Kitüntetik Donald Tuskot azzal a román érdemrenddel, amit Tőkés Lászlótól elvettek

Szerző: Bukovics Martin
2020.02.21. 12:40

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Kitüntetik Donald Tuskot azzal a román érdemrenddel, amit Tőkés Lászlótól elvettek

Aláírta csütörtökön Klaus Johannis román jobboldali államfő azt az elnöki rendeletet, amelynek révén a Románia Csillaga érdemrend Nagykeresztjével tünteti ki az Európai Tanács volt, az Európai Néppárt jelenlegi elnökét, Donald Tuskot. Jeppe Tranholm Mikkelsent, az Európai Unió Tanácsa főtitkárát a Románia Csillaga érdemrend főtisztviselői fokozatával, Klaus Welle-t, az Európai Parlament főtitkárát pedig a Románia Csillaga érdemrend parancsnoki fokozatával tüntette ki a román államfő, tudósít az Agerpres.

A Románia Csillaga a legmagasabb szintű román állami kitüntetés, amelynek legmagasabb fokozata a Donald Tusknak adandó nagykereszt.

A kitüntetéseket az államfő nagyrabecsülése jeléül osztotta ki azért a rendkívüli hozzájárulásért, amelyet a kitüntetettek nyújtottak annak érdekében, hogy sikeres legyen Románia 2019 első félévében betöltött soros elnöksége az Európai Unió Tanácsának élén. Itt egyébként Románia inkább a megúszásra játszott, az egész félév legfontosabb történése az Azonnali által a helyszínről közvetített nagyszebeni EU-csúcs volt, amit Johannis arra használt, hogy szülővárosába hívta az uniós vezetőket, hogy megmutassa pár hónappal az elnökválasztás előtt, ki is a valóban nemzetközileg beágyazott elnökjelölt az országban.

Tusknak a román néplélekre legnagyobb hatással bíró tette ezidő alatt valószínűleg a soros elnökség kezdetét ünneplő rendezvényen tartott nyitóbeszéde volt. Ezen románul olvasta fel beszédét, kitérve arra, hogy az első családi kocsijuk egy 1300-as Dacia volt, apósának fia pedig ma is Dacia Dustert vezet. Majd beszélt arról is, hogy nagy csodálója Romániának, a román kultúrának, végül azt kérte, hogy elszántsággal védjék a szabadságot, a feddhetetlenséget, az igazság tiszteletét, a jogállamiságot és az alkotmányt, mint ahogy Helmuth Duckadam védte a Bukaresti Steaua labdarúgócsapatának kapuját a Bajnokcsapatok Európa-kupájának 1986-os döntőjében, amikor a Barcelona négy büntetőrúgását hárította.

Tusk kitüntetését külön érdekessé teszi, hogy Tőkés Lászlótól pár éve elvették a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát, amit 2009-ben a rendszerváltás temesvári forradalommal való elindításában játszott történelmi szerepéért kapott.

A Tőkés által kapott lovagi fokozat eleve a legalacsonyabb szintet jelenti a Románia Csillaga érdemrenden belül, ami azt a látszatot keltheti, hogy a román EU-elnökség sikere a román elit szemében többet ér a rendszerváltásnál.

Tőkés kitüntetésének visszavonását 2013-ban az akkori román kormányfő, Victor Ponta azt követően kezdezményezte, hogy Tőkés Tusványoson arról beszélt, hogy Magyarországnak védhatalmi szerepet kellene vállalnia Erdély felett, ugyanúgy, ahogyan Ausztria teszi Dél-Tirollal. Ponta kezdeményezése akkor nyitott fülekre talált, a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága az akkori román államfőnek, Traian Băsescunak javasolta is a kitüntetés visszavonását.

Tőkés ezt követően panaszt tett, mondván a hatályos törvény szerint a Románia Csillaga érdemrendet akkor kell visszavonni, ha a kitüntetettet jogerősen szabadságvesztésre ítélik, vagy ha olyan tetteket követ el, amelyek méltatlanná teszik az elismerésre, ő azonban véleményt mondott csak. Az érdemrend Tőkésnek adományozott lovagi fokozatát végül több környi bírósági tárgyalást és ítéletet követően Klaus Johannis vonta vissza 2016-ban.

2019-ben, a temesvári forradalom 30. évfordulóján voltak ugyan hangok, hogy Johannis adja vissza Tőkésnek a református lelkészként a forradalom játszott szerepe elismeréseként a tőle elvett kitüntetést, ám ez nem történt meg. A román államfő inkább még több embertől elvette a kitüntetést, mégpedig mindenkitől, akitől a Tőkésék által a bíróságon hivatkozott törvény értelmében el kellene: így például a korrupcióért kétszer is elítélt Adrian Năstase volt szociáldemokrata miniszterelnöktől is.

FOTÓ: Bukovics Martin, Zágráb / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek