A 2020-as években már csak azt döntheted el, ki fog elnyomni

2020.02.20. 07:08

Az egyik rémisztő forgatókönyv a 2020-as évekre nézve az egységes internet megszűnése. Ez azért is veszélyes, mert a globális internetes közvélemény az egyik legfőbb gátja egy világháborúnak.

Új sorozat indul az Azonnalin: a 2020-as éveket alakító emberek mondják el, merre megyünk ebben az évtizedben.​ Elsőként Kádár Barnabás cikkét közöljük.

+ + +

Sok fizikus gondolja úgy, hogy ha pontosan meg tudnánk határozni minden egyes részecske helyzetét és mozgását az univerzumban, akkor tökéletesen meg tudnánk jósolni a jövőt. Egy ilyen determinisztikus világban egy kellően okos entitás csak ránézne az ősrobbanásra, és meg tudná mondani, hogy mi várható a 2020-as években.

A homo sapiens viszont nem elég okos ehhez, és persze az is lehet, hogy a fizikusok is tévednek.

Éppen ezért bármely elmélkedés a jövőről legfeljebb csak egy körültekintő becslés lehet (ahogy az angol mondja: educated guess). Mivel azonban senki sem szeret hosszú és óvatos „egyrészt-másrészt” cikkeket olvasni, ezért én most csak egy olyan tendenciára szeretném felhívni a figyelmet, amely alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedeket. (A jövő valószínű irányairól szóló tudományos igényességű véleménycikkek közül kifejezetten egyetértek Horváth Csaba Barnabásnak az Azonnalin és a Mandineren megjelent cikkeivel, amelyeket mindazoknak ajánlom, akik átfogó elemzésre kiváncsiak a világpolitika jövőjével kapcsolatban.)

Megatrendek

Ahhoz, hogy megértsük, mi folyik a világban, nem árt azonosítani néhány megatrendet. Ezek mind olyan folyamatok, amelyek évtizedek óta zajlanak, és a 2020-as években is döntően meg fogják határozni a világunkat. Ilyen a globalizáció, az exponenciálisan gyorsuló technológiai fejlődés, a nyugati kultúrkör által uralt egypólusú világrend többpólusúvá válása, és az emberek mindezen változások miatti kontrollvesztés-érzése. Ezen globális trendek egyik kevésbé tárgyalt – a mindennapi életünket azonban szervesen befolyásoló – következménye

az állam és állampolgárai közti társadalmi szerződés újradefiniálása, ami a 2020-as évek kulcskérdése lesz.

Ahogy a világ változik, úgy változik majd az is, hogy mi tekinthető a leghatékonyabb államszervezési módszernek. A 20. században összemérte az erejét a piaci és demokratikus döntésekre épülő liberális demokrácia, illetve a tervutasításos, a pártelit döntéseire hagyatkozó szocialista berendezkedés. E két versengő ideológia közül a ‘90-es évekre csak a liberális demokrácia maradt talpon, amely az erőforrások elosztását és az egyén ösztönzését sokkal hatékonyabban tudta megvalósítani.

Akkoriban úgy tűnt, hogy a rendszerváltást követően véget ért a történelem. Ehhez képest azonban az elmúlt 30 év különösen két, korábban elképzelhetetlen változást eredményezett. Egyrészt olyan óriáscégek jöttek létre, amelyek több hatalommal rendelkeznek, mint egy-egy ország, másrészt pedig olyan mennyiségű adat áll rendelkezésre – például az internet révén –, amely sokkal részletesebb tervezést tesz lehetővé. Mindez alapján úgy látom, hogy a 2020-as évek során két kormányzási rendszer fog hatékonyságában különösen kiemelkedni.

A két tömb

Az egyik a nyugati demokrácia leszármazottja, amely a döntések meghozatala és a gazdaság működtetése során a demokratikus intézmények mellett kiemelten támaszkodik a legnagyobb cégekre, különösen az olyan techmonstrumokra, mint a Google, a Microsoft, az Amazon és az Apple. Ezt a rendszert hiperkapitalista demokráciának, röviden „kapdem” rendszernek hívom. Mivel most is óriási a techcégek világra gyakorolt befolyása, nehezen jósolható meg, hogy mikorra válik az általam ideáltipikusként leírt kapdem-rendszer uralkodóvá a fejlett nyugati világban.

A 2020-as években eljöhet az olyan pillanat, amikor a Facebook úgy határoz, hogy csak a Demokrata Párt hirdetéseit engedi terjeszteni a platformján, ezzel pedig eldönti az amerikai elnökválasztást.

Mindez azt jelentené, hogy a döntéseket egy kevésbé demokratikus módon megválasztott politikai elit és a techcégek vezetői e cégek algoritmusaira támaszkodva hozzák meg. Az Egyesült Államok és az Európai Unió ebbe az irányba tart.

A másik kormányzási rendszer az algoritmusok és adatok által felturbózott olyan autoriter vezetést valósít meg, amelyről Sztálin (szerencsére) még csak nem is álmodhatott. Erről a rendszerről John Danaher brit filozófus „algocracy” néven értekezik, amit én „algoriterként” fordítottam. Az algoriter rendszer lényege, hogy a lehető legtöbb adatot gyűjti be az állampolgárokról és cégekről, majd komplex algoritmusok segítségével optimalizálja a gazdaságot és konzerválja saját hatalmának fenntartását.

A 2020-as években eljöhet az az idő, amikor egy így irányított állam és gazdaság hatékonyabban tud növekedni, mint a sok egyén együttes autonóm döntésén alapuló kapitalizmus és demokrácia. Természetesen ebben a rendszerben is kiemelt szerepet játszanak a techcégek, azonban ezek itt az államot uraló politikai elitnek alávetetten működnek.

A leghíresebb algoriter ország Kína, ahol a társadalmi kreditrendszer szinte teljesen kiépült, és ahol az állam már ott ül a gigacégek igazgatósági ülésein.

A világ autoriter vezetői mind szeretnének Kína útjára lépni, amely maga is exportálja a világban a saját algoriter megoldásait. Ezért is kiemelten fontos a Huawei ügye, az ehhez hasonló cégek ugyanis az algoriter rendszer előretolt hadegységei.

Következtetések

Az egyik kifejezetten rémisztő forgatókönyv a 2020-as évekre nézve az egységes internet megszűnése. Az olyan autoriter vezetésű országoknak ugyanis, mint Kína, Törökország, Oroszország és Irán elemi érdekük fűződik ahhoz, hogy cenzúrázzák a globális internetet, vagy – szélsőséges esetben – attól el is vágják az állampolgáraikat. Tavaly decemberben Oroszország sikeresen tesztelte az orosz internet lecsatlakozását, és Kína is hasonlóval kísérletezik.

Ez azért is hihetetlenül veszélyes, mert a Kant örök békéjét elhozó globális gazdaságon kívül a globális internetes közvélemény az egyik legfőbb gátja egy világháborúnak.

Sokkal nehezebben lehet gyűlöletre uszítani az embereket, ha az Instagramon látott ellenségben saját magukat látják viszont, márpedig a közösségi média pontosan ezeket az érzéseket erősíti fel. Az egységes internet eltűnésével nagyot lépnénk egy világháború felé, és csak az maradna a kérdés, hogy melyik oldal tudja magának megnyerni Indiát, Brazíliát és a többi, nem egyértelműen az egyik oldalra húzó országot. A nyugati kultúrkörnek elemi érdeke, hogy ezeket a bizonytalan országokat magának nyerje meg a dominanciaharcban.

A globális tendenciák mellett szeretnék röviden kitérni arra az érdekes helyzetre, amelyet Magyarország foglalhat el a 2020-as évek világpolitikai térképén. Noha ugyanis hagyományosan intézményeinken keresztül a nyugati érdekszférához tartozunk, észlelhető egy elmozdulás az algoriter hatalmak irányába is. Épp tavaly vettünk Kínától megfigyelő eszközöket a szitakötőprogram keretében, és láthatóan a Huaweitől sem retteg túlságosan a jelenlegi magyar kormány. Nem kizárt, hogy Magyarország – amely mindig is Európa két történeti régiójának határán küzdött saját identitásáért – egyik fő kísérleti alanya lesz annak, hogy melyik rendszer és miként nyeri meg a globális dominanciáért folytatott harcot.

Végül felmerül a kérdés, hogy mit tehet az egyszerű állampolgár, aki szeretné megőrizni egyéni szabadságát, és nem akar egy adathalmazként kezelt láncszem lenni egy algoritmusvezérelt gépezetben. Nekem személyesen egyik rendszer sem tetszik, azonban a világtörténelem soha nem az egyén boldogságát vette figyelembe. Az egyetlen lehetséges harmadik út a demokrácia és a kapitalizmus teljes megújítása azáltal, hogy annak belső dinamikái algoritmikus és népképviseleti alapokra helyeződnek át. Jelenleg is sokan gondolkodnak azon, hogy az emberiség miként tudná megugrani ezt a lehetetlennek tűnő feladatot olyan technológiák segítségével, mint a blokklánc és a mesterséges intelligencia.

Nekem a „folyékony demokrácia” koncepciója tűnik a legideálisabbnak, amelynek lényege az egyén legteljesebb szabadsága a technológiában: mindenki eldöntheti, hogy különböző kérdésekről saját maga szavaz, vagy ezzel másokat bíz meg.

Ahhoz viszont még nagyon sok tervezés és gondolkodás szükséges, hogy a két fent vázolt rendszerrel szemben tényleges alternatíva álljon rendelkezésünkre, amiben – reményeim szerint – a kedves olvasó is részt fog venni.

Kádár Barnabás nemzetközikapcsolatok-szakértő, jelenleg adatelemzőként dolgozik egy nemzetközi vállalatnál. Nemzetközi és EU-s tanulmányokat végzett az ELTE-n, a CEU-n és Leidenben. A Momentum Mozgalom alapító tagja és technológiai témákért felelős szakpolitikusa. Szabadidejében sokat foglalkozik az emberiség olyan hosszú távú kihívásaival, mint a mesterséges intelligencia, a klímaváltozás, a génmódosítás és az űrkutatás. 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek