Orbán-évértékelő: a Fidesz szeretné megszerezni a dominanciát a környezetpolitikában

Böcskei Balázs

Szerző:
Böcskei Balázs

2020.02.16. 18:00

Egy olyan időszak kezdődik el a magyar politikában 2020-ban, amelyben a kormányzati és az ellenzéki önkormányzati teljesítmény összemérhető lesz a környezetpolitikában.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A magyarországi befagyott pártpreferenciák időszakában nem az évértékelőktől vagy az azokra adott reakcióktól várjuk, hogy mozgásba hozzák a teret és az időt. A műfaj szokásának megfelelően a beszélő általában narratív szintre emeli politikáját, elmeséli történetét, legalábbis lépéseinek sorozatát azzá kívánja írni.

A vasárnapi Orbán-évértékelő esetén sem történt más, minthogy 1920-2010-2020 ívében láttuk megalapozni azt az orbáni magyar modellt, amely mutatóinak szétkapását perceken belül elvégzi a kormánykritikus sajtó.

Nincs újdonság abban, hogy egy beszélő a tényeket, a számokat, a kormányhatározatokat és az elfogadott törvényeket úgy rendezi össze, hogy azok elősegítsék történetmesélését. Volt Orbán beszédben Soros György, Soros György és Soros György, és folytatódott a „társadalmi igazságosságérzés” újraértelmezésével (lásd Gyöngyöspata, „börtönbiznisz”). Az alábbiakban viszont csak a bejelentett, előirányzott zöldintézkedések pontjaira fókuszálok.

Megvalósíthatóak-e Orbán klímavédelmi célkitűzései?

Azt eddig is tudtuk, hogy a kilencven százalékos klímasemlegesség elérése csak Paks II-vel lehetséges a kormány szerint. Mindez mára már annyira egyértelmű, hogy Orbán Viktornak ki se kell mondani. Az illegális hulladéklerakók felszámolása üdvözlendő, igaz már jó ideje tart a sikeres Te Szedd! mozgalom. Új célnak csak akkor tekinthető, ha később láthatóvá válik a szennyezők büntetésére vonatkozó rendeletmódosítás.

A legfontosabb bejelentés talán az üveg, műanyag és fémpalackok visszaváltásának rendszerszintű kiépítése volt, ami már régi társadalmi elvárás volt.

Jelenleg azonban a kukaholding az alapvető kommunális hulladékgyűjtésének finanszírozását is megnehezíti, így még ködös, hogy egy ilyen alapvető gondokkal küzdő hasznosítás, hogyan válhatna fejleszthetővé.

A multik megbüntetése egy visszatérő eleme a Fidesz kommunikációnak, nem csodálkozhatunk azon, hogy a kormánypártok ismét egy sarc felhatalmazási lehetőségét látják a környezetvédelmi célkitűzések finanszírozásában. A multik támogatása nélkül azonban a betétdíjas gyűjtési rendszer kiépítése se képzelhető el. A zöld államkötvények ugyanez a terep, csak akkor lehet üdvözlendő, ha a transzparenciára vonatkozó garanciák is járnak hozzá, ami biztosítja, hogy a bevételeket valóban környezetvédelmi problémák megoldására használja a kormányzat.

Új aréna jelent meg a magyar politikában: a környezetpolitika

Nem kellettek tehát a kormányfői zöldbejelentések ahhoz, hogy általában is megállapítható legyen: egy olyan időszak kezdődik el a magyar politikában 2020-ban, amelyben a kormányzati és az ellenzéki önkormányzati teljesítmény összemérhető lesz a környezetpolitikában. A jövőben az ellenzékhez köthető korábbi célkitűzések finanszírozási problémái és az ellentétes érdekcsoportok kommunikációs ereje is megerősödhet, hiszen

a Fidesz szeretné megszerezni a dominanciát a zöld ügyek többségében.

Fogalmazhatunk úgy is, hogy a korábban a rezsicsökkentés versus Paks II. kampányellentét egyre kevésbé tematizálhatja a nyilvánosságot, így az ellenzéki szereplők is folyamatos új témájú akciókkal igyekezhetnek a választóik ökológiai érzékenységét erősíteni.

A kormány érintett szereplői a következő évben elképzelhetően azt a feladatot is kaphatják, hogy az eddig leginkább Orbán Balázs, parlamenti és stratégiai államtitkár által csak mérsékelten kezelni képes zöld identitásépítési próbálkozásokat felgyorsítsa. Ezzel a Fidesz saját szavazói körében 2020-ban érdemben elkezdhet egy minden meghatározó, ellenzéki zöld aktorra vonatkozó negatív kampányt. Ennek egyfajta főpróbájának tekinthetjük a Greta Thunberggel kapcsolatos kormányzati kommunikációs háborút 2019-ben, aminek jelenleg még nem látható a fókuszált folytatása. Kérdéses, hogy a kormány egy egyre jelentősebben zöldülő Európai Bizottsággal szemben mennyire tudja tartani a későbbiekben, hogy a szigorúbb környezetvédelmi szabályozások a hazaiversenyképességet korlátozását hangsúlyozó álláspontját.

Mindenesetre a következő években láthatóvá válhatnak azok a háttérben zajló tulajdonosi közszolgáltatások működtetését meghatározó és környezetvédelmi jellegű alapkompetencia-viták, ami az ellenzéki agytrösztök eredményeit össze tudja hasonlítani az egyes részterületek fejlesztései kapcsán a fideszes elemző intézetek eredményeivel. Ilyen tekintetben bármilyen, országosan ismert és választói kompetenciákat meghatározó környezetvédelmi dilemma jelentősége megerősödhet, hiszen például Paks II. esetében sem tapasztalható, identitás tekintetében egyértelmű áttörés az eddig képviselt alternatívák esetében.

A szerző politikai elemző, az IDEA Intézet kutatási igazgatója, főpolgármester-helyettesi tanácsadó. A cikk kizárólag a szerző magánvéleményét tükrözi.

Böcskei Balázs
Böcskei Balázs állandó szerző

Politológus, elemző, tanácsadó. Az IDEA Intézet kutatási igazgatója, a Milton Friedman Egyetem adjunktusa, az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet tudományos segédmunkatársa. És korábbi NBI-es, NBII-es játékvezető, a focipálya illata még mindig az orrában.

olvass még a szerzőtől
Böcskei Balázs
Böcskei Balázs állandó szerző

Politológus, elemző, tanácsadó. Az IDEA Intézet kutatási igazgatója, a Milton Friedman Egyetem adjunktusa, az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet tudományos segédmunkatársa. És korábbi NBI-es, NBII-es játékvezető, a focipálya illata még mindig az orrában.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek