+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. február 21. péntek, 12:40
A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Aláírta csütörtökön Klaus Johannis román jobboldali államfő azt az elnöki rendeletet, amelynek révén a Románia Csillaga érdemrend Nagykeresztjével tünteti ki az Európai Tanács volt, az Európai Néppárt jelenlegi elnökét, Donald Tuskot. Jeppe Tranholm Mikkelsent, az Európai Unió Tanácsa főtitkárát a Románia Csillaga érdemrend főtisztviselői fokozatával, Klaus Welle-t, az Európai Parlament főtitkárát pedig a Románia Csillaga érdemrend parancsnoki fokozatával tüntette ki a román államfő, tudósít az Agerpres.

 

A Románia Csillaga a legmagasabb szintű román állami kitüntetés, amelynek legmagasabb fokozata a Donald Tusknak adandó nagykereszt.

 

A kitüntetéseket az államfő nagyrabecsülése jeléül osztotta ki azért a rendkívüli hozzájárulásért, amelyet a kitüntetettek nyújtottak annak érdekében, hogy sikeres legyen Románia 2019 első félévében betöltött soros elnöksége az Európai Unió Tanácsának élén. Itt egyébként Románia inkább a megúszásra játszott, az egész félév legfontosabb történése az Azonnali által a helyszínről közvetített nagyszebeni EU-csúcs volt, amit Johannis arra használt, hogy szülővárosába hívta az uniós vezetőket, hogy megmutassa pár hónappal az elnökválasztás előtt, ki is a valóban nemzetközileg beágyazott elnökjelölt az országban.

 

Tusknak a román néplélekre legnagyobb hatással bíró tette ezidő alatt valószínűleg a soros elnökség kezdetét ünneplő rendezvényen tartott nyitóbeszéde volt. Ezen románul olvasta fel beszédét, kitérve arra, hogy az első családi kocsijuk egy 1300-as Dacia volt, apósának fia pedig ma is Dacia Dustert vezet. Majd beszélt arról is, hogy nagy csodálója Romániának, a román kultúrának, végül azt kérte, hogy elszántsággal védjék a szabadságot, a feddhetetlenséget, az igazság tiszteletét, a jogállamiságot és az alkotmányt, mint ahogy Helmuth Duckadam védte a Bukaresti Steaua labdarúgócsapatának kapuját a Bajnokcsapatok Európa-kupájának 1986-os döntőjében, amikor a Barcelona négy büntetőrúgását hárította.

 

 

Tusk kitüntetését külön érdekessé teszi, hogy Tőkés Lászlótól pár éve elvették a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát, amit 2009-ben a rendszerváltás temesvári forradalommal való elindításában játszott történelmi szerepéért kapott.

 

A Tőkés által kapott lovagi fokozat eleve a legalacsonyabb szintet jelenti a Románia Csillaga érdemrenden belül, ami azt a látszatot keltheti, hogy a román EU-elnökség sikere a román elit szemében többet ér a rendszerváltásnál.

 

Tőkés kitüntetésének visszavonását 2013-ban az akkori román kormányfő, Victor Ponta azt követően kezdezményezte, hogy Tőkés Tusványoson arról beszélt, hogy Magyarországnak védhatalmi szerepet kellene vállalnia Erdély felett, ugyanúgy, ahogyan Ausztria teszi Dél-Tirollal. Ponta kezdeményezése akkor nyitott fülekre talált, a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága az akkori román államfőnek, Traian Băsescunak javasolta is a kitüntetés visszavonását.

 

Tőkés ezt követően panaszt tett, mondván a hatályos törvény szerint a Románia Csillaga érdemrendet akkor kell visszavonni, ha a kitüntetettet jogerősen szabadságvesztésre ítélik, vagy ha olyan tetteket követ el, amelyek méltatlanná teszik az elismerésre, ő azonban véleményt mondott csak. Az érdemrend Tőkésnek adományozott lovagi fokozatát végül több környi bírósági tárgyalást és ítéletet követően Klaus Johannis vonta vissza 2016-ban.

 

2019-ben, a temesvári forradalom 30. évfordulóján voltak ugyan hangok, hogy Johannis adja vissza Tőkésnek a református lelkészként a forradalom játszott szerepe elismeréseként a tőle elvett kitüntetést, ám ez nem történt meg. A román államfő inkább még több embertől elvette a kitüntetést, mégpedig mindenkitől, akitől a Tőkésék által a bíróságon hivatkozott törvény értelmében el kellene: így például a korrupcióért kétszer is elítélt Adrian Năstase volt szociáldemokrata miniszterelnöktől is.

 

FOTÓ: Bukovics Martin, Zágráb / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szállítmányért éjjel titokban ment a szlovák légierő gépe. Igor Matovič szlovák kormányfő egy hónapja még nagyobb EU-s tagállami fegyelmet sürgetett a keleti vakcinákkal szemben.

Ez egyelőre azt jelenti, pár régióban bezárnak az éttermek három hétre, miután megnőtt a fertőzések száma. A finneknél sokkal jobb az általános járványhelyzet, mint nálunk.

Március 1-jétől a hónap végéig kell hordani a márciuskát: a szokást Erdély egyes részein magyarok is átvették. Mi ez?

Az ellenzék az előválasztási bejelentésében csak a leendő parlamenti frakcióikba beülő civilekről beszél, más pártokról nem. Pálinkásnak van sejtése, hogy ez mennyire szándékos.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás