Nyugati nyitás: momentumosok a német liberálisok bajor listáján

Szerző: Varsányi Bence
2020.02.19. 12:24

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

Nyugati nyitás: momentumosok a német liberálisok bajor listáján

Érdekes és némileg disszonáns politikusi oldal bukkant fel a napokban a Facebookon: Bakai Ádám, a Momentum Mozgalom müncheni alapszervezetének alelnöke frissen létrehozott oldalán a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) színeiben pózol, ugyanis március közepén FDP-s jelöltként indul a helyi önkormányzati választásokon.

Az eredetileg pszichológia szakos Bakai lassan nyolc éve dolgozik Németországban mint IT projektmenedzser, a Momentumhoz pedig két éve csatlakozott. A pártban adatvédelmi tisztviselőként dolgozik, emellett pedig a müncheni magyar közösségi életben is aktívan részt vesz, a helyi Momentum alapszervezet alelnökeként számos közösségépítő programot és tüntetést is szervezett már, egyszer a Lex CEU, kétszer pedig a rabszolgatörvény ellen.

BAKAI ÁDÁM / FACEBOOK

Habár az FDP nyolcvanfős listáján a negyvennyolcadik nem éppen befutó hely, és Bakai sem számol komoly esélyekkel, a választáson lehetőség van szimpátiaszavazásra is, amellyel könnyen jó eredményt érhet el a momentumos politikus. A választópolgárok egy jelöltre akár három szimpátiaszavazatot is leadhatnak, de ha az FDP-re ikszelnek, akkor az is egy-egy szavazatot jelent a listájukon szereplő összes jelöltnek.

Bakai úgy gondolja, hogy

a mintegy nyolcezres müncheni és a százezer fős bajorországi magyar közösségnek több szempontból is fontos lehet indulása.

Rengeteg Németországban élő magyar például nem is tud arról, hogy az Európai Unió külföldön élő polgárai szavazhatnak lakóhelyükön az önkormányzati választásokon, így egy magyar jelölt kampánya tájékoztató értékkel bírhat, ha pedig nem jut be, de relatíve sok szavazatot kap, az jelzésértékű lehet az önkormányzatnak, hogy létezik és politikailag aktív a magyar közösség, úgyhogy érdemes foglalkozni az ügyeikkel.

Bakai indulásának ténye már önmagában is egyfajta jelentőséggel bír: habár Kendernay Jánosnak, az LMP társelnökének két éve majdnem sikerült,

magyarországi párt tagjaként külföldi választáson indulni egy külföldi párt színeiben újdonságnak számít a magyar politikatörténetben,

és kétségtelenül felvet néhány fontos kérdést is: a Momentum alapszabálya ugyan hangsúlyozza, hogy nem lehet párttag, aki más magyarországi párt tagja, viszont külföldi pártról nem esik szó benne.

Kérdésünkre Bakai Ádám elmondta, hogy nem FDP-tag, sőt, ő lesz az egyetlen a párt listáján, aki nem párttag, így tagsági összeférhetetlenség fel sem merül, a képviselőjelöltséget pedig abszolút támogatták a Momentum vezetésében. Az induláshoz hivatalos jóváhagyásra sem volt szükség, a külföldi alapszervezetek elég szabad kezet kapnak a pártközponttól, Fekete-Győrék tájékoztatása után kizárólag bátorítást kapott Budapestről a képviselőjelölt.

Bakaitól azt is megtudtuk, hogy nem ő az egyetlen momentumos, aki megméreti magát a március tizenötödikei önkormányzati választásokon: párttársa, Csóka Gábor is szintén az FDP színeiben indul a bajorországi Ebersbergben. A Momentum és az FDP egyébként egyáltalán nem áll távol egymástól, mindkét párt az Európai Parlament liberális frakciójának, a Renew Europe-nak (ex-ALDE) a tagja.

A momentumosok németországi kampányáról Hajnal Miklóst, a Momentum elnökségi tagját is megkérdeztük, aki megerősítette, hogy a párt vezetősége tud párttársaik külföldi indulásáról,

a kettős szerepvállalások kapcsán pedig nem látják szükségesnek, hogy valamiféle protokollt dolgozzanak ki a párton belül a jövőre nézve.

Kérdésünkre, hogy akkor is írásos szabályzás nélküli, laza, bizalmi alapon indulhatna momentumos külföldi párt színeiben, ha az mondjuk a szélsőjobboldali AfD lenne, Hajnal elmondta, hogy abból bizony már probléma lehetne, de az FDP esetében szó sincs ilyenről, még úgy sem, hogy a német liberálisok épp a hetekben keveredtek össze az AfD-vel Türingiában, aztán gyorsan visszakoztak is. 

NYITÓKÉP: Varsányi Bence / Azonnali

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek