Vajon bajtársias lesz a DK a Google ellen tüntető Pesti Srácokkal?

Szerző: Fekő Ádám
2020.02.19. 16:13

Elvileg Gyurcsány, majd a Pesti Srácok Youtube-csatornája letiltása miatt akár egy platformra is kerülhetnének, de a DK szóvivője eloszlatta a nagykoalíció reményét, és a híveiknek sem javasolja a részvételt.

Vajon bajtársias lesz a DK a Google ellen tüntető Pesti Srácokkal?

Csütörtök estére újabb kormányközeli tüntetés formálódik: a Pesti Srácok YouTube-csatornáját kétszer is törölte a Google, mivel egy videójukhoz pedofilpornó-részletet akartak felhasználni, és ebből töltöttek fel még egy nem publikált videóban egy részletet. A csatornát azonnal törölték, utána azt is, amit később hoztak létre. Az újság főszerkesztője, Huth Gergely a Google budapesti irodája elé viszi támogatóit a szerinte „kibersztálinista” szabályok ellen.

Viszont nemcsak a Pesti Srácoknak volt hasonló gondja mostanában, hanem Gyurcsány Ferencnek is: az egykori miniszterelnök csatornáját szintén törölte korábban a YouTube. Később kiderült, hogy két elég fura bejelentésért kapták Gyurcsányék a tiltást, többek között Sáska Arcú Cigány és Köcsög Patrik felhasználóktól jöttek a szerzői jogi bejelentések. Végül a DK elnökének csatornáját a Youtube visszaállította, de azért megkérdeztük a DK szóvivőjét, Barkóczi Balázst, hogy támogatják-e bármilyen szinten a Pesti Srácok tüntetését, miután ők is szívtak a techóriás döntése miatt.

„Tüntessenek, ha akarnak. Mi velük és az anyapártukkal szemben hiszünk a véleménynyilvánítás szabadságában” – mondta az Azonnalinak Barkóczi, aki ezen az engedékenységen túl semmiféle közösséget nem vállal a Pesti Srácokkal, és a párt híveinek sem javasolja a részvételt. 

„Nem tanácsoljuk senkinek, hogy menjen oda, de 11 ezer tagunk van, senkinek nem határozzuk meg, mit csináljon a szabadidejében.”

Arra a kérdésre, hogy miért nem fogtak össze a kormánymédia egyik leghangosabb képviselőjével ebben az ügyben, azt mondta, nekik egész más vitájuk volt a Google-lel, hiszen két nyakatekert indokkal történt bejelentés miatt törölték Gyurcsány csatornáját, a cég viszont ezt követően partneri módon kezelte velük a kérdést, és azóta újra él is a csatorna:

„Nem vagyok pontosan tisztában a szabályzattal, de az egy magáncég. Ha én igénybe veszem, az ugyanolyan, mint amikor koncerten megmondják, hogy nem vihetek be kívülről italt.”

Hogy erkölcsileg azért támogatná-e a tüntetést, annyit mondott, hogy nem hiszi, a DK valaha is egy platformra fog kerülni Huth Gergellyel vagy a Pesti Srácokkal. „A Pesti Srácok folyamatosan hírt hamisít, fikciókat jelentet meg, politikai szándékkal csavar ki szavakat és mondatokat. De tüntessenek, ez egy szabad ország. Hogy a tiltás okai jogosak voltak vagy nem voltak jogosak, arról nem akarnék állást foglalni, ahogy a DK sem.”

FRISSÍTÉS (február 20.):

A Google Magyarország megkereste az Azonnalit az ügyben, és tudatta, hogy „a Pesti Srácok csatornáját a YouTube azért szüntette meg, mert megsértette a gyermekek biztonságára vonatkozó irányelveinket, amelyek megtiltják a gyermekek ellen irányuló szexuális visszaélés ábrázolását. Amikor egy csatorna megsérti ezeket az irányelveket,  a sértő tartalmat minél gyorsabban eltávolítjuk, valamint jelentjük a hatóságoknak. A kapcsolódó csatornát pedig azonnal töröljük, ugyanígy eljárva, ha a későbbiekben új csatorna kerül létrehozásra. Jelen esetben, a csatornára feltöltő személy a platformon nyilvánosan elérhetővé tett egy, gyermekkel szembeni szexuális visszaélést ábrázoló tartalmat.”

Kitértek arra is, miért törölték másodjára is a Pesti Srácok csatornáját: „Minden felhasználó vállalja az Általános Szerződési Feltételeink és a Közösségi Irányelveink betartását, amikor regisztrál a YouTube-ra. Amikor a felhasználók megsértik ezeket a feltételeket, például a gyermekek biztonságára vonatkozót, vagy az intézkedéseink megkerülését tiltót, akkor a csatornáikat, illetve minden további új csatornájukat megszüntetjük. A Pesti Srácok egy új csatorna létrehozásával megkerülte a csatorna megszüntetésére irányuló intézkedésünket, ezért szüntettük meg a vonatkozó csatornát.”

A cég megírta nekünk azt is, milyen szempontok alapján moderálják a YouTube-ra felkerült kontenteket: „Irányelveink nem egyes nézőpontok szerinti tartalmakra vonatkoznak – azokat egyformán alkalmazzuk. Automatizált rendszereink nem úgy vannak tervezve, hogy  egyénekhez vagy csoportokhoz tartozó tartalmakat politikai szempontok vagy egyéb tulajdonságok, például nemi vagy szexuális irányultság alapján szűrjenek. A tartalmakat felülvizsgáló munkatársainkat pedig úgy készítettük fel, hogy ne vegyék figyelembe a feltöltő személyét, és azt sem, hogy egyetértenek-e vagy sem a videóban szereplő álláspontokkal.”

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek