+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. február 21. péntek, 19:27
Keményen beszólt Tóth Bertalan a DK-ba átigazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a lábtörlőjének!

Úgy tűnik, nagyon megviselte az MSZP-t az, hogy csütörtökön a Budapest III. kerületét vezető Kiss László és a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándor kiléptek a pártból, és a Demokratikus Koalíció tagjaiként folytatják pályafutásukat.

 

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke pénteki sajtótájékoztatójában nem is kímélte a két érintettet. Kiss Lászlóra és Szaniszló Sándorra célozva kijelentette:

 

„A politikában ők senkik nem lennének a Magyar Szocialista Párt nélkül, és nem is nyertek volna október 13-án választást, hogyha ez a közösség nem dolgozik értük, és nem áll ki értük. A két polgármester hátba szúrta ezt a közösséget!”

 

Tóth Bertalan kitért arra is, hogy szerinte hamis a két polgármester azon érvelése, hogy azért léptek át a DK-ba, mert annak Európa-politikája közelebb áll hozzájuk. Ezt azzal indokolta a párt elnöke, hogy a DK Európa-politikája már október 13-án is tudható volt.

 

A legerősebb odamondás azért mégiscsak akkor hangzott el, amikor Tóth azzal vádolta a két átigazoló polgármestert, hogy azok az MSZP március 14-i kongresszusának közeledtével akarnak zavart kelteni. De, ahogy az MSZP elnöke mondta:

 

„Néhány ember örömlányos mentalitása nem zavar bennünket!”

 

Ezzel párhuzamosan Tóth Bertalan – bár szó szerint nem nevezte meg Gyurcsányékat – azzal vádolta meg a DK-t, hogy az az MSZP kifosztását célozta meg. Ahogy mondta: „Politikai hibát követ el, aki kifejezetten az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját, és konfliktust generál az ellenzéki oldalon!”

 

Veszélyben a fővárosi együttműködés?

 

Ezek után Tóth kitért arra, hogy mi várható a jövőben: mindenekelőtt kijelentette, az MSZP szombati választmányán beterjeszti a javaslatot, hogy

 

aki kilép az MSZP-ből, és más párt színeiben folytatja, „az nem fogja bírni az MSZP támogatását”.

 

Hogy ez konkrétan mit jelent (nem támogatják mondjuk egy ex-MSZP-s képviselő politikai kezdeményezéseit, vagy nem fogják támogatni 2022-ben mint közös ellenzéki jelöltet), arra nem tért ki a pártelnök.

 

Továbbá Tóth Bertalan kezdeményezni kívánja, hogy az ellenzék a fővárosban vizsgálja felül az együttműködési kereteket. Ennek szükségességét a pártelnök azzal indokolta, hogy Kiss László és Szaniszló Sándor szerint problémássá vált a kerületi érdekérvényesítés is. „Nem engedünk meg olyan problémát, ami érdekellentétet okoz az ellenzéki érdekérvényesítésben!” – jelentette ki Tóth, aki hozzáfűzte, hogy

 

az ellenzéki együttműködési keretek újratárgyalása érdekében felkérte az MSZP budapesti elnökét, Molnár Zsoltot, hogy „azonnal keresse meg” az ügyben Karácsony Gergely főpolgármestert.

 

Az együttműködési keretek újratárgyalást Tóth Bertalan kifejezetten a III. és a XVIII. kerületben is szeretné lefolytatni, tekintve, hogy az ottani polgármesterek immár nem MSZP-sek. A MSZP elnöke külön hangsúlyozta, hogy ezeken a tárgyalásokon maga is részt kíván venni.

 

A sajtótájékoztatón amúgy Tóth – annak ellenére, hogy mind a két kilépőt, mind a DK-t élesen kritizálta – végig az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, és azért kiemelte, hogy pártja rengeteg áldozatot hozott az ellenzéki együttműködés érdekében: föladtak például képviselői, polgármesteri helyeket, illetven a 2018-as választáson is egyéni jelölteket. Majd így zárta:

 

„De ennek most vége van! Senki ne tekintse a Magyar Szocialista Pártot lábtörlőjének!”

 

A teljes sajtótájékoztatót alább lehet megtekinteni:

 

 

A DK továbbra sem gondolja, hogy gond lenne

 

Az ügyben megkerestük Barkóczi Balázst, a DK szóvivőjét, aki tegnap az ATV-ben még azt nyilatkozta, hogy a két hozzájuk igazoló polgármester ügye nem fogja befolyásolni a DK és az MSZP közti viszonyt. Az Azonnali felvetésére, hogy most már másképp gondolja-e a dolgot, a szóvivő leszögezte:

 

Tóth sajtótájékoztatója után is úgy látja, hogy az ügy nem fog gondot okozni az együttműködésben.

 

Ezt azzal indokolta, hogy Tóth Bertalan maga is hitet tett az összefogás mellett.

 

Arra a kérdésre pedig, hogy visszautasíthatnak-e egy esetlegesen később a DK-ba átlépni akaró MSZP-s politikust annak érdekében, hogy ne élezzék tovább az MSZP és a DK közötti konfliktust, a szóvivő úgy felelt: „A DK az ellenzék legnagyobb pártja, nyilvánvaló, hogy mindenkit sok szeretettel hívunk és várunk. Nem csak az MSZP-ből, ez a demokraták széleskörű közössége.”

 

NYITÓKÉP: Tóth Bertalan / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A halottakból hárman voltak 70 év alatt, egyikük egy 49 éves férfi. Ma döntenek a kijárási korlátozásokról is.

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás