+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. február 21. péntek, 12:40
A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Aláírta csütörtökön Klaus Johannis román jobboldali államfő azt az elnöki rendeletet, amelynek révén a Románia Csillaga érdemrend Nagykeresztjével tünteti ki az Európai Tanács volt, az Európai Néppárt jelenlegi elnökét, Donald Tuskot. Jeppe Tranholm Mikkelsent, az Európai Unió Tanácsa főtitkárát a Románia Csillaga érdemrend főtisztviselői fokozatával, Klaus Welle-t, az Európai Parlament főtitkárát pedig a Románia Csillaga érdemrend parancsnoki fokozatával tüntette ki a román államfő, tudósít az Agerpres.

 

A Románia Csillaga a legmagasabb szintű román állami kitüntetés, amelynek legmagasabb fokozata a Donald Tusknak adandó nagykereszt.

 

A kitüntetéseket az államfő nagyrabecsülése jeléül osztotta ki azért a rendkívüli hozzájárulásért, amelyet a kitüntetettek nyújtottak annak érdekében, hogy sikeres legyen Románia 2019 első félévében betöltött soros elnöksége az Európai Unió Tanácsának élén. Itt egyébként Románia inkább a megúszásra játszott, az egész félév legfontosabb történése az Azonnali által a helyszínről közvetített nagyszebeni EU-csúcs volt, amit Johannis arra használt, hogy szülővárosába hívta az uniós vezetőket, hogy megmutassa pár hónappal az elnökválasztás előtt, ki is a valóban nemzetközileg beágyazott elnökjelölt az országban.

 

Tusknak a román néplélekre legnagyobb hatással bíró tette ezidő alatt valószínűleg a soros elnökség kezdetét ünneplő rendezvényen tartott nyitóbeszéde volt. Ezen románul olvasta fel beszédét, kitérve arra, hogy az első családi kocsijuk egy 1300-as Dacia volt, apósának fia pedig ma is Dacia Dustert vezet. Majd beszélt arról is, hogy nagy csodálója Romániának, a román kultúrának, végül azt kérte, hogy elszántsággal védjék a szabadságot, a feddhetetlenséget, az igazság tiszteletét, a jogállamiságot és az alkotmányt, mint ahogy Helmuth Duckadam védte a Bukaresti Steaua labdarúgócsapatának kapuját a Bajnokcsapatok Európa-kupájának 1986-os döntőjében, amikor a Barcelona négy büntetőrúgását hárította.

 

 

Tusk kitüntetését külön érdekessé teszi, hogy Tőkés Lászlótól pár éve elvették a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát, amit 2009-ben a rendszerváltás temesvári forradalommal való elindításában játszott történelmi szerepéért kapott.

 

A Tőkés által kapott lovagi fokozat eleve a legalacsonyabb szintet jelenti a Románia Csillaga érdemrenden belül, ami azt a látszatot keltheti, hogy a román EU-elnökség sikere a román elit szemében többet ér a rendszerváltásnál.

 

Tőkés kitüntetésének visszavonását 2013-ban az akkori román kormányfő, Victor Ponta azt követően kezdezményezte, hogy Tőkés Tusványoson arról beszélt, hogy Magyarországnak védhatalmi szerepet kellene vállalnia Erdély felett, ugyanúgy, ahogyan Ausztria teszi Dél-Tirollal. Ponta kezdeményezése akkor nyitott fülekre talált, a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága az akkori román államfőnek, Traian Băsescunak javasolta is a kitüntetés visszavonását.

 

Tőkés ezt követően panaszt tett, mondván a hatályos törvény szerint a Románia Csillaga érdemrendet akkor kell visszavonni, ha a kitüntetettet jogerősen szabadságvesztésre ítélik, vagy ha olyan tetteket követ el, amelyek méltatlanná teszik az elismerésre, ő azonban véleményt mondott csak. Az érdemrend Tőkésnek adományozott lovagi fokozatát végül több környi bírósági tárgyalást és ítéletet követően Klaus Johannis vonta vissza 2016-ban.

 

2019-ben, a temesvári forradalom 30. évfordulóján voltak ugyan hangok, hogy Johannis adja vissza Tőkésnek a református lelkészként a forradalom játszott szerepe elismeréseként a tőle elvett kitüntetést, ám ez nem történt meg. A román államfő inkább még több embertől elvette a kitüntetést, mégpedig mindenkitől, akitől a Tőkésék által a bíróságon hivatkozott törvény értelmében el kellene: így például a korrupcióért kétszer is elítélt Adrian Năstase volt szociáldemokrata miniszterelnöktől is.

 

FOTÓ: Bukovics Martin, Zágráb / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás