnök.

 

Továbbá Tóth Bertalan kezdeményezni kívánja, hogy az ellenzék a fővárosban vizsgálja felül az együttműködési kereteket. Ennek szükségességét a pártelnök azzal indokolta, hogy Kiss László és Szaniszló Sándor szerint problémássá vált a kerületi érdekérvényesítés is. „Nem engedünk meg olyan problémát, ami érdekellentétet okoz az ellenzéki érdekérvényesítésben!” – jelentette ki Tóth, aki hozzáfűzte, hogy

 

az ellenzéki együttműködési keretek újratárgyalása érdekében felkérte az MSZP budapesti elnökét, Molnár Zsoltot, hogy „azonnal keresse meg” az ügyben Karácsony Gergely főpolgármestert.

 

Az együttműködési keretek újratárgyalást Tóth Bertalan kifejezetten a III. és a XVIII. kerületben is szeretné lefolytatni, tekintve, hogy az ottani polgármesterek immár nem MSZP-sek. A MSZP elnöke külön hangsúlyozta, hogy ezeken a tárgyalásokon maga is részt kíván venni.

 

A sajtótájékoztatón amúgy Tóth – annak ellenére, hogy mind a két kilépőt, mind a DK-t élesen kritizálta – végig az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, és azért kiemelte, hogy pártja rengeteg áldozatot hozott az ellenzéki együttműködés érdekében: föladtak például képviselői, polgármesteri helyeket, illetven a 2018-as választáson is egyéni jelölteket. Majd így zárta:

 

„De ennek most vége van! Senki ne tekintse a Magyar Szocialista Pártot lábtörlőjének!”

 

A teljes sajtótájékoztatót alább lehet megtekinteni:

 

 

A DK továbbra sem gondolja, hogy gond lenne

 

Az ügyben megkerestük Barkóczi Balázst, a DK szóvivőjét, aki tegnap az ATV-ben még azt nyilatkozta, hogy a két hozzájuk igazoló polgármester ügye nem fogja befolyásolni a DK és az MSZP közti viszonyt. Az Azonnali felvetésére, hogy most már másképp gondolja-e a dolgot, a szóvivő leszögezte:

 

Tóth sajtótájékoztatója után is úgy látja, hogy az ügy nem fog gondot okozni az együttműködésben.

 

Ezt azzal indokolta, hogy Tóth Bertalan maga is hitet tett az összefogás mellett.

 

Arra a kérdésre pedig, hogy visszautasíthatnak-e egy esetlegesen később a DK-ba átlépni akaró MSZP-s politikust annak érdekében, hogy ne élezzék tovább az MSZP és a DK közötti konfliktust, a szóvivő úgy felelt: „A DK az ellenzék legnagyobb pártja, nyilvánvaló, hogy mindenkit sok szeretettel hívunk és várunk. Nem csak az MSZP-ből, ez a demokraták széleskörű közössége.”

 

NYITÓKÉP: Tóth Bertalan / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás